8
tojásfehérje
200 g cukor
100 g liszt
1 vaníliás
cukor
10 ml
citromlé
1 tasak
szalalkáli
250 g darált
dió
2 g só
Krém
300 g vaj
8
tojássárgája
100 g cukor
200 ml tej
30 g keményítő
2 vaníliás
cukor
Bevonáshoz
100 g dióbél
100 g cukor
A
tojásfehérjét a sóval felverjük nem egészen kemény habnak, hozzátesszük a
cukrot, vaníliát és keményre felverjük, hozzáöntjük a citromlevet, párszor
megkeverjük, végül hozzászitáljuk a szalalkálival elkevert lisztet és óvatosan
összeforgatjuk. Végül hozzátesszük a darált diót (amit előzőleg 180 fokon 15
percig pörköltünk), finoman összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt 40x36 cm
formába simítjuk. 160 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
A krémhez a
tojások sárgáját a cukorral, vaníliás cukrokkal, keményítővel fokozatosan adva
hozzá a tejet elkeverjük, és sűrű krémnek megfőzzük, kihűtjük. Amíg hűl, a
krémünk a vajat kihabosítjuk, majd a kihűlt krémhez keverjük.
A kihűlt
piskótalapot 8 egyenlő részre vágjuk. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát
körberakunk piskótával, a krémből félreteszünk a bevonásra a többit habzsákba
szedjük, a piskótacsíkokra nyomunk a krémből, spatulával szépen elsimítjuk,
újra piskóta, krém és így folytatjuk, amíg a forma betelik. Hűtőszekrénybe tesszük,
amíg jól megdermed, levesszük a formát és bevonjuk a félretett krémmel.
De úgy is
csinálhatjuk, hogy a krémből félreteszünk a bevonásra, a többi krémet elosztjuk
a lapokon, és elsimítjuk. Egy csíkot felcsavarunk, és felállítjuk, majd jó
szorosan köréje csavarjuk a többi csíkot is. Ha kész a tortát körülcsavarjuk
egy vászoncsíkkal, átkötjük egy zsineggel, és dermedésig hűtőszekrénybe tesszük.
Ha jól összekeményedett, a vásznat levesszük, és a tortát bevonjuk a félretett
krémmel.
100 g kristálycukrot
egy serpenyőbe teszünk és addig karamellizáljuk, amíg szép aranyszínű és méz
állagú lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, és lazán összekeverjük.
Sütőpapírt beolajozunk,
és arra tesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után, nyújtófával összetörjük és
bevonjuk vele a tortát.
Dekorációnak,
csokit olvasztottam, kis kosárkaformát alakítva, pár darab tojáscukorkával
díszítve.
Gyönyörű torta, gondolom finom is volt.
VálaszTörlésKöszönöm Orsi, nagyon finom volt:)
Törlés