Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortakarikához:
10 nagyobb tojás
30 dkg cukor
25 dkg darált dió
4 evőkanál liszt
A tojások fehérjét a cukorral felverjük kemény habbá. A
darált diót, lisztet összekeverjük, és a tojáshabhoz adjuk, finoman
összekeverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírból kivágott körökre 5 részre egyenlően elosztjuk a
tésztát, szépen elsimítjuk, és előmelegített sütőben 180 C-fokon 10 perc alatt
megsütjük.
Krém:
500 ml tej
250 g cukor
1 vaníliás pudingpor
3 vaníliás cukor
10 db tojássárgája
100 g pörkölt dió darálva
400 g vaj
50 ml rum
A tojások sárgáját kikeverjük a cukrokkal, hozzákeverjük a
pudingport és lassanként hozzákeverjük a felforralt tejet, besűrítjük, Így
készítve fele idő alatt elkészül, mint állandó keverés mellett főzni és így nem
kapja össze a sárgákat.
A vajat kihabosítjuk és hozzákeverjük a kihűlt tojásos
masszához, hozzákeverjük a darált diót és a rumot.
A lapokat a tortakarikával megjegyezzük és egyformára
levágjuk a széleket, majd betöltjük a krémmel, kívül is behúzzuk a tortát.
A díszítéshez 150 g fehér csokoládét 2-3 evőkanál étolajjal
gőz fölött felolvasztunk. Egy másik edényben 5 dkg étcsokoládét olvasztunk 1
evőkanál étolajjal, kis papírtölcsérbe öntjük. A fehér csokoládét a torta
közepére öntjük, egyenlően elkenjük majd az előkészített barna csokoládéval
csigavonalban a fehér csokoládéra nyomjuk, majd fogpiszkálóval, pókhálószerű
mintát húzunk rá, úgyhogy egyszer középről kifelé majd kívülről befelé
haladunk.
A torta oldalát darált dióval bepanírozzuk és a
maradék krémmel díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése