Hozzávalók a
tésztához:
50 dkg liszt
20 dkg vaj
3 tojás
sárgája
15 dkg
porcukor
1 sütőpor
4 g só
2 púpozott
evőkanál tejföl
Töltelékhez:
1,5 kg alma
(reszelve mérve)
1 dl víz + 2,5
dl
5 dkg vaj
2 tasak
vaníliás pudingpor
4 evőkanál
cukor
Fahéj ízlés
szerint
Habhoz:
3
tojásfehérje
12 dkg
porcukor
Baracklekvár
Elkészítés:
Először
elkészítjük az alma tölteléket, hogy tudjon kihűlni.
Az almákat
tisztítás után lereszeljük, 1 dl vízzel péppé főzzük. Levesszük a tűzről,
hozzákeverjük az 5 dkg vajat.
A pudinghoz
hozzáteszünk 4 evőkanál cukrot, és a 2,5 dl vízzel elkeverjük majd a forró
almához öntjük, jól összekeverjük, visszatesszük a tűzre és állandó keverés
mellett összefőzzük. Hűlni tesszük.
A lisztet a
sütőporral, porcukorral, sóval összekeverjük. Hozzátesszük a szoba-hőmérsékletű
vajat, tojás sárgákat, összemorzsoljuk, és annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy nem
ragacsos, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Mikor jól
összedolgoztuk, a tészta egyharmad részét külön vesszük, a nagyobb darabot
kinyújtjuk, 30 x 32 cm-es tepsibe tesszük, úgyhogy a széleit kicsit fentebb
hagyjuk. Megszórjuk búzadarával, rárakjuk az almás masszát, egyenlően elsimítjuk,
megszórjuk fahéjjal ízlés szerint, rákenjük a 3 tojásfehérjéből és a 12 dkg
porcukorból vert kemény habot, majd a félretett tésztából berácsozzuk.
180 fokra
előmelegített sütőben megsütjük, kb. 40 perc, vigyázva, hogy a tetején a
tésztarácsok ne száradjanak ki, mert vágáskor törni fog. Ha mégis megtörténne, hogy
szépen tudjuk szeletelni, egy kisollóval el kell vágni a rácsokat, azután
szeletelni.
Ahogy
kivettük a sütőből, még forrón, porcukorral beszitáljuk, és felforrósított
baracklekvárt teszünk minden második rácsba, szépen elkenjük, ha nem terül el
magától.
Kihűtve
szeleteljük.
Nagyon guszta kipróbálom
VálaszTörlésPróbáld ki Orsi, nagyon finom.
TörlésHű, ez nagyon jól néz ki! Kipróbàlom! 🙂
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik, majd mond el a véleményed, szerintem nem fogsz csalódni:)
VálaszTörlés