2020. április 26., vasárnap

Gesztenyés-babapiskótás szelet






Hozzávalók a tésztához:

45 dkg liszt
10 dkg porcukor
5 dkg vaj
1 vaníliás cukor
2 evőkanál méz
2 egész tojás
2 evőkanál kakaó
1 teáskanál szódabikarbóna
1-2 evőkanál tejföl

Gesztenye krém

50 dkg gesztenye massza
250 g mascarpone
2 dl tejszín (Creme patiserie)
2 evőkanál rum

Csokis-fehér krém

6 dl tej
2 tasak vaníliás puding
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
Babapiskóta kb. 30-32 db

Babapiskóták mártogatásához

2 dl tej
2 tasak vaníliás cukor
Instant kávé

Csoki máz: 150 g ét csoki, 3 evőkanál étolaj

Díszítéshez: 50 g fehér csoki, 1 evőkanál étolaj

A lisztbe elkeverjük a szódabikarbónát. A többi hozzávalót a tejfölön kívül, egy tálba tesszük és gőz felett 5 percig, kevergetés közben felfőzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a lisztet. Összedolgozzuk, és ha kemény a tészta szükség szerint tejfölét gyúrunk hozzá. A tésztát három felé osztjuk és darabonként 26*36- cm-es lapokat nyújtunk belőle.(Én lisztezett sütőpapíron nyújtottam, úgy tettem a tepsi hátuljára) villával megszurkáljuk, hogy ne hólyagosodjon. 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

A gesztenyekrémhez a gesztenyemasszát a rummal és mascarponeval simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a gesztenyés krémhez.

A csokis-fehér krémhez a pudingokat a tejben megfőzzük, hűlni tesszük. A vajat a porcukorral kihabosítjuk és a kihűlt pudinggal kikeverjük.

Ezt a krémet ketté osztjuk, az egyik részbe belekeverünk 2 evőkanál kakaót.
Az egyik lapra rákenjük a fehér krémet, ráteszünk egy barna lapot, rákenjük a csokis krémet, szépen elsimítjuk, erre tesszük a gesztenyekrém felét, kicsit ferdén rakjuk a kávés tejben megforgatott babapiskótákat. Rákenjük a gesztenyekrém másik felét és rá a harmadik lap. Lenyomtatva hagyjuk másnapig, akkor bevonjuk olvasztott csokival, és fehér csokival díszítjük.


2020. április 23., csütörtök

Nutellás virágkoszorúk



Hozzávalók:

50 dkg liszt
10 dkg cukor
5 g só
1 tasak szárított élesztő
50 g vaj
1 tojás
250 ml langyos tej

40 dkg nutella
1 tojás a lekenéshez

 A jól lehűtött nutellát kimérjük, lisztezett deszkán rúddá sodorjuk, és 16 egyenlő részre vágjuk. Gyorsan dolgozzunk vele, mert ha megolvad, megpuhul és nehéz dolgozni vele. Visszatesszük a hűtőbe, amíg a tésztát elkészítjük.

A tészta hozzávalóit keverőtálba tesszük, és szép simára kidolgozzuk. Enyhén megszórjuk liszttel és letakarva kétszeresére kelesztjük.
Amikor megkelt enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk és 16 egyforma részre osztjuk, majd kis gombócokká felgyúrjuk.



Miután gombócokká alakítottuk, mindenik darabot kerekre ellapítjuk, majd a közepébe teszünk egy-egy nutella darabot. 


A tésztával becsomagoljuk és gombóccá formáljuk. Ha az összes tésztát megtöltöttük, egyenként ovális alakúra nyújtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle nyújtás közben. Éles késsel csíkokat vágunk.



 Átfordítjuk a másik oldalára és feltekerjük, majd koszorúkká alakítjuk. Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük és hagyjuk kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.





2020. április 12., vasárnap

Áldott Húsvéti ünnepeket



Áldott Húsvéti ünnepeket kívánok eltölteni minden idelátogató kedves vendégemnek!

Húsvéti fonott kalács




680 g liszt
68 g porcukor
68 g vaj
68 g tojássárgája (4 kisebb tojás)
30 g élesztő
7 g só
330 ml langyos tej
2 vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk. Egy kevés tejben elkeverjük az élesztőt a tojás sárgákat és a porcukrot. Hagyjuk kb. tíz percig, amíg az élesztő felfut, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, és szép simára dagasztjuk. Letakarva, kétszeresére kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, hat egyenlő részre osztjuk. és gombócokká formázzuk, rövid ideig hagyjuk pihenni, majd sodorjuk meg a szálakat. Hatos fonással összefonjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk szoba-hőmérsékleten, amíg a tojás megszárad, ekkor kenjük le újra és továbbra is hagyjuk pihenni amíg, megszárad rajta a tojás. 



190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük szép aranybarnára.

Ez a tészta egy nagy kalácshoz van számítva, kb. 1 kg-s, ha kisebbet szeretnél felezd az adagot.

Ez a videó egy kis segítség a fonáshoz, a videón nyolc szálból van a fonás de ugyanúgy fonjuk hat szálból is.




Kókonya- Húsvéti kalács 2020



Recept itt: Kókonya- Húsvéti kalács

Ez a kókonya 50 dkg lisztből készült, átszámítva a hozzávalókat.

2020. április 5., vasárnap

Nutellás virágkalács






Hozzávalók:
½ kg liszt
2 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
2 tojássárgája
3 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
Csipet só (5 gr)

Nutella a lapok töltéséhez

1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy pohár cukrozott langyos tejet és letakarva hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével, hozzátesszük a többi hozzávalókat és alaposan kidagasztjuk. Mikor jól összeállt a tésztánk, már a kezünktől és az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, azzal is jól kidagasztjuk, amíg szép sima hólyagos lesz. Tetejét főzőolajjal vékonyan lekenjük és letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt a tésztánk, kitesszük munkalapra, finoman átgyúrjuk, és négy részre vágjuk.


Gombócokká formázzuk és egyenként kör alakúra kinyújtjuk. Kb. 32 cm.
Egy tésztalapot megkenünk nutellával, ráteszünk egy másik lapot azt is megkenjük, következő lap és beborítjuk a negyedik lappal. 


Középre egy poharat teszünk, körülötte egyenlően elosztva 16 részre vágjuk. Minden kis tésztadarabot megemelünk kettőt csavarunk rajta, a következőt ellenkező irányba és így folytatjuk, amíg kialakul a virág alakú kalácsunk.


 Minden két tésztát összecsípünk.



Felvert tojással lekenjük, hagyjuk még kb. 20 percig kelni majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Nekem 20 perc de kell nézni hogy szépen meg legyen sülve.



Ez a kalács is ennek a receptnek alapján készült, csak nem kettőt hanem hármat csavartam a tésztán.