Mivel többen kértétek a kalácsreceptet, leírom lépésről lépésre, ahogy én készítem, akár egy kezdő háziasszony is hozzáfoghat, semmi ördöngösség nincsen benne, könnyebb elkészíteni mint egy kavart tésztát és egy tésztából több félét is lehet készíteni, csak a fantáziánk szabhat határt.
Amit fontos tudni a kelt tésztákról:
Nagyon fontos, hogy a hozzávalók szoba hőmérsékletűek legyenek, az élesztő friss legyen, ha nem fut fel legalább 10 perc alatt, érdemes kicserélni, mert akkor a tészta sem kel meg.
A lisztet akkor frissen szitáljuk át, ez is hozzásegít, hogy a tészta
levegősebb legyen, jobb hatásfokot érnek el az élesztőgombák.
Az élesztőt mindig langyos tejben oldjuk fel, mert a túl meleg megöli az
élesztőgombákat, a hideg pedig az erjedést akadályozza.
Minél többet dagasztjuk a tésztát, annál több levegő kerül bele és jobb
állagú lesz.
Nem szabad túlkeleszteni, mert akkor szétreped a tészta.
A kelt tészta készítésekor a konyha kellemesen meleg és huzatmentes legyen.
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 egész tojás és egy sárgája
1 kiskanál só (5gr)
3 evőkanál cukor
2,5 -3 dl tej
Reszelt citromhéj vagy vanília
5 dkg olvasztott vaj
A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne egy kiskanál cukrot,
belemorzsoljuk az élesztőt.
Hagyjuk körülbelül tíz percig, amíg felfut. Akkor jó, ha megemelkedik, a
teteje pedig habos lesz.
A lisztet átszitáljuk és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk a megkelt
élesztőt, majd a tojást.
Ha édes tésztát készítünk, pl. kalácsok, bukták batyuk, akkor hozzátesszük a
cukrot, vaníliát, citromhéjat, olvasztott vajat vagy zsiradékot.
Ezután géppel vagy kézzel megdagasztjuk. Akkor jó, ha csomómentes, elválik
az edény falától és szép hólyagos.
Ezután a tészta tetejét enyhén meglisztezzük, kelesztő tálba tesszük, vagy konyharuhával letakarjuk. Szoba hőmérsékleten duplájára kelesztjük. Az ideális hőmérséklet 26-27 fok.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és az adott recept szerint járunk, el vele függ attól, hogy mit készítünk belőle.
Lehet készíteni bármilyen fonott, töltött kalácsot, kiflit, buktát, túrós,
lekváros táskát, lángost, fánkot, lepényt stb.
Tetszés szerinti formázás töltés után, zsírozott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük felvert tojással, hogy szép fényes legyen, még 15-20 percig pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig szép arany barnára sütjük.
Lágyabb tésztát dagasztunk, lepények, lángosok, fánkok esetében, keményebbet pl. bukták, batyuk, dekoratív, fonott kalácsok.
Nagyon köszi a receptet :) így már biztos sikerülni fog
VálaszTörlésNagyon szívesen,sok sikert!
VálaszTörlésNagyon tetszik megcsinálom köszike!!!
VálaszTörlésRemélem eddig már ki is próbáltad, áruld el, milyen finomságot készítettél belőle?
TörlésÜdvözlök mindenkit! Azt szeretném kérdezni, olvasztott vaj helyett használhatok e olajat a dagasztásnál. Köszönöm a választ
VálaszTörlésIgen
Törlés