2017. július 9., vasárnap

Fahéjas csavart mini koszorú




Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
6 g vaj
6 g só
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja

Töltelékhez:

Olvasztott vaj, cukor, fahéj

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni.
Miután az élesztő felfutott a többi hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk, kelni tesszük.
Mikor a tészta duplájára emelkedett, körülbelül 10 dkg-os darabokra vágjuk, gombócokká formázzuk. Ezután egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk cukros fahéjjal és tekerjük fel. Minden tekercset hosszában vágjuk félbe, úgy hogy az egyik végét nem vágjuk el egészen, majd a két felet csavarjuk össze, hogy a vágott fele mindig felül legyen, majd alakítsuk koszorúba. 


Tegyük kivajazott muffin formába takarjuk le kb. fél órát pihentessük majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt süssük szép arany barnára. Mikor úgy látjuk, hogy megsültek, kivesszük a sütőből, meglocsoljuk vaníliás cukros tejjel, pár percre visszatesszük a sütőbe, miután kivesszük, még forrón beszitáljuk porcukorral.


2017. július 2., vasárnap

Karamellás szelet




Hozzávalók: 30x40 cm lapokhoz

60 dkg liszt
30 dkg porcukor
4 evőkanál kakaó
10 dkg vaj
2 tojás
2 mokkáskanál szódabikarbóna
2 dl tej

Karamellás krémhez

4 csomag vaníliás pudingpor
2 vaníliás cukor
50 dkg cukor
50 dkg vaj
1,2 l tej

Tetejére

15 dkg cukor
7 dkg vagdalt dióbél

Elkészítés:
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, hozzáadjuk a vajat, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, tojásokat, a tejet fokozatosan, nem egyszerre öntjük hozzá, mert lehet nem szükséges mind (függ a tojások nagyságától és a liszt minőségétől) összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kell  kapjunk. Négy egyenlő részre osztjuk, egyenként tepsi méretűre kinyújtjuk. Én, amikor lapokat sütök, sütőpapírból vágok tepsi méretű darabokat, enyhén megszórom, lisztel, azon nyújtom ki és a papírral együtt teszem a tepsi hátlapjára.2 papírt vágok, amíg sül az egyik nyújtom a másikat.
180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütöm.

Elkészítem a krémet:
A cukrot egy edényben szép világos színűre meg karamellizáljuk, levesszük a tűzről, óvatosan beleöntjük a tej felét, visszatesszük a tűzre és folytonosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A pudingokat a többi tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a karamellás tejhez és sűrűre főzzük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kikeverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz, addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk.

Összeállítjuk a süteményt: 
A krémet négy részre osztjuk, a negyedik lehet valamivel kevesebb, ez a sütemény tetejére kerül, amire jön a diós grillázs.

Betöltjük a lapokat:
Tálcára teszünk egy tésztalapot, egyenletesen megkenjük az egyik rész krémmel, így járunk el a többi lappal is.

A legfelső lapot megszórjuk dió-grillázzsal, majd a süteményt hideg helyre tesszük pár órára, de legjobb egy éjszakára, hogy a lapok kellően megpuhuljanak.

Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.

A grillázshoz a cukrot egy serpenyőben szép aranyszínűre megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó deszkára celofán papírt teszünk, kicsit megolajozzuk, arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük és ráhintjük a tészta tetejére.

Ez egy nagy adag sütemény, aki nem akar ennyit, felezze az adagot.

Forrás :Innen