2021. november 30., kedd

Rizsfelfújt málnaöntettel

 




Hozzávalók:

20 dkg rizs

1 l tej

20 dkg cukor

2 vaníliás cukor

Csipet só

5 tojás

5 dkg vaj

1 citrom lereszelt héja

Mazsola


Málnaöntethez:

30 dkg málna, jelen esetben fagyasztott

Cukor, ízlés szerint, a málna édességétől függően

1 elütött evőkanál étkezési keményítő

Díszítéshez: 1 dl tejszín


A tejet a sóval a cukor felével, vaníliás cukorral felforraljuk, ha felforrt a lángot takarékra vesszük, belekeverjük a megmosott rizst és lassú tűzön, többször megkeverve addig főzzük, amíg a tejet magába szívja a rizs.

Még forrón belekeverjük a vajat és hűlni tesszük.

A tojások sárgáját a cukor másik felével habosra keverjük, majd a kihűlt rizzsel, citromhéjjal összeforgatjuk.

A tojások fehérjét felverjük kemény habnak, majd óvatosan a rizses masszához forgatjuk.

A masszát vajjal kikent, zsemlemorzsával meghintett 33 x 20 cm-es tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és én csak a felét (mert mindenki nem szereti) megszórjuk rumban áztatott mazsolával. Aki szereti bele is forgathatja a masszába.



180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha megsült kihűtjük, majd tetszés szerint felvágjuk.

A málnaöntethez a málnából pár szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit főni tesszük, ízlés szerint cukrot teszünk hozzá, amikor a cukor elolvadt, bot mixerrel pürésítjük, majd szűrőn átengedjük, hogy kifogjuk a magokat. Egy elütött evőkanál keményítőt egy kis lábasba teszünk, egy kevés málnával elkeverjük, ráöntjük a többi málnát és felforraljuk, amikor pöfögni kezd, kész van.

A tejszínt felverjük kemény habnak.

A felvágott süteményeket, tálaláskor, beszitáljuk porcukorral, leöntjük málnaöntettel, tejszínhab rózsát nyomunk rá és díszítjük a félretett málnaszemekkel.


2 megjegyzés:

  1. Imádom a rizs felfújtat, néha készítek. Gyönyörű lett a tiéd, látszik, hogy házi tojást használtál, nagyon szép sárga a színe.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Orsi, mi is nagyon szeretjük, igen van házi tojásom, saját tyúkoktól.

      Törlés