Hozzávalók:
1 tojás
1 tasak
szárított élesztő
60 g cukor
40 ml étolaj
(6 evőkanál)
1 citrom
reszelt héja
250 ml tej
5 g só (1
teáskanál)
50 dkg liszt
Töltelékhez:
Olvasztott
vaj, fahéj, cukor
1 tojás a
lekenéshez
1 vaníliás
cukor, 1 evőkanál cukor, 3 evőkanál víz a lekenéshez.
Az élesztőt
egy edénybe tesszük, leöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, hagyjuk felfutni.
Amikor az
élesztő felfutott hozzátesszük a többi hozzávalókat és szép sima tésztának
kidagasztjuk. Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Amikor a
tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapra tesszük és két egyenlő részre
osztjuk.
Egyenként
kinyújtjuk téglalap alakúra, minél vékonyabbra, annál szebb lesz. Megkenjük
olvasztott vajjal, meghintjük kristálycukorral és feltekerjük.
A másik
tésztát is kinyújtjuk, megszórjuk fahéjjal, majd kristálycukorral és
feltekerjük.
A rudakat egyenként
6 egyforma darabra vágjuk, majd minden darabot középen éles késsel nem egészen elvágjuk
(alul maradjon egy kevés tészta) majd a konyhában használt favilla és lapát
segítségével középen lenyomjuk mindkét tésztát (a képen látható módon)
majd kissé
megemeljük.
Kezünkkel rásegítünk, hogy egyenlő szép formás legyen. Tepsibe
rakjuk, egymástól távol, mert megnőnek, felvert tojással lekenjük. Hagyjuk fél
órát pihenni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára
megsütjük. 1 vaníliás cukrot 1 evőkanál kristálycukrot 3 evőkanál vízben
feloldunk és forrón lekenjük a sütemények tetejét.
És ilyen gyönyörű szépen elválnak a tekerésnél, nagyon finom.