2018. január 29., hétfő

Hagyományos püspökkenyér



Hozzávalók:

5 tojás
1 csésze cukor
1 csésze liszt
Csipetnyi só
1 evőkanál étolaj
1 evőkanál kakaó
Csésze / 250 ml

A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak.
A tojás sárgákat egy evőkanál étolajjal, csipet sóval kikeverjük és állandó keverés mellett a tojásfehérjéhez keverjük. Hozzátesszük az átszitált lisztet, óvatosan összeforgatjuk és zsírozott, lisztezett kalácsformába, vagy két őzgerincformába öntjük, körülbelül 80 százalékát. A megmaradt tésztába belekeverjük az átszitált kakaót és a tepsiben levő sárga tésztára öntjük majd evőkanál nyelével az óramutató irányában a tészta felső részét összekeverjük.

180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük. Tűpróba.
Porcukorral beszitálva tálaljuk.








2018. január 19., péntek

Dekorativ kalács cicával




Receptje az Egyszerű kelt tészta alapján készült.

Ebből az adagból két kalácsot készítettem.

A cica, a dekorációnak használt tésztából készült, vagyis azonos mennyiségű liszt és só vízzel elkeverve.

Külön sütjük meg a kalácsot, 180 fokos sütőben, 30 perc, a cica 150 fokon 20 perc.( ez nem ehető csak dekoráció a só mennyisége miatt)



2018. január 13., szombat

Meggyel töltött kalács




Hozzávalók:

80 dkg liszt
4 dl tej
3 egész tojás +1 a lekenéshez
4 evőkanál cukor
8 dkg vaj
3 dkg élesztő
1 citrom reszelt héja
1 mokkáskanál só (7 g)

Töltelék: 1 7 dl-es meggybefőtt, 1 csomag vaníliás pudingpor, 6 evőkanál cukor.
A meggy lében megfőzzük, a pudingport a cukorral,majd hozzátesszük a meggyszemeket, kihűtjük.

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel (1 dl tej, 1 evőkanál cukor) elkeverjük, hogy egy kevés liszt is kerüljön, hozzá majd letakarjuk, amíg felfut az élesztő. Kb. 10 perc.
Amikor az élesztő felfutott, a szobahőmérsékletű tojásokat felverjük, hozzátesszük a citromhéjat, sót és a tejben elolvasztott cukrot. Az egészet összegyúrjuk, majd alaposan kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta, hozzátesszük a langyosra felolvasztott vajat, azzal is jól eldolgozzuk. Tetejét beolajozzuk, és letakarva duplájára kelesztjük. Amikor megkelt olajjal vékonyan megkent munkalapra tesszük, két részre vágjuk, az egyik részt kinyújtjuk, tepsibe tesszük, rárakjuk a tölteléket, a megmaradt tésztából berácsozzuk majd ízlés szerint díszítjük.




Tetejét lekenjük felvert tojással, 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Forrón lekenjük cukros vízzel, hogy szép fényt kapjon.
Ebből az adagból jó nagy kalács lesz, kevesebb személynek felezzük az adagot.





2018. január 12., péntek

2018. január 6., szombat

Narancskrémes aprósütemény



Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
13 dkg porcukor
20 dkg margarin
1 vaníliás cukor
2 tojás sárgája
Csipet só

A lisztet tálba szitáljuk, a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, folpackba csomagolva, 1 órára hűtőbe tesszük.
Miután kivettük a hűtőből, finoman átgyúrjuk, kisodorjuk, dió nagyságú darabkákra vágjuk, majd golyókat formázunk.
A tésztagolyókat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és a közepükbe, mélyedést nyomunk (pohártalp, vagy bármilyen kör alakú eszközzel).
180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt szép világosra sütjük. Kihűtjük, majd mindeniket megtöltjük narancskrémmel, olvasztott csokival becsíkozzuk.


Narancskrém hozzávalói:

2 dl frissen csavart narancslé
1 narancs reszelt héja
3 tojássárgája
5 dkg vaj
5 dkg cukor
2 teáskanál étkezési keményítő

A tojás sárgákat a cukorral habosra keverjük, hozzátesszük a keményítőt, narancs lereszelt héját, végül a narancslevet, és állandó keverés mellett besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat, még forrón betöltjük a kis mélyedésekbe.




Itt a képen Rumos szelettel tálalva, receptje itt: Rumos szelet



2018. január 1., hétfő

Boldog új évet!



Minden idelátogató kedves vendégemnek kívánok, sikerekben gazdag, boldog új évet, 
jobb kedvet, bőséget a sütögetéshez!