Hozzávalók:
500 g liszt
2 dl tej
20 g élesztő
3 evőkanál
cukor
2 tojás + 1
a lekenéshez
50 g vaj
1 citrom
reszelt héja
5 g só
Töltelék:
1
meggybefőtt (7 dl)
1 vaníliás
puding
5 evőkanál
cukor
A pudingot a
cukorral a meggy lében megfőzzük.
A meggyszemeket
kettőbe vágjuk és a forró pudinghoz adjuk, hűlni tesszük.
A lisztet
tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt,
leöntjük egy dl langyos cukros tejjel. (1 evőkanál cukrot elkeverünk 1 dl
tejben)
A vajat
langyosra felolvasztjuk, a tojásokat felverjük. A cukrot a sót a maradék langyos
tejben elolvasztjuk.
Ha felfutott
az élesztő az egész hozzávalóval szép sima tésztát dagasztunk. Letakarva
duplájára kelesztjük.
Amíg a
tészta kel, sütőpapírra egy nagyobb szívet rajzolunk és formába helyezzük.
Amikor a
tészta megkelt enyhén lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd két részre
osztjuk. Az egyik részt a kivágott szív formájára kinyújtjuk.
A másik részt
is kinyújtjuk és 4 cm kiszúróval köröket szaggatunk, majd 5 kört egymás után rakunk,
úgyhogy kicsit rátesszük az előzőre, közepén egy ecsetnyéllel megnyomjuk, hogy
ragadjanak össze, majd feltekerjük és éles késsel két részre vágjuk. A tészta
szélét megkenjük tojásfehérjével és a félbevágott kis rózsákat rárakjuk.
Rárakjuk a tölteléket, szépen elsimítjuk és tovább a képzeletünk szab határt, amíg van a tésztából. Felvert tojással lekenjük
Hű, hogy ez milyen szép! Vétek megenni! - pedig biztos nagyon finom is volt!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Marisz,valóban nagyon finom volt, ugyanis nálunk nagy kedvenc a kelt tészta, és a meggytöltelékkel első helyen van, pillanatok alatt elfogy:)
Törlés