Hozzávalók a tésztához:
500 g liszt
2,5-3 dl tej
25 g élesztő
3 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
80 g olvasztott vaj
4 g só
Töltelékhez:
Darált dió, barack lekvár, fahéj, cukor
1 tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Egy kis tálkába belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.
A lisztet tálba szitáljuk hozzáöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval a vaj kivételével összedagasztjuk. Hozzátesszük a langyosra felolvasztott vajat és szép sima, kéztől elváló tésztát dagasztunk. Szoba hőmérsékleten letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, ledaráljuk a diót, én nem mértem, úgy találomra tettem, és annyi barack lekvárt teszünk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.
Amikor a tészta megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, kicsit felgyúrjuk és egy kisebb és egy nagyobb darabra vágjuk.
A nagyobb darabot téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük a diótöltelékkel és felcsavarjuk. Cérnával körülbelül 2 cm szeletekre vágjuk, és egy kerek forma szélére, kicsit egymásra, körberakjuk.
A másik tésztát is kinyújtjuk téglalap alakúra, megkenjük olvasztott vajjal és megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral, felcsavarjuk és beillesszük a diós mellé. Közepébe belerakjuk a megmaradt diós tekercseket. Felvert tojással lekenjük és rövid időre pihenni hagyjuk A sütőt 180 fokra bemelegítjük és 20-25 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.
Miután kivettük a sütőből, még forrón lekenjük vaníliás cukros vízzel, hogy szép fényes legyen.
Sütés előtt