2018. december 17., hétfő
2018. december 14., péntek
2018. december 2., vasárnap
Gyümölcskoszorú
15 dkg vaj
5 tojás
10 dkg porcukor
1 evőkanál rum
10 dkg darabosra
vágott dió
10 dkg mazsola
15 dkg rahat (ha nincs
helyette kandírozott gyümölcs)
15 dkg liszt
1 sütőpor
1 sütőpor
Fél citrom reszelt
héja
Tetejére:
10 dkg ét csoki
1 evőkanál étolaj
5 dkg darabosra vágott
dió
Aszalt barack
A vajat elkezdjük
keverni a porcukorral, kanalanként adva hozzá, amikor a vaj felvette a cukrot,
egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját és a rumot. Ezután hozzáadjuk a sütőporral
elkevert lisztet, diót, mazsolát kis darabkákra vágott rahátot, végül a
keményre felvert tojásfehérjét és óvatosan, hogy a hab ne törjön össze,
összeforgatjuk. Zsírozott lisztezett koszorú formába öntjük és 180 fokra
előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük, tűpróba.
Bevonjuk csokoládéval,
tetejét megszórjuk darabos dióval, és csíkokra vágott aszalt barackkal.
Süthetjük püspökkenyér formában is.
Advent 2018
Adventi csendben
Adventi csend van
Nincs hang, csak lélek beszéd.
Adventi csendben
Lehullok, Uram eléd.
Adventi csendben
Csak hitem kis mécse ég,
Adventi csend van.
Köröttem mély a sötét.
Adventi csend van...
Készül-e, mond a szíved?
Adventi csendben
Gyümölcsöt hoz-e a hited?
Adventi csendben
Szunnyadsz tán? Lámpád nem ég?
Adventi csend van...
Krisztus vár éretted még.
Almási Mihályné
2018. november 18., vasárnap
Habos almás-rácsos
Hozzávalók a
tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojás
sárgája
15 dkg
porcukor
1 sütőpor
4 g só
2 púpozott
evőkanál tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg alma
(reszelve mérve)
1 dl víz + 2,5
dl
5 dkg vaj
2 tasak
vaníliás pudingpor
4 evőkanál
cukor
Fahéj ízlés
szerint
Habhoz:
3
tojásfehérje
12 dkg
porcukor
Baracklekvár
Elkészítés:
Először
elkészítjük az alma tölteléket, hogy tudjon kihűlni.
Az almákat
tisztítás után lereszeljük, 1 dl vízzel péppé főzzük. Levesszük a tűzről,
hozzákeverjük az 5 dkg vajat.
A pudinghoz
hozzáteszünk 4 evőkanál cukrot, és a 2,5 dl vízzel elkeverjük majd a forró
almához öntjük, jól összekeverjük, visszatesszük a tűzre és állandó keverés
mellett összefőzzük. Hűlni tesszük.
A lisztet a
sütőporral, porcukorral, sóval összekeverjük. Hozzátesszük a szoba-hőmérsékletű
vajat, tojás sárgákat, összemorzsoljuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy nem
ragacsos, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Mikor jól
összedolgoztuk, a tészta egyharmad részét külön vesszük, a nagyobb darabot
kinyújtjuk, 30 x 32 cm-es tepsibe tesszük, úgyhogy a széleit kicsit fentebb
hagyjuk. Megszórjuk búzadarával, rárakjuk az almás masszát, egyenlően elsimítjuk,
megszórjuk fahéjjal ízlés szerint, rákenjük a 3 tojásfehérjéből és a 12 dkg
porcukorból vert kemény habot, majd a félretett tésztából berácsozzuk.
180 fokra
előmelegített sütőben megsütjük, kb. 40 perc, vigyázva, hogy a tetején a
tésztarácsok ne száradjanak ki, mert vágáskor törni fog. Ha mégis megtörténne, hogy
szépen tudjuk szeletelni, egy kisollóval el kell vágni a rácsokat, azután
szeletelni.
Ahogy
kivettük a sütőből, még forrón, porcukorral beszitáljuk, és felforrósított
baracklekvárt teszünk minden második rácsba, szépen elkenjük, ha nem terül el
magától.
Kihűtve
szeleteljük.
2018. október 20., szombat
Ordás batyú
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg
élesztő
3 dl tej
4 evőkanál
cukor
1 egész
tojás, 1 sárgája
1
mokkáskanál só
1 citrom
reszelt héja
6 dkg olvasztott
vaj
Töltelék:
50 dkg orda
2 tojás
2 vaníliás
cukor
100 gr
mazsola
Ízlés
szerint méz vagy cukor
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük
1 dl langyos cukros tejjel és letakarva hagyjuk felfutni az élesztőt. Amikor
felfutott a többi hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva
szobahőmérsékleten pihentetjük, amíg duplájára emelkedik.
Amíg kel a
tészta, elkészítjük a tölteléket:
Az ordát
villával összetörjük, hozzátesszük a vaníliás cukrot, a két tojás sárgákat, én
mézzel édesítem, de lehet cukrot is használni. Mindezt jól kikeverjük,
hozzáadjuk a mazsolát majd a keményre felvert tojáshabot. Finoman
összeforgatjuk.
Miután
megkelt a tészta, enyhén lisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd kinyújtjuk. Kör
alakú szaggatóval kiszaggatjuk, mindenik kör közepébe teszünk egy kanál
tölteléket, majd a széleit összecsipkedjük. A leeső tésztákból zsinórt nyújtunk
és átkötjük.
Így folytatjuk amíg mindenik elkészül, muffin formába rakjuk, felvert
tojással lekenjük legalább fél órát hagyjuk pihenni, majd 180 fokra
előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük. Kb. 20 perc, de sütőfüggő.
Porcukorral
beszitálva tálaljuk.
2018. szeptember 28., péntek
Szilvás rácsos és szilvás bukta
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 evőkanál
cukor
3 dl tej
2 dkg
élesztő
1 egész
tojás, 1 sárgája
5 dkg vaj
5 gr só
1 citrom
reszelt héja
Szilva
1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a beszitáláshoz
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt
és 1 dl tejben feloldott egy evőkanál cukorral leöntjük. Hagyjuk felfutni, majd
a többi hozzávalóval, a vaj kivételével összedolgozzuk. Mikor szép sima a
tészta hozzátesszük az olvasztott vajat és vele is jól kidagasztjuk. Letakarva
meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amikor a
tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd két részre
osztjuk. Az egyik részt kinyújtjuk, téglalap alakúra, háromnegyed részét
pohárral bejelöljük, a megmaradt részt tésztarácsozóval berácsozzuk. A pohárral
kijelölt részekre egy mokkáskanál fahéjas cukrot rá egy fél szilvát teszünk és
beborítjuk a rácsos tésztával, majd pohárral kiszaggatjuk és zsiradékkal megkent
tepsibe sorakoztatjuk.
A másik tésztát,
és ami a szélektől maradt átgyúrjuk, kinyújtjuk, tetszés szerinti kockákra
vágjuk, ugyanúgy, mint a rácsosnál, fahéjas cukor rá a szilva majd feltekerjük.
Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, és 180 fokra előmelegített sütőben
szép arany barnára sütjük.(30 perc)
A rácsosat még
forrón vaníliás porcukorral beszitáljuk.
A buktát én
nem szoktam cukrozni, szép fényes a teteje a tojástól, de akinek úgy tetszik,
nyugodtan beszitálhassa.
2018. szeptember 17., hétfő
Szöttes almás pite
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2 dl tej
2 dkg
élesztő
3 evőkanál
cukor
20 dkg vaj
vagy 25 dkg rama
1 tojás
Töltelékhez:
1,5 kg alma
Cukor, ízlés
szerint
Fahéj
3 evőkanál
búzadara
Először
elkészítjük a tölteléket. A megtisztított almát meghámozzuk, majd lereszeljük
és megdinszteljük. Ízlés szerint cukrozzuk, fahéjjal ízesítjük, és hozzákeverünk
három evőkanál búzadarát.
Az élesztőt
1 dl cukros langyos tejben felfuttatjuk.
Az átszitált
lisztel, elmorzsoljuk, a vajat majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.
Letakarva hagyjuk kelni, amíg a tészta láthatóan megemelkedik.
Lisztezett
munkalapon átgyúrjuk, majd két részre vágjuk, egyenként négyzet alakúra
kinyújtjuk.
A képen
látható módon bevágjuk.
Az egyik részre rakunk a töltelékből, szépen
eligazítjuk.
Óvatosan ráhajtjuk a másik részt.
Széleit villával lenyomkodjuk
majd a csíkokra vágott tésztával beszöjjük úgyhogy egyszer az egyik oldalról
veszünk egy tésztacsíkot, majd a másikról, egymást csíptetve és mindenik végét
villával odanyomjuk a tésztához.
Vajjal
kikent formába helyezzük. A másik tésztával is ugyanígy járunk el.
180 fokra
előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük, kb. 30 perc.
Még forrón
vaníliás porcukorral beszitáljuk.
És jó étvágyat hozzá!
2018. szeptember 16., vasárnap
2018. augusztus 22., szerda
2018. július 2., hétfő
Cseresznyés-diós macskaszem
Hozzávalók a tésztéhoz:
40 dkg liszt
10 dkg vaj
4 tojás sárgája
4 evőkanál porcukor
1 dl tej
2 dkg élesztő
Töltelékhez:
4 tojásfehérje
15 dkg cukor
20 dkg darált dió
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
30-40 dkg magozott cseresznye
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojás sárgákat,
a felfuttatott élesztőt, jól összedolgozzuk, ha szükség még annyi tejet adunk
hozzá, hogy nem kemény, de nem is lágy tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük,
amíg elkészítjük a tölteléket.
A tojásfehérjéket a cukorral, vaníliás cukorral kemény habbá
verjük, belekeverjük a darált diót, citromhéjat és lazán összeforgatjuk.
A tésztát három részre osztjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk. Én 32x 20 cm-re nyújtottam. A téglalap hosszanti oldalának szélére sorban rárakjuk a kimagozott
cseresznyét,
a tészta szélét ráhajtjuk, feltekerjük a cseresznyével mindkét
oldalról, úgyhogy a közepén maradjon egy kis rés, ezekbe a résekbe töltjük a
diós tölteléket.
Mindhárom lappal ugyanígy járunk el. A tésztát megkenjük felvert tojással. 180
fokra előmelegített sütőben megsütjük, nekem 30 perc de sütőtől függően eltérhet.