10 dkg vaj
10 g
só
5 evőkanál cukor
5-6 dl
tej
4 tojássárgája
4 tojássárgája
A lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe
belemorzsoljuk az élesztőt, erre kis porcukrot szórunk, leöntjük egy vizespohár
langyos tejjel, és kelni hagyjuk.
Ha az élesztő megkelt, hozzátesszük a többi anyagot a vaj
kivételével és annyi tejet, hogy megfelelő keménységű legyen. Hólyagosra
kidolgozzuk, majd beledolgozzuk a langyos vajat. Letakarva kétszeresére
kelesztjük, enyhén lisztezett deszkára borítjuk és tetszés szerint alakítjuk,
fonjuk, 3-4-5 fonással, kinek melyik tetszik. Madárkákat is készíthetünk, a tetejére rakjuk.
Zsírozott
tepsibe, vagy kókonya formába rakjuk, lekenjük felvert tojással, hagyjuk kelni a tepsiben
amíg láthatóan megemelkedik,majd 180 fokra előmelegített sütőben szép
aranybarnára megsütjük.
"A kókonya szó a népnyelvben a húsvéthoz kapcsolódva sokféle változatban és jelentésben máig él. Legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve, azonban Gyergyó vídékén a húsvéti kalácsot értik alatta,amit a hajnali szentmisén az eledelekkel (bárány,sonka,tojás stb.)megszenteltetnek és kenyér helyett fogyasztják.
"A kókonya szó a népnyelvben a húsvéthoz kapcsolódva sokféle változatban és jelentésben máig él. Legtöbb helyen a húsvéti ételek összefoglaló neve, azonban Gyergyó vídékén a húsvéti kalácsot értik alatta,amit a hajnali szentmisén az eledelekkel (bárány,sonka,tojás stb.)megszenteltetnek és kenyér helyett fogyasztják.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése