2023. június 30., péntek

Diós-meggyes kosárkák

 





Hozzávalók a tésztához:


40 dkg liszt

10 dkg porcukor

4 tojássárgája

25 dkg vaj vagy margarin

2 vaníliás cukor

1 csomag sütőpor (10 g)

 

Töltelék:

40 dkg darált dió

30 dkg porcukor

4 tojásfehérje

Baracklekvár

Meggyszemek kb. 48 db, lehet befőtt is


Tetejére:

150 g étcsoki

2 evőkanál olaj

Fondant virágok


Elkészítés:

A lisztet, sütőport és a porcukrot összekeverjük. Hozzátesszük a tojások sárgáját és a vajjal rugalmas állagú tésztává gyúrunk.

Fóliába csomagoljuk és egy órára hűtőbe tesszük.

A töltelékhez a darált diót elkeverjük a porcukorral. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és belekeverjük a diós keveréket.

A tésztát kivesszük a hűtőből, lisztezett munkalapon, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra, majd 6 cm-s köröket vágunk ki, majd a formákat kibéleljük, (nem kell kikenni) a tésztát enyhén belenyomkodjuk, hogy legyen meg a kosárka formája. Az aljára teszünk egy kevés morzsát, rá egy teáskanál lekvárt, és egy szem meggyet. A tölteléket habzsákba szedjük, és a kosárkákat a tészta háromnegyedéig megtöltjük. 


170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Miután kihűltek kiszedjük a formákból, és a gőz fölött megolvasztott, olajjal elkevert csokiba mártjuk. Mielőtt a csoki megkötne ráteszünk egy fondantból készült kis virágot, majd hideg helyre tesszük, hogy a csoki megdermedjen.

Ebből az adagból 48 db kosárka lesz.

 

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehet és ötletes a díszítés

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Orsi, így a meggyel finomabb, ad egy kis savanykás ízt ami kellemessé teszi. A díszítést alkalomhoz illően oldottam meg, kicsit több munka de megéri a fáradtságot.

      Törlés