2017. március 22., szerda
2017. március 13., hétfő
Fordított almás
Hozzávalók:
6 tojás
8 evőkanál cukor
6 evőkanál olaj
7 evőkanál finomliszt
1 sütőpor
1 narancs reszelt héja
1 vanília cukor
5 db nagyobb alma
12 db háztartási keksz
Fahéj
A kekszet lereszeljük és egy 24x34 sütőpapírral bélelt
tepsiben egyenlően elsimítjuk, ha marad hiányosság, még reszelhetük kekszet, hogy teljesen ellepje a forma alját.
Az almákat lereszeljük és egyenlően rárakjuk, a kekszre kicsit
lenyomkodjuk, majd fahéjjal beszitáljuk.
A hat tojás sárgáját 4 evőkanál cukorral, vaníliás cukorral krémesre
kikeverjük, hozzákeverünk 3 evőkanál olajat, hozzáadjuk a narancshéjat és 3
evőkanál lisztet, amiben elkevertünk fél tasak sütőport. Ezt a masszát
rásimítjuk az almára.
Az öt tojásfehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, hozzáadjuk
a 4 evőkanál lisztet, amiben elkevertük a sütőpor másik felét és végül
hozzákeverjük az olajat.
Ezt a masszát rásimítjuk a sárga tésztára.
180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt megsütjük.
Mikor megsült, tálcára vagy deszkára borítjuk, úgyhogy a kekszes fele felül maradjon.
Porcukorral beszitálva tálaljuk.
2017. március 7., kedd
Túrós-gyümölcsös édes fészek
Hozzávalók a tésztához:
500 g finomliszt
250 ml tej
2 dkg élesztő
100 g vaj
100 g cukor
2 tojássárgája
1 evőkanál rum
1 citrom reszelt héja
4 g só
Túrós töltelékhez:
250 g tehéntúró
2 tojássárgája
3 evőkanál méz
1 tasak vaníliás pudingpor
1 vaníliás cukor
Gyümölcsök: meggy, lehet befőtt vagy fagyasztott
Áfonya, én fagyasztottat használtam
Elkészítés: Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojás sárgákat, puha
vajat, cukrokat, sót, citromhéjat, rumot és a felfuttatott élesztőt. Sima tésztává
kidolgozzuk, és letakarva duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket:
A hozzávalókat egy tálba kikeverjük, ha nem elég édes ízlés
szerint utána lehet édesíteni, én még hozzákevertem egy halmozott evőkanál
búzadarát, kicsit hígnak találtam, függ a túrótól.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán 1 cm-
vastagságúra kinyújtjuk, köröket szaggatunk és formába rakjuk. Mikor látjuk,
hogy kezdenek megemelkedni, vagyis kel a tészta, egy pohár segítségével
mélyedéseket nyomunk a tészta közepére.
A túrós tölteléket habzsákba szedjük, és megtöltjük a
mélyedéseket, majd megrakjuk gyümölccsel.
180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt arany barnára megsütjük.
Vaníliás porcukorral beszitálva tálaljuk.