Hozzávalók a tésztához:
500 g finomliszt
25 g élesztő
200 ml tej
100 g vaj
2 evőkanál cukor
Fél kávéskanál só
1 tojás
1 citrom lereszelt héja
Ordás töltelékhez:
50 dkg orda
5 evő kanál búzadara
1 tojás
15 dkg cukor
2 vaníliás cukor
30 dkg meggy (lehet fagyasztott is)
A tésztához 100 ml langyos tejben, egy kávéskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A többi hozzávalót dagasztótálba mérjük, hozzáöntjük a megkelt élesztőt és a maradék langyos tejjel rugalmas tésztát, dagasztunk. Meleg helyen lefedve duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát nyújtódeszkára borítjuk majd két egyforma
részre osztjuk. Lisztezés nélkül, egy-egy téglalapot nyújtunk (kb. 4-5 mm
vastagságúra) és fentről lefelé, késsel finoman megjelölve, 3 egyenlő részre
osztjuk. Mindkét oldalt a középső harmadig ferdén kb. 2 cm távolságra, kicsit
srégen bevagdossuk. A középső részt megszórjuk búzadarával, ráhalmozzuk a
töltelék felét és a tésztacsíkokat felváltva ráhajtogatjuk a töltelékre.
Óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire, tesszük egymás között
egy kis részt hagyva.
Felvert tojással lekenjük, fél órát hagyjuk kelni, majd 180
fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. Sütőtől függ, szép
aranybarna legyen a teteje.