A tésztája az Egyszerű kelt tészta tészta alapján készült.
Kelesztés után, enyhén lisztezett deszkára teszem, átgyúrom,
majd két részre vágom. Az egyik részt kinyújtom, kivágok 12 db 10 cm-es kört,
és 12 db 6 cm-es kört.
A kisebb körökre ráhelyezem a tölteléket, végeit összecsípem,
majd ráhelyezem a nagyobb körre az összecsípett felével lefele. A megtöltött
tészta szélétől számítva, nyolc részre vágom, amiből kialakítom a virág
szirmokat. A két egymással szemben levő tésztát ráhajtom a megtöltött tésztára,
így folytatom, amíg mindenik rákerül, a végeit mindig az előzővel összenyomom.
A tészta másik részéből egy keveset meghagyok, a többit
kinyújtom téglalap alakúra, az egyik szélére ráhalmozom a tölteléket, majd
felcsavarom. Egy darabocskát kivágok belőle, amit összecsavarva a tepsi
közepére helyezek, a többi részével megkörítem, majd körbe rakom az előre
elkészített rózsa tésztákkal.
A félre tett tésztát hosszúkásra kinyújtom, másfél centis
réseket vágok, és egymáson áthúzogatom, majd ráhelyezem a tekercsre. A kiesett
szélekből megdíszítem a középső tekercset. Felvert tojással lekenem, rövid
ideig hagyom a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára
megsütöm. Sütés után még forrón, egy kis cukros vízzel lekenem, ettől lesz szép
fényes.
Töltelék:
60 dkg orda
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor
Ízlés szerint cukor.
A mazsolát előzőleg kevés rumban beáztatjuk, a többi
hozzávalókat összekeverjük, hozzávegyítjük a mazsolát.
Én most szív alakú lemezen sütöttem, de bármilyen formában lehet készíteni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése