Hozzávalók a tésztához:
2,5 dl tej
1,25 dl olaj
1 tojás + 1 a lekenéshez
1 kiskanál cukor
12,5 g élesztő
5 g só
liszt, kb. 50 dkg
Töltelékhez:
Lehet szalámi, sonka, főtt csülök épp ami maradék van a hűtőben.
Paprika, reszelt sajt
Elkészítés:
1 dl tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A megmaradt tejet tálba töltjük, hozzátöltjük az olajat, 1 felvert tojást, sót jól elkeverjük és hozzágyúrunk annyi lisztet amennyit felvesz, hogy jó rugalmas tésztát kapjunk.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Amíg kel a tészta ledaráljuk a tölteléknek valót, megvágjuk a paprikákat, lereszeljük a sajtot, összegyúrjuk és 12 gombócot formázunk belőle.
Miután megkelt a tészta lisztezett deszkára tesszük, finoman átgyúrjuk és 12 egyforma darabokra vágjuk majd kis gombócokká formázzuk.
A gombócokat egyenként kör alakúra kinyújtjuk, ráteszünk egy gombócot a töltelékből
Becsomagoljuk, úgyhogy öt füle legyen és jól összenyomjuk a tésztát
Majd mindenik fület ollóval kétszer bevágjuk és a bevágott részt jobbra hajtjuk.
Tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük felvert tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára, 25 perc alatt megsütjük.
Mielőtt a gombócokat kinyújtjuk, kicsípünk egy akkora tésztát, hogy egy kis csillagot szúrjunk ki belőle, megszórjuk pirospaprikával és miután lekentük tojással ráragasztjuk.
Ezt valószínűleg kipróbálom, szeretem az ilyen jellegű tésztákat. Ismét ügyes voltál.
VálaszTörlésPróbáld ki Orsi, nálunk mindenkinek tetszett, remélem Te sem fogsz csalódni. Várom a véleményed:)
Törlés