Hozzávalók:
60 dkg
finomliszt
3 dl tej
2 dkg
élesztő
3 evőkanál
cukor
1 vaníliás
cukor
1 egész
tojás 2 sárgája
6 g só
1 citrom
reszelt héja
8 dkg
olvasztott vaj
Töltelékhez
5 db nagyobb alma.
A rudak
lekenéséhez: 8 – 10 dkg olvasztott vaj
Forgatáshoz:
10 evőkanál cukor, 2 csapott evőkanál fahéj
Az almákat
lereszeljük és enyhén megdinszteljük, ízesítjük, fahéjjal majd kihűtjük.
Az élesztőt
langyos tejben egy evőkanál cukorral felfuttatjuk.
Az átszitált
lisztben elkeverjük a sót, citromhéjat, a megmaradt tejben felolvasztott
cukrokat a felvert tojásokat hozzátesszük a felfutott élesztőt és dagasztani
kezdjük. Kis adagokban hozzáadjuk a langyosra felolvasztott vajat és hólyagosra
kidagasztjuk. Letakarva szoba-hőmérsékleten duplájára kelesztjük.
A megkelt
tésztát lisztezett munkalapra vesszük, majd 12 egyenlő részre osztjuk.
Gombócokká formázzuk, majd egyenként téglalap alakúra nyújtjuk. Az egyik
oldalán a tészta 1/3 részéig 1 cm-ként pizza vágó segítségével bevágjuk. A
tészta másik végére ráteszünk 1 halmozott evőkanál enyhén megdinsztelt almát,
széleit ráhajtjuk az almára, hogy sülés közben ne foljon ki a leve.
Majd erről
a végéről kezdve feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk a hajtással lefelé
és hagyjuk kelni, amíg a sütő 180 fokra felmelegedik.
Majd 20 perc alatt szép
arany barnára megsütjük.
Még forrón
lekenjük olvasztott vajjal és fahéjjal elkevert cukorba forgatjuk.
Nagyon guszta! Ezt a fajta fahéjas rudat már készítettem töltelék nélkül nagyon szeretem.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, nálunk ha fahéj, akkor alma, ez a kedvenc, de tényleg nagyon finom a tésztája, töltelék nélkül is.
TörlésEgy újabb finomság, köszi Rozi
VálaszTörlésNagyon szívesen Orsi, én is köszönöm a látogatásod :)
TörlésEzt kötelezővé tettem magamnak, szuper! :-)
VálaszTörlésNagyon örülök, majd mond el a véleményed:)
Törlés