2020. október 25., vasárnap

Diós-fahéjas kalács



 Hozzávalók a tésztához:

500 g liszt

2,5-3 dl tej

25 g élesztő

3 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

2 tojássárgája

80 g olvasztott vaj

4 g só


Töltelékhez:

Darált dió, barack lekvár, fahéj, cukor

1 tojás a lekenéshez


Elkészítés:

Egy kis tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.

A lisztet tálba szitáljuk hozzáöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval a vaj kivételével összedagasztjuk. Hozzátesszük a langyosra felolvasztott vajat és szép sima, kéztől elváló tésztát dagasztunk. Szoba hőmérsékleten letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, ledaráljuk a diót, én nem mértem, úgy találomra tettem, és annyi barack lekvárt teszünk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

Amikor a tészta megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, kicsit felgyúrjuk és egy kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk. 

A nagyobb darabot téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a diótöltelékkel és felcsavarjuk. Cérnával körülbelül 2 cm szeletekre vágjuk, és egy kerek forma szélére, kicsit egymásra, körberakjuk.

A másik tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, felcsavarjuk és beillesszük a diós mellé. Közepébe belerakjuk a megmaradt diós tekercseket. Felvert tojással lekenjük és rövid időre pihenni hagyjuk A sütőt 180 fokra bemelegítjük és 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

Miután kivettük a sütőből, még forrón lekenjük vaníliás cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.

Sütés előtt




 

2020. október 18., vasárnap

2020. október 14., szerda

Bing nyuszi - születésnapra


  Kakaós piskóta - csokikrémmel töltve, fondant bevonat.

2020. október 8., csütörtök

Almás ostorrétes és kakaós csigák


 

Hozzávalók a tésztához:

75 dkg liszt

2,5 dkg élesztő

4 dl tej

12 dkg olvasztott vaj

3 tojássárgája

6 evőkanál cukor

1 citrom lereszelt héja

5 g só


A kígyórétes töltelékhez:

1,5-2 kg reszelt alma

Ízlés szerint cukor, őrölt fahéj

Búzadara


A kakaós csigához:

100 g vaj

150 g cukor

1 vaníliás cukor

1 halmozott evőkanál átszitált kakaópor

1 tojás a lekenéshez

Elkészítés:

Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tejben, amiben elkevertünk 1 kanál cukrot, hagyjuk felfutni.

A lisztet egy nagyobb tálba átszitáljuk, beletesszük a többi hozzávalót, végül a felfutott élesztőt és szép sima, az edény falától és a kéztől elváló tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Amikor megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, enyhén felgyúrjuk, és három részre osztjuk. Két részből kígyórétest egy részből kakaós csigát készítettem, mindenki kedvét kielégítve.

A kígyóréteshez a tésztát sütőpapíron, téglalap alakúra kinyújtjuk, gondolatban három részre osztjuk, meg is jelölhetjük. A középső részt megszórjuk búzadarával, vagy morzsával, rárakjuk a lereszelt levétől kicsavart almát, szép egyenlően eligazítjuk, megszórjuk bőven őrölt fahéjjal, és ha savanyú az alma cukorral is. A tészta két oldalát a töltelék mentén, ferdén kb. 2 cm csíkokra bevagdaljuk, majd a töltelék tetején keresztezzük, egyik oldalról a másikra.



Az egyiket így csináltam, a másikat mielőtt kereszteztem volna megsodortam és így folytattam, amíg a szálak el nem fogytak. Sütőpapírral együtt átemeltem a formára fél órai kelesztés után lekentem felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel, mert egyszerre sütöttem a csigákat is, szép arany barnára megsütöttem.



Amíg a kígyórétesek keltek elkészültek a csigák. A tésztát téglalap alakúra kinyújtjuk, a vajat a cukrokkal kihabosítjuk, végül hozzákeverjük a kakaót és a kinyújtott tésztára szép egyenlően rákenjük. Majd felcsavarjuk, a tészta széleit összecsípjük így nem fog elválni. Egyenlő darabokra felszeleteljük, én cérnával szoktam, hogy szebbek legyenek, tepsibe rakjuk egymástól távol, hogy ne ragadjanak össze. lekenjük tojással, rövid pihentetés után mehet a forró sütőbe. Porcukorral beszitálva tálaltam.