Hozzávalók a lapokhoz:
10 tojás fehérje
35 dkg porcukor
4 evőkanál liszt
30 dkg darált dió
1 tasak(7 g)szalalkáli.
Krém:
10 tojássárga
20 dkg porcukor
250 g vaj
2 tasak vaníliás cukor.
Tetejére:
10 dkg cukor
50 g vagdalt dióbél.
A tojásfehérjéket a porcukorral felverjük kemény habnak,óvatosan hozzákeverjük az átszitált lisztet,amihez hozzákevertük a szalalkálit és végül a darált diót.Ebből az adagból négy lapot sütünk.
Én sütőpapírból vágtam 4 db 26 x 36 cm-es darabokat, egyformán elosztottam a tésztát és kettősével 170 fokon 15 perc alatt készre sütöttem.
Krémhez:10 tojássárgát 20 dkg porcukorral, vaníliás cukorral gőz felett kikeverünk, amíg jól megvastagodik,krémszerű lesz.Kihűlés után a vajjal,habosra keverjük.
Összeállítjuk,a krémet négy részre osztjuk,betöltjük a lapokat,és a tetejét is megkenjük.
Elkészítjük a glazúrt:10 dkg kristálycukrot egy serpenyőbe teszünk és addig karamellízaljuk amíg szép arany színű, és méz sűrűségű lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, lazán összekeverjük.Nyújtó deszkára celofán papírt teszünk,kicsit megolajozzuk és arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük és ráhintjük a tészta tetejére.Ettől kap nagyon finom különös ízt.
Mivel írtátok, hogy folyóssá vált a krémetek, megmutatom, milyen kell legyen, mikor a gőzről levesszük. Nekem ilyen sűrűségű, ne sajnáljátok a fáradtságot, így nem válik folyóssá.
Itt már a vajjal kikeverve.
Mi az,hogy ,,pergelt,,? Esetleg piritott?Még az idegen szavak szótárában sem találtam rá semmit..
VálaszTörlésPerkelt cukornak is szokták nevezni. A cukrot meg pörkölöd (perkeled) az edényben. Táj egységek szerint változik az elnevezés vagy a kiejtés.
TörlésDrága magyar testvéreim itt az ideje megtanulni székelyül :).
Törlés/Egy igazi székely!
Köszönöm Rozi!
Nálunk a laskatésztát is "perkelni"szokták :)
TörlésUnknown!
VálaszTörlésPergelt-karamellizált, ha elolvasod a receptet, szépen írja, hogy karamellizáljuk a cukrot. Nem tudom miért ez a sütemény neve, én nem akartam változtatni rajta, mifelénk így hívják.
A "pergelt" szó a pörkölést jelenti, pörkölt, azaz pirított dió. A tájnyelv hívja így mifelénk is Zalában.
TörlésKedves Rozi! Szeretném megkérdezni hogy a krémbe is tettél diót? Úgy tünik a képről. Üdvözlettel.
VálaszTörlésNem,a krémbe nem kell diót tenni.Üdv.
VálaszTörlésCsak legyen egy kicsit hűvösebb elkészítem,nagyon-nagyon finom,volt.
VálaszTörlésLia! Örülök,hogy elnyerte a tetszéseteket, nagyon hamar van sütni, egyszerre több lapot is lehet,attól függ milyen sütőd van.Aztán várom a véleményed! Puszi.
TörlésTegnap megsütöttem,nagyon-nagyon finom lett.Köszi a receptet.
VálaszTörlésLia! Örülök neki, gondolom lesz ismétlés és bekerül a kedvencek közé:)))
TörlésRozikám, rengeteg finomságot találtan nálad, köszi! Jó egészséget neked, hogy még tudj sok finomságot készíteni :)
VálaszTörlésRozikám, rengeteg finomságot találtan nálad, köszi! Jó egészséget neked, hogy még tudj sok finomságot készíteni :)
VálaszTörlésRozikám, rengeteg finomságot találtan nálad, köszi! Jó egészséget neked, hogy még tudj sok ilyen gyönyörű süteményt készíteni :)
VálaszTörlésRozikám, rengeteg finomságot találtan nálad, köszi! Jó egészséget neked, hogy még tudj sok ilyen gyönyörű süteményt készíteni :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Judit, örülök neki, gyere máskor is,igyekszek,ha időm és alkalom van rá, készíteni.
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésCsak egy kis javítás kellene a receptbe: a GLAZÚR tojásfehérjéből és cukorból készül, ami itt készül az bizony Grillázs ;) Remélem nincs harag
VálaszTörlésNagyon köszönöm az észrevételt,javítom is rögtön, most néztem utána,hogy ebben a receptben, hol van a glazúr,hát bizony rájöttem,hogy elírtam:)))
TörlésDrága Rozi!
TörlésAki ilyen gyönyörűeket és finomakat alkot megengedheti magának, hogy igazi székely módra továbbvigye a székely nyelvtudást is.
Nem kell senki után alkalmazkodni, csak folytatni tovább azt a nyelvet amit öregapainktól tanultunk.
Köszönöm Rozi!
Kedves vagy Hugi,nagyon köszönöm.
TörlésÉn székelyföldön születtem,a nyelvbeszédem az ízvilágom ide köt,ez maradt ránk őseinktől,nem is szégyellem, sőt büszke vagyok rá.
A receptjeimmel kapcsolatban,sok jó visszajelzést kapok,aminek nagyon örülök,szívesen fogadom a kritikákat is, de vannak akik értik,mégis sértő megjegyzéseket tesznek,de a mai világban mindenki elmondhatja a véleményét.
Ne vedd szívre a rossz megjegyzéseket, Isten a tudója, hogy szeretetből osztod meg velünk a recepteket. Gyerekkoromban ettem a pergelt cukros tésztát (sütit), és nagyon megörültem a receptnek. Le tudod tiltani a rosszindulatú megjegyzéseket. Nincs szükség rosszindulatra.
TörlésKösz mindent.
Kedves Adél!
TörlésKöszönöm a hozzászólásod, nem is, értem én az emberek szavát, sajnos van ilyen is de el kell fogadni minden kritikát, nem foglalkozok vele. Köszönöm, hogy benéztél, gyere máskor is!
Nagyon tetszik, kipróbálom! Szuper az oldalad, gratulálok:)
VálaszTörlésKöszi szépen Gyöngyike, próbáld ki,nálunk nagy kedvenc, és aki megkóstolta is, jó véleményt mondott, kíváncsian várom a Te véleményed is:)))
TörlésAzért arra kíváncsi lennék, hogy férfi látogató van-é, s ők ezt vajon megtudnák-e sütni? Mongyuk rajtam kívül. :-) Hófehérkét kipróbálom, hátha leveszem lábukról női ismerőseimet e süteménnyel. Köszönet a receptért!
VálaszTörlésÜdvözlettel:
Szabó Gábor
Kedves Gábor!
TörlésIgen van férfi látogatóm is,kaptam visszajelzéseket,vannak ügyes férfiak akik ügyeskednek a konyhában, tőlem inkább a kelt tésztákról érdeklődtek de nincs kizárva, hogy ezt a süteményt nem tudnák megsütni. A hófehérke is nagyon finom, majd jelezz vissza, hogy sikerült a hódítás az ismerőseid között!
En mar tobb receptet is kiprobaltam es mind nagyon finomak.
VálaszTörlésKedves Unkown!
TörlésNagyon köszönöm kedves szavaidat:)
Kedves Rozi!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni,hogy ezt lehet azonnal fogyasztani,vagy csak másnap ,mint más szalakális sütit ?
Ennek is jó ha áll, a krém is tudjon megdermedni, szeletelni is szebben lehet, ha jól ki van hűtve.
TörlésNagyon szuper oldal, en mar tobb mindent kiprobaltam es mindig sikerult, pedig nem vagyok nagy konyhatunder :) egyszeruen vannak leirva a receptek, szeretem :) koszonom es tovabbi minden jot !!!!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm, örülök a visszajelzésnek, további sikeres sütögetést kívánok:)
TörlésKedves Rozi! A receptet nagyon könnyű követni. Köszönöm.
VálaszTörlésKöszönöm, hogy benéztél, örülök a véleményednek, szívből köszönöm:)
TörlésSzilveszterre megsütöttük a lányommal, az egész család kedvence lett, köszönjük Neked Rozi és BÚÉK !
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök, hogy kedvenc lett, nálunk is az. Viszont kívánok Boldog újévet és további jó sütögetést!
VálaszTörlésKedves Rozi!
VálaszTörlésMinden receptje nagyon finom, már sokat megsütöttem, és szívesen nézem a Székely konyha videón is, ahogy készíti a süteményeket.További jó egészséget és sikereket.köszönettel a sok finomságért.
Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, a Székely konyhában is egyik sütemény ez volt, nagyon finom, érdemes elkészíteni. Én is kívánok jó egészséget, kedvet a sütéshez,sok recept kipróbálását és természetesen a visszajelzést:)
VálaszTörlésKedves Rozi! Most talaltam ra a blogodra, s szajtatva neztem a gyonyoru alkotasaidat. Nagyon tetszika a Pergelt cukros diós süti recepted. Szalakalit felenk nem lehet kapni. Ki lehet valtani sutoporral vagy szodabikarbonaval?
VálaszTörlésSutni nagyon szeretek, de a diszites teren sajnos kezdo vagyok. Remelem egy nap elerem a szintedet. Igaz a fondanttal bevont tortak gyonyoruek, de az izet sajnos nem szeretem. Vagy konnyen kezelheto marcipan receptet kell talalnom vagy valamilyen alternativ megoldast.
Kedves Unknown!
TörlésNagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, nem tudok mit mondani mert nem próbáltam de a szalalkáli is mint a sütőpor térfogatnövelő szer, remélem lehet helyettesíteni.
Próbáltál már házilag készíteni fondantot? Szerintem finomabb mint a marcipán, ha nem ízlik annyiféle megoldás van a torták világában, nem fontos bevonni.
Kedves Rozi. Én is megsutottem ezt a süteményt de nekem a krém sajnos nem lett elég épphogy csak 3 lapra. Pedig mindent a recept szerint csináltam. Meg a sutopapirt is akkorára vágtam. Mindent. Mégsem lett elég. Mi történhetett?
VálaszTörlésKedves Krisztina!
TörlésNem tudom elképzelni hol a hiba, ha jó habosra kikevered a térfogata is megnő, olyan kell legyen mint a képen.
Én a krémet a kikeverőtálban megjelölöm négy részre, hogy minden lapra egyformán jusson.
Kedves Rozi, nagyon köszönöm a receptet. Nagyon finom. Nekem egy picit laposak lettek a lapok. Vajon mitől? A tepsi méret azonos azzal amit te megadtál. Így picit a krém is kevésnek tűnik. Egyébként isteni.
VálaszTörlés