2023. február 5., vasárnap

Fonott kalács, mákos díszítéssel

 



Hozzávalók:

1 kg liszt

Fél liter tej

25 g élesztő

4 evőkanál cukor

2 tojás

50 ml olaj

1 kiskanál só

1 tojás a lekenéshez

Mák a díszítéshez

Az élesztőt kevés cukros langyos tejben felfuttatjuk, miután felfutott a többi hozzávalóval összegyúrjuk, jól kidagasztjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.

 A megkelt tésztát, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk.

Kivágunk 6 db 160 g-os darabot.

4 db 90 g-os darabot

1 db 130 g-os darabot

 A megmaradt tésztát díszítéshez használjuk.

 

Az egész kivágott darabokat cipóba formázzuk és letakarjuk.

A 6 db, 160 g-os cipókat jó vékonyra kisodorjuk, majd hatos fonással megfonjuk, sütőpapírral bélelt formába kör alakban összeillesztjük.

 A négy darab 90 g-os tésztát is egyenként vékonyra kisodorjuk és az előző tészta köré illesztjük.

 A megmaradt 130 g-os darabot is kisodorjuk akkorára, hogy a két tészta közé, illesztjük, miután darált mákba forgattuk. Ollóval szirmokat vágunk a mákos tésztából, egyik szirmot föl, másikat lefele illesztjük.

Felvert tojással lekenjük, majd a megmaradt tésztából tetszés szerint díszítjük.

 

2023. február 3., péntek

Születésnapra

 






Diplomata torta, svájci vajkrémmel burkolva.