2013. december 30., hétfő
2013. december 27., péntek
Citromkrémes szelet
A felső képen fehércsokival van bevonva és étcsokival csíkozva.
Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
1 cs sütőpor
3 tojássárgája
kis tej.
A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából. Tepsiméret 26x36.
Krém:
7,5dl tej
5 púpozott evőkanál liszt
1 citrom
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.
Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.
Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.
Tetejére:
2 tojásfehérjéből
20 dkg porcukorral vízgőz fölött, kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.
Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük.
Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.
Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.
Megjegyzés: Én mindig enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, papírral együtt teszem a formára, így szép szabályos lesz a lap és nem kell félni, hogy elszakad. Két sütőpapírt használok, amíg sül az egyik, nyújtom a következő lapot.
Zserbó szelet
Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt
18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
3 dkg élesztő
bő fél csésze tej
késhegynyi szódabikarbóna
4 evőkanál cukor
1 egész tojás 2 sárgája.
Töltelékhez:
40 dkg darált dió
ízlés szerint cukor (250 g)
citromhéj vagy vanília
finom lekvár (én barackot használtam)
Csokoládémázhoz:
2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaó.
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2 sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáz-tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.
Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük.
A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen ujjnyi szeletekre vágjuk.
Mivel a tésztából kimarad a tojásfehérje,hogy felhasználjam, ezzel a mázzal vonom be,de lehet csokimázzal is bevonni, akkor mutatósabb.
2013. december 25., szerda
2013. december 22., vasárnap
2013. december 21., szombat
2013. december 19., csütörtök
2013. december 12., csütörtök
2013. december 8., vasárnap
Fantasztikus sütemény
.4 tojás
•4 evőkanál cukor
•2 evőkanál olaj
•4 evőkanál liszt
•1 evőkanál kakaó
Fehér tésztához:
•6 tojásfehérje
•220 g cukor
•100 g vagdalt, pirított dió
•1 meggykompót
•200 ml liszt
Krémhez:
•6 tojássárgája
•200 g cukor
•300 ml tej
•1 vanília puding
•3 vaníliás cukor
•250 g vaj
Csoki máz a tetejére:
•160 g csoki
•20 g vaj
•50 ml tejszín
Elkészítése: A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.
A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük
A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.
Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.
Összeállítás: kakaós piskóta – krém - fehér tészta – csoki máz.
A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, aztán szeleteljük.
Nagyon finom kiadós sütemény.
•2 evőkanál olaj
•4 evőkanál liszt
•1 evőkanál kakaó
Fehér tésztához:
•6 tojásfehérje
•220 g cukor
•100 g vagdalt, pirított dió
•1 meggykompót
•200 ml liszt
Krémhez:
•6 tojássárgája
•200 g cukor
•300 ml tej
•1 vanília puding
•3 vaníliás cukor
•250 g vaj
Csoki máz a tetejére:
•160 g csoki
•20 g vaj
•50 ml tejszín
Elkészítése: A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.
A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük
A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.
Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.
Összeállítás: kakaós piskóta – krém - fehér tészta – csoki máz.
A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, aztán szeleteljük.
Nagyon finom kiadós sütemény.
2013. november 23., szombat
2013. november 16., szombat
2013. november 10., vasárnap
Bukaresti tészta
Hozzávalók:
Piskótához:
•8 tojás
•40 dkg cukor
•40 dkg liszt
•8 evőkanál víz
•2 evőkanál kakaópor
•1 sütőpor.
Krémhez:
•6 dl tej
•1 vaníliás pudingpor
•1 csokis pudingpor
•30 dkg vaj
•25 dkg cukor
•5-6 csepp zöld színű mandula aroma
•Vagy zöld színű ételfesték
Sziruphoz:
•6 evőkanál cukor
•Fisztik aroma vagy rum
•4 dl víz
Tetejére:
•3 tojásfehérje
•20 dkg porcukor
•3 evőkanál kakaó
Elkészítés:
A tojás sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, kanalaként hozzáadagolva a vizet.
A tojások fehérjét a maradék cukorral felverjük kemény habnak, a tojás sárgához hozzákeverjük az átszitált lisztet, kakaóport sütőport, majd óvatosan összeforgatjuk a keményre vert habbal.
Előmelegített sütőben, 26 x 36 cm tepsiben 180 fokon megsütöm.
Kihűlés után három lapra szeljük.
A krémhez külön megfőzzük 3 dl tejben a csokis pudingot, a többi tejben a vaníliásat, melyet a végén mandulaaromával ízesítünk, színezünk.
Amíg hűlnek a pudingok, a vajat kikeverjük a porcukorral, megfelezzük, felébe a csoki puding, a másik felébe a zöld színű.
Elkészítjük a szirupot: a vízben elkeverjük a cukrot, fisztik aromával vagy rummal ízesítjük.
Egyik piskóta lapot tálcára helyezzük, megöntözzük a szirup harmadával, rákenjük a csokis krémet, ráemeljük a másik lapot, meglocsoljuk sziruppal, rá a másik krém, a legfelső lapnak is meglocsoljuk a vágott felületét, majd rátesszük a süteményre.
A tetejére a tojásfehérjét felverjük a porcukorral kemény habnak, hozzákeverjük a kakaót, és szépen behúzzuk vele a süteményt, tetszés szerint díszítjük.
Az utóbbi időben főzött fondant-al vonom be, sokkal finomabb, érdemes időt szánni rá.
Fondant főzése
50 dkg cukor
2 dl víz
1 kiskanál ecet
50 dkg cukor
2 dl víz
1 kiskanál ecet
A cukrot a vízzel lassú tűzön felfőzzük. Ha felforrt a lángot mérsékeljük és gyöngyözve forraljuk tovább. Ha kis hab keletkezik rajta, szedjük le egy vízbe mártott kanállal, majd mossuk körbe egy vizes ecsettel. Tegyük bele az ecetet, ez azért szükséges, hogy nem engedi visszakristályosodni a főzetet. Cukor-hőmérővel ellenőrizzük, addig főzzük amíg eléri a 115 fokot. Mivel nekem nincsen cukorhőmérőm, úgy oldottam meg, hogy tíz perc lassú főzés után, kivettem egy keveset egy kanállal, hagytam kicsit hűlni, aztán két ujjam között megpróbáltam szálat húzni, ha sikerült akkor elég sűrűségű a fondant, ha nem tovább főzöm amíg szálat tudok húzni.
Amikor kész van, ízesíthetjük, csokival, jelen esetben 150 g csokit kevertem bele, de lehet instant kávéval stb. attól függ milyen színű fondant-ot szeretnénk készíteni.
Az egészet áttöltjük egy előzőleg fagyasztóba tartott tálba, ( ez azért. hogy hamarabb lehűl ) és folyamatosan keverjük amíg langyosra hűl a máz. Ekkor már önthetjük az előre elkészített sütemények tetejére. Ha munka közben megvastagszik, vízgőz fölött visszamelegíthetjük.
2013. november 7., csütörtök
2013. november 2., szombat
2013. október 21., hétfő
Almás pite
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg zsír vagy 25 dkg margarin
7 kanál tej
5 evőkanál cukor
1 citrom reszelt héja
1 tojás
1 csomag sütőpor
1 csomag sütőpor
Kis só
Töltelék: 1,5-2 kg alma, ízlés szerint cukor, fahéj, kevés morzsa.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, egy fél órát pihentetjük.
Az almát megtisztítjuk, lereszeljük, ízlés szerint cukrot és
fahéjat adunk hozzá, megpároljuk és kihűtjük.
A tésztából két lapot nyújtunk, egyiket tepsibe tesszük,
megszórjuk morzsával, egyenletesen rárakjuk az almát, majd rátesszük a másik
lapot, lehet simán, különböző díszítésekkel, rácsozva, majd felvert tojással
lekenjük, és megsütjük.
Tepsi méret: 30x32 cm. Ugyanaz a recept mint a rácsos piténél, itt a teteje tojással lekenve
és vonalazva, így nem kell cukorral behinteni.
és vonalazva, így nem kell cukorral behinteni.