2021. március 19., péntek

Mézes-grízes krémes

 



Hozzávalók a lapokhoz:

50 dkg liszt

15 dkg porcukor

1 egész tojás

14 dkg méz

7 dkg sertés zsír

1 teáskanál szódabikarbóna

Csipet só

3-4 evőkanál tej


Krém:

1 liter tej

15 dkg búzadara

25 dkg vaj

20 dkg porcukor

2 vaníliás cukor


Lekvár

150 g táblás csokoládé

3 evőkanál olaj

Tetejére: darált mogyoró


Egy tálban összekeverjük a száraz alapanyagokat, liszt, cukor, szódabikarbóna és egy pici só. Hozzátesszük a sertészsírt és összemorzsoljuk, majd hozzátesszük a tojást, mézet, tejet és összedolgozzuk a tésztát. Négy részre osztjuk, és gombócokat formázunk. Lisztezett sütőpapíron 26x36 cm, kinyújtjuk és tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 perc alatt megsütjük.


A krémhez a tejet felforrósítjuk, lassú sugárban adagolva a búzadarát megfőzzük, kihűtjük.

A vajat a porcukorral, vaníliás cukrokkal kihabositjuk, majd a kihűlt grízzel kikeverjük.

Összeállítjuk a lapokat:

Az első lapra szépen egyenletesen rákenjük a krém felét, rátesszük a következő lapot, megkenjük lekvárral, rá a harmadik lap, rákenjük a krém másik felét és rátesszük a negyedik lapot. Pár órára hűvös helyre tesszük, majd bevonjuk olvasztott csokoládéval, és amíg megkötne a csoki, megszórjuk frissen darált mogyoróval.

Másnap tetszés szerint szeleteljük.





11 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a sütit, de még sosem készítettem el, inkább vásároltam pár szeletet amikor megkívántam, lehet, hogy kipróbálom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki Orsi, nagyon finom és hamar elkészíthető:)

      Törlés
  2. Ez tulajdonképpen a mézes zserbó, vagy annak màs a receptje? Nagyon finom lehet látszik rajta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, lehet annak is nevezik, Édesanyám kedvenc süteménye volt, Ő csak mézesnek nevezte, mindig hamarabb megsütötte a lapokat és mikor kellett gyorsan megvolt, mert csak a krémet kellett megcsinálni. Nem variálta csokival, egyszerűen csak beszitálta porcukorral.Mi meg imádtuk.

      Törlés
    2. Köszönöm, igen, szinte ugyanaz a recept, csak mama csokival vonta be. :-)

      Törlés
  3. Ma elkészítettem a recepted szerint, mert nagyon szeretem a mézes krémes, vagy zserbó, ki hogy nevezi.
    Köszönöm a receptet, sok receptet próbáltam már, de ez az igazi számomra is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök Lia, és köszönöm a visszajelzést:)

      Törlés
  4. Nagyon szépen köszönöm a receptet.Isten fizesse.

    VálaszTörlés
  5. Hello, I'm enjoying all of your delicious recipes. I just don't know which one I want to try first. Thank you!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Line it all up so you can tell which is more delicious! Thank you for your visit!

      Törlés