Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás és egy sárgája
1 kiskanál só (5gr)
3 evőkanál cukor
2,5 -3 dl tej
Reszelt citromhéj vagy vanília
5 dkg olvasztott vaj
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kiskanál cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt.
Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a
teteje pedig habos lesz.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a megkelt
élesztőt, a tojást, cukrot, citromhéjat, olvasztott vajat.
Ezután géppel vagy kézzel megdagasztjuk. Akkor jó, ha csomómentes, elválik
az edény falától és szép hólyagos.
Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy
konyharuhával letakarjuk. Szobahőmérsékletlen duplájára kelesztjük. Az ideális
hőmérséklet 26-27 fok.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk,
finoman felgyúrjuk. Lemérjük, a tésztát majd darabokra vágjuk. Leírom nekem
hogy jött ki, mert ez függ a hozzávalóktól.
Én vágtam
8 db - 88 g
2 db -70 g
2 db – 65 g
1 db- 60 g
A nyolc db, tésztát gombóccá formáljuk, és kerek
formába rakjuk.
A két db. 70 g-os tésztából 20 cm-es köröket nyújtunk,
az egyiket megkenjük olvasztott vajjal és rátesszük a másik lapot. Nyolc
egyenlő részre vágjuk.
A 65 g-ossal is ugyanígy járunk el.
A nagyobb háromszögek szélesebb végét összecsípjük és a
hegyes felével felül, ráhelyezzük a gombócra. Így rakjuk mindenik tésztával.
A kisebb háromszögeket is ugyanúgy a szélesebb felénél
becsípjük, most a két gombóc közé tesszük. Mindenik tésztát középen
hurkapálcikával kicsit megnyomunk.
A megmaradt gombócot középre beillesszük. Kicsit
hagyjuk kelni majd, lekenjük felvert tojással különböző magokkal díszítjük, és
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt szép arany barnára megsütjük.
Nagyon szép a kalácsod, de annyira bonyolultnak tűnik számomra hogy nem mernék belefogni:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! Egyáltalán nem az, nyugodtan belefoghatsz, a kép alapján csináljad.
Törlés