2016. december 31., szombat
Boldog Újévet
Sikerekben gazdag, Boldog újesztendőt kívánok, minden idelátogató vendégemnek!
Adjon Isten minden jót
ez új esztendőbe!
Drága jó bort olcsó sót
ez új esztendőbe,
Jó kenyeret szalonnát
tizenkét hónapon át
ez új esztendőbe.
Adjon Isten minden jót
ez őj esztendőbe!
Vegye át mind a nem jót
ez újesztendőbe!
Mitől félünk mentsen meg,
amit várunk tegyen meg
ez új esztendőbe!
2016. december 29., csütörtök
Bejgli 2016
Minden évben próbálok más és más bejgli recepteket kipróbálni, ebben az évben Farkas Vilmos klasszikus bejglijére esett a választás, nem is csalódtam, nagyon szépek lettek és nem repedtek ki.
Videóval is mutatja az elkészítését, és sok jó ötletet, tapasztalatot ír a recept végén, érdemes elolvasni.
Diós töltelék:
120 ml víz
125 g cukor
210 g darált dió
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
1 csipet fahéj
30 g édes morzsa (én Petit beurre, kekszet használtam 4db)
50 g mazsola
Keverjük össze az édes morzsával a darált diót. A többi
hozzávalót tegyük fel forrni, majd forrázzuk le vele a szárazanyagokat (dió-
morzsa) és keverjük össze.
Ugyanígy készítjük el a mákos tölteléket is, 210 g darált mák, a többi hozzávaló azonos a diótöltelékkel.
Kihűlés után, osszuk 4 részre (2 dió-2 mák)
Tészta hozzávalói 4 félkilós bejglihez
52 dkg liszt
100 ml tej
2 db tojássárgája
10 g élesztő
50 g porcukor
2 csipet só
160 g vaj
100 g zsír
1 citrom lereszelt héja
1 vaníliás cukor
Az összes hozzávalót érdemes lehűteni a tészta készítése
előtt.
A tojás sárgákat, vaníliát, és az élesztőt elkeverjük és
félretesszük.
A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk, belekeverjük a sót,
a citrom reszelt héját majd elmorzsoljuk a zsiradékkal. Végül összegyúrjuk a
tejes résszel. Gyorsan dolgozzunk a tésztával, mert a kezünk melegétől
kiolvadhatnak a zsiradékok és ez árt a tészta szerkezetének. Amint a tészta
összeállt, osszuk négy részre. Nekem 248 g volt egy rész, majd felgömbölyítve, letakarva
legalább egy órát pihentessük a hűtőben.
A lehűlt tésztát nyújtsuk ki kb. 20x25 cm-es téglalapokká. A
tölteléket kenjük el rajtuk, hogy a tészta minden oldalon 1 cm-el szélesebb
legyen.
A tészta két szélét hajtsuk befelé, majd tekerjük fel a bejgliket.
Kenjük le 2 db tojássárgája és egy egész tojás keverékével,
majd tegyük hűvös száraz helyre pihenni, amíg megszárad rajta a tojás. Ekkor
kenjük meg vékonyan tojásfehérjével és ezt is hagyjuk rászáradni.
Ha megszáradt hurkapálcikával szurkáljuk meg és 180 fokra előmelegített
sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
Ez egy régebbi bejgli recept, amit többször megsütöttem, egy újságcikkből vágtam ki.
Hozzávalók:
1 kg liszt
50 dkg vaj vagy 25 dkg vaj, 20 dkg zsir
3 dkg élesztő
2 tojás
6 dkg cukor
1 dkg só
4 dl tej
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés cukros, langyos tejben felfuttatjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összedolgozzuk.
A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon.
Letakarva pihenni hagyjuk, utána a tésztát hat egyenlő részre osztjuk és cipókba formáljuk.
Ezután egyenként téglalap alakúra kinyújtjuk és megkenjük dió vagy máktöltelékkel.
Tepsibe rakjuk, tetejét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Diótöltelék:
2 dl tejet vagy vizet 30 dkg cukorral felforralunk és 40 dkg darált dióra öntjük, jól összekeverjük, 8 dkg mazsolát, kevés fahéjat és reszelt citromhéjat vegyítünk hozzá.
Máktöltelék
2,5 dl tejtejet vagy vizet felforralunk 30 dkg cukorral és 40 dkg darált mákra öntjük, majd jól összekeverjük, 8 dkg mazsola + fahéj.
A tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
2016. december 27., kedd
Mimóza szelet
Hozzávalók a lapokhoz:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojássárgája
10 dkg porcukor
Tejföl, szükség szerint
1 sütőpor
Csipet só
Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
7,5 dl tej
5 evőkanál liszt
1 citrom
Baracklekvár, porcukor a beszitáláshoz.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy
könnyen nyújtható tésztát kapjunk.
4 részre osztjuk. Én 26x30 cm-es sütőpapírt vágtam, 2
darabot, (amíg az egyik sült a másikat nyújtottam). Enyhén megliszteztem és a
tésztalapokat azon nyújtottam ki, így könnyebben tudtam rátenni a sütőlapra.
Előmelegített sütőben 180 fokon szép világosra megsütjük.(8-10 perc)
A krémhez, fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg
tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe és állandóan
keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük a citrom lereszelt héját és
az átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt, a vajat habosra keverjük a porcukorral,
majd kanalanként hozzádolgozzuk a lisztpépet.
Összeállítás: Az alsó lapra rárakjuk a krém felét, szépen
elsimítjuk, rátesszük a második lapot, megkenjük baracklekvárral, rátesszük a
harmadik lapot, rárakjuk a krém másik felét és befedjük a negyedik lappal.
Hideg helyre tesszük, másnap porcukorral beszitáljuk, és tetszés szerint
szeleteljük.
2016. december 14., szerda
Eszterházi torta
Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortakarikához:
10 nagyobb tojás
30 dkg cukor
25 dkg darált dió
4 evőkanál liszt
A tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habbá. A
darált diót, lisztet összekeverjük, és a tojáshabhoz adjuk, finoman
összekeverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírból kivágott körökre 5 részre egyenlően elosztjuk a
tésztát, szépen elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C-fokon 10 perc alatt
megsütjük.
Krém:
500 ml tej
250 g cukor
1 vaníliás pudingpor
3 vaníliás cukor
10 db tojássárgája
100 g pörkölt dió darálva
400 g vaj
50 ml rum
A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal, hozzákeverjük a
pudingport és lassanként hozzákeverjük a felforralt tejet, besűrítjük, Így
készítve fele idő alatt elkészül, mint állandó keverés mellett főzni és így nem
kapja össze a sárgákat.
A vajat kihabosítjuk és hozzákeverjük a kihűlt tojásos
masszához, hozzákeverjük a darált diót és a rumot.
A lapokat a tortakarikával megjegyezzük és egyformára
levágjuk a széleket, majd betöltjük a krémmel, kívül is behúzzuk a tortát.
A díszítéshez 150 g fehér csokoládét 2-3 evőkanál étolajjal
gőz fölött felolvasztunk. Egy másik edényben 5 dkg étcsokoládét olvasztunk 1
evőkanál étolajjal, kis papírtölcsérbe öntjük. A fehér csokoládét a torta
közepére öntjük, egyenlően elkenjük majd az előkészített barna csokoládéval
csigavonalban a fehér csokoládéra nyomjuk, majd fogpiszkálóval, pókhálószerű
mintát húzunk rá, úgyhogy egyszer középről kifelé majd kívülről befelé
haladunk.
A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk és a
maradék krémmel díszítjük.
2016. december 12., hétfő
2016. december 2., péntek
Kókuszos- diós pálmalevél
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
6 dkg vaj
1 citrom reszelt héja
1 kiskanál só (5 g)
3 evőkanál cukor
2 tojás sárgája
2,5- 3 dl tej
Kókuszos töltelék:
2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
15 dkg kókuszreszelék
Diós töltelék:
15 dkg darált dió
baracklekvár
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe
belemorzsoljuk az élesztőt, mokkáskanálnyi cukrot szórunk rá, leöntjük egy pohár
langyos tejjel és hagyjuk felfutni.
Mikor felfutott az élesztő, a többi hozzávalóval jól
kidagasztjuk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a töltelékeket.
A tojások fehérjét a porcukorral felverjük kemény
habnak, hozzákeverjük a kókuszreszeléket.
A diós töltelékhez a diót ledaráljuk, és annyi baracklekvárt
keverünk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk,
két részre vesszük, kinyújtjuk téglalap alakúra, az egyiket a diós a másikat a
kókuszos töltelékkel kenjük meg majd két oldalról felcsavarjuk, és ujjnyi
vastagságúra felszeleteljük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, egymástól távol, és 180
fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Vaníliás porcukorral
beszitálva tálaljuk.