2013. december 27., péntek

Citromkrémes szelet


A felső képen fehércsokival van bevonva és étcsokival csíkozva.

                          
          


Hozzávalók:

55 dkg liszt
10 dkg cukor
20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
1 cs sütőpor
3 tojássárgája
kis tej.

A tészta anyagait annyi tejjel gyúrjuk össze, hogy puha legyen. Tepsi hátán 4 egyforma lapot sütünk a tésztából. Tepsiméret 26x36.

Krém:
7,5dl tej
5 púpozott evőkanál liszt
1 citrom
25 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin

Meggy, ribiszke vagy baracklekvár.

Fél liter tejet felforralunk, a maradék hideg tejjel simára keverjük a lisztet, beleengedjük a forró tejbe, és állandóan keverve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, belekeverjük egy citrom reszelt héját és az átszűrt levét.
Miután a pép kihűlt ,a vajat habosra keverjük a porcukorral, majd kanalanként hozzádolgozzuk a pépet.

Összeállítás:
Az alsó lapot megkenjük a krém felével, rátesszük a második lapot dúsan, megkenjük lekvárral. Erre tesszük a harmadik lapot ,rákenjük a krém másik felét és befedjük az utolsó lappal.

Tetejére:
2 tojásfehérjéből
20 dkg porcukorral vízgőz fölött, kemény habot verünk és rákenjük a tészta tetejére.

Díszítés:
Csokoládét felolvasztunk vízgőz felett, és különböző formákba, öntjük.
Amikor kihűltek, rárakunk egyet-egyet, mindegyik süti tetejére.
Ennek hiányában, lehet csokireszelékkel megszórni vagy porcukorral beszitálni.

Megjegyzés: Én mindig enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtom ki a tésztát, papírral együtt teszem a formára, így szép szabályos lesz a lap és nem kell félni, hogy elszakad. Két sütőpapírt használok, amíg sül az egyik, nyújtom a következő lapot.

Zserbó szelet


Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
18 dkg vaj vagy 20 dkg margarin
 3 dkg élesztő
 bő fél csésze tej
 késhegynyi szódabikarbóna
 4 evőkanál cukor
1 egész tojás 2 sárgája.

Töltelékhez:

40 dkg darált dió
ízlés szerint cukor (250 g)
 citromhéj vagy vanília
 finom lekvár (én barackot használtam)

Csokoládémázhoz:

2 tojásfehérje, 2 dió nagyságú vaj, 24 dkg porcukor, két evőkanál kakaó.

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a cukorral szódabikarbónával, a tejben megkelesztett élesztővel, 1 egész tojással 2  sárgájával, finom puha tésztának összegyúrjuk.
Három cipóra osztjuk. Az első lapot vékonyra nyújtjuk, a nagy gáz-tepsibe tesszük. Megkenjük lekvárral, (legjobb a barack vagy a ribiszke) rárakjuk a tetszés szerinti cukorral elkevert darált dió felét. Rátesszük a következő lapot, és azt is megkenjük lekvárral, rárakjuk a maradék diót. Végül ráterítjük az utolsó lapot, körben kissé lenyomkodjuk.

Letakarva 1 órát pihentetjük, majd villával megszurkáljuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt  megsütjük.

A mázhoz valókat jól kikavarjuk, és melegen a tetejére kenjük. Hidegen ujjnyi szeletekre vágjuk.
Mivel a tésztából kimarad a tojásfehérje,hogy felhasználjam, ezzel a mázzal vonom be,de lehet csokimázzal is bevonni, akkor mutatósabb.



2013. december 25., szerda

2013. december 19., csütörtök

2013. december 12., csütörtök

2013. december 8., vasárnap

Fantasztikus sütemény

                                     
                  

Hozzávalók: a barna piskótához
 
.4 tojás
•4 evőkanál cukor
•2 evőkanál olaj
•4 evőkanál liszt
•1 evőkanál kakaó

Fehér tésztához:
•6 tojásfehérje
•220 g cukor
•100 g vagdalt, pirított dió
•1 meggykompót
•200 ml liszt

Krémhez:
•6 tojássárgája
•200 g cukor
•300 ml tej
•1 vanília puding
•3 vaníliás cukor
•250 g vaj

Csoki máz a tetejére:
•160 g csoki
•20 g vaj
•50 ml tejszín

Elkészítése: A piskótához a tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáadjuk a tojás sárgákat, fokozatosan az olajat és végül az átszitált kakaót és lisztet. Előmelegített sütőben 180 fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.

A fehér tésztához, a diót darabokra vágjuk és megpirítjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót és a kompótból a lecsepegtetett meggyet.
Sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon megsütjük

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, pudingot elkeverjük a hideg tejjel, alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt pudingot.

Csoki mázhoz, a hozzávalókat alacsony hőfokon összeolvasztjuk és rásimítjuk a süteményre.

Összeállítás: kakaós piskóta – krém - fehér tészta – csoki máz.
A süteményt legalább három órát tegyük hűtőbe, aztán szeleteljük.
Nagyon finom kiadós sütemény.