2018. március 26., hétfő

Sajtos rudak



Hozzávalók:


65 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
100 g sajt
1 tojás
1 tasak szalalkáli (7g)
3 evőkanál tejföl
Só (7 g)
Langyos tej

Tetejére: reszelt sajt, köménymag, darabos só
1 tojás a lekenéshez

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a szalalkálit, langyos tejjel felfuttatjuk, hozzátesszük a többi hozzávalókat és annyi langyos tejet, hogy jó rugalmas, de nem kemény tésztát kapjunk, és jól összedolgozzuk.
Legalább egy órát letakarva pihentetjük, majd kisujjnyi vastagra kinyújtjuk, derelyevágóval 1,5-2 cm széles, 10-15 cm hosszú rudakra vágjuk. Felvert tojással lekenjük, megszórjuk darabos sóval, köménymaggal, sajtot reszelünk rá és tepsibe rakjuk.


 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.



2018. március 25., vasárnap

Húsvétra készülődve a Székely konyha műsorán



Jánossy Alíz-al, a Székely konyha műsorvezetőjével, az Erdélyi konyha szerkesztőjével, sütöttünk finom Húsvéti süteményeket, megosztom a videót kedvcsinálónak, próbáljátok ki, igazi ünnepi sütemények.

Receptek a linkre kattintva:

Fantasztikus sütemény

Pergelt cukros diós süti

Húsvéti kalácsok-kókonyák


2018. március 19., hétfő

Virslis, sonkás partifalatkák




Hozzávalók:

Réteslap 2 csomag, amiben 4 db van
12 nagyobb db nagyobb virsli
100 g vaj
1 nagyobb tojás
Reszelt sajt
Só, bors, granulált fokhagyma.

A vajat ízesítjük majd kikeverjük a fűszerekkel, a tojást felverjük.

A réteslapot kiolvasztjuk, a virsli hosszúságának megfelelően felvágjuk, mindenik tészta egyik szélét megkenjük felvert tojással, majd az egészet megkenjük fűszerezett vajjal, rátesszük a virslit és becsomagoljuk a tésztával. Felvágjuk tetszés szerinti darabkákra, (én 2 cm-es darabkákra vágtam). Megkenjük a tésztát felvert tojással, vigyázva, hogy a vágott részre ne kerüljön tojás, mert akkor nem nyílik ki, nem lesz szép leveles. Miután megkentük, a virslis felével, egymástól kicsit távol, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt megsütjük.
A sonkás tekercsnél, a réteslapot négy csíkra vágjuk, a széleket megkenjük felvert tojással, rárakjuk a vékonyra szeletelt sonkát, sajtot reszelünk rá és feltekerjük. Ezt is darabkákra vágjuk, megkenjük felvert tojással, tepsibe rakjuk és  200 fokon megsütjük.

2018. március 17., szombat

Rózsás kosár torta, születésnapra





Kakaós piskóta, csokikrémmel töltve.

2018. március 16., péntek

Mozaik szelet





Hozzávalók a laphoz:

120 g liszt
120g cukor
120 g pörkölt dió
100 g aszalt barack
7 tojásfehérje
200 g rahát
1 sütőpor (10 g)
Csipet só.

Krémhez:

7 tojássárgája
150 g cukor
250 g szobahőmérsékletű vaj
2 vaníliás cukor
2 db nápolyi lap

A tojásfehérjét egy csipet sóval és cukorral felverjük kemény habnak.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a sütőport és összekeverjük. Hozzáadjuk az apró kockára megvágott rahátot, összekeverjük a liszttel, hozzátesszük a nagyobb darabosra vágott pörkölt diót és az apróra vágott aszalt barackot. Az egészet összekeverjük és apránként a tojáshabhoz keverjük.
Egy 20x30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
A krémhez a tojás sárgákat egy hőálló tálban a cukorral, vaníliás cukorral krémessé keverjük, egy tálban vizet forralunk és az edényt gőz fölött folyamatosan keverjük, amíg a habverőt kivéve nem folyik le róla a krém.
A vajat legalább 5 percig mixerrel kikeverjük, majd kanalanként hozzákeverjük a kihűlt tojásos masszát.
A nápolyi lapokat azonos méretűre vágjuk a tészta lappal, rárakjuk a krém felét, szépen elsimítjuk mindenhol egyformán, rátesszük a tésztalapot majd a krém másik felét, végül rátesszük a nápolyi  lapot. olvasztott csokival megcsíkozzuk és legalább két órára hűtőbe tesszük.
Tetszés szerint szeleteljük.



2018. március 4., vasárnap

Narancsos kocka




Hozzávalók:

Sárga piskótához:

8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt

Barna piskótához:

8 tojás
8 evőkanál cukor
5 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaópor

Krémhez:

1 l tej
3 vaníliás pudingpor
20 dkg vaj
3 dl tejszín
100 g étcsokoládé
25 dkg cukor
1 tasak zselatin 10 g
1 nagyobb narancs

Tetejére 10 dkg étcsokoládé

A sárga piskótához a tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzátesszük az átszitált lisztet végül óvatosan hozzákeverjük a felvert tojáshabot. Két egyforma sütőpapírral bélelt 28x40 cm-es formába simítjuk és 180 fokon 20 perc alatt légkeveréssel megsütjük. Lehet egybe is sütni és sütés után ketté szelni a piskótát.

A kakaós piskótát ugyanígy kikeverjük, a kakaóport a lisztel, összeszitáljuk, úgy tesszük a tojásos masszához.

A krémhez a pudingport, cukrot a tejben megfőzzük, még forrón belekeverjük a vajat, a lereszelt narancshéjat, a levében feloldjuk a zselatint és a pudinghoz keverjük, majd hűlni tesszük.

A tejszínt felverjük, a csokit lereszeljük.

A kihűlt pudingot jól kikeverjük, hozzákeverjük a felvert tejszínt és a reszelt csokit.
A krémet négy részre osztjuk, felváltva megkenjük a lapokat úgy, hogy legfelülre is krém kerüljön.
A csokoládéból zöldséghámozóval forgácsokat készítünk és a sütemény tetejére szórjuk.
Pár órára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint szeleteljük, én vágtam 5x5 kockákat és 2,5x5 cm szeleteket is, tudni kell, hogy egy magas, nagy adag sütemény lesz belőle.




Ötlet Innen egy kis változtatással.