Hozzávalók a tésztához:
•½ kg liszt
•20 dkg vaj
•15 dkg cukor
•1 tojás
•1 citrom reszelt héja
•1 sütőpor
•Csipet só
•Tejföl
Töltelékhez:
•1 kg kimagozott szilva
•1 vaníliás pudingpor
•Cukor ízlés szerint
•Fahéj
•Keményítő
Először elkészítjük a tölteléket. A megtisztított kimagozott szilvát egy edényben főni tesszük pár percig, mikor a levét kiengedte, hozzáteszünk egy pudingport, ízlés szerint cukrot és annyi étkezési keményítőt (én négy evőkanállal tettem, de függ a szilvától) hogy krémszerű masszát kapjunk. Összefőzzük, és hűlni tesszük.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, annyi tejfölt teszünk hozzá, hogy jó nyújtható tészta legyen. Legalább fél órát pihentessük. Háromnegyed részét kinyújtjuk, 30 cm-es kerek pitesütő formába tesszük, széleit levágjuk. A levágott széleket összegyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, mint a piteforma alja. A formában levő tésztát vékonyan megkenjük a masszával, majd rátesszük a kinyújtott lapot. Meghintjük zsemlemorzsával, vagy grízzel és rákenjük a többi tölteléket, szépen elsimítjuk,megszórjuk fahéjjal és ha szükség cukorral, a megmaradt tésztával berácsozzuk, ízlés szerint díszítjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése