2016. április 27., szerda

Gesztenyés pöttyöske





Hozzávalók a piskótatésztához:

8 tojás
16 evőkanál cukor
6 halmozott evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó

Krém hozzávalói:

2 vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
7 dl tej
25 dkg cukor
25 dkg vaj
2 vaníliás cukor

Rudakhoz:

25 dkg háztartási keksz
25 dkg gesztenyemassza
2 evőkanál baracklekvár
1 erős feketekávé (1 dl)
Rum vagy rumaroma ízlés szerint

A piskótához a tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaót, végül a tojások keményre vert habját. 26x36 cm-es tepsibe simítjuk, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

A krémhez a pudingporokat a liszttel, tejjel sűrű krémnek megfőzzük, miután kihűlt a cukorral habosra kevert vajjal kikeverjük.

A rudak hozzávalóit összegyúrjuk, jó formázható kell, legyen, ha nem áll szépen össze, tegyünk még hozzá lekvárt.Kilenc akkora rudat formázunk, amekkora a piskóta hosszúsága. 

A piskótát kettészeljük, megkenjük a krém felével, rárakjuk a rudacskákat, rá a megmaradt krémet, szépen rásimítjuk, rátesszük a piskóta másik felét és bevonjuk csoki mázzal.

A csoki mázhoz 15 dkg étcsokoládét vízgőz fölött három evőkanál olajjal felolvasztunk és rásimítjuk a süteményre.
5 dkg fehér csokit 1 evőkanál olajjal felolvasztunk és becsíkozzuk.

Egy éjszakára hideg helyre tesszük hogy szépen tudjuk szeletelni.

2016. április 18., hétfő

Virágkalács



Sütés előtt



Hozzávalók: 

50 dkg finomliszt
2 tojássárgája
2 dkg friss élesztő
2,5- 3 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
5 g só

Kristálycukor a lapok megszórásához
Fahéj

1 egész tojás a lekenéshez

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, ráöntünk egy dl langyos cukros tejet, és hagyjuk felfutni.
Miután az élesztő felfutott a többi hozzávalóval alaposan kidagasztjuk, amíg sima rugalmas tésztát kapunk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Miután megkelt, kitesszük enyhén lisztezett munkalapra, finoman átgyúrjuk, és négy részre vágjuk.
Mindenik részt gombóccá formázzuk, majd kerek lappá nyújtjuk. Három lapot megkenünk olvasztott vajjal, megszórjuk fahéjjal elkevert kristálycukorral és egymásra rakjuk, majd rátesszük a negyedik lapot. Nyolc részre vágjuk, mindenik részt még középen bevágjuk, a csücsök felőli részt alulról áthúzzuk, majd a szélesebb részt összefogjuk és a képen látható módon összerakjuk.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Még forrón vaníliás cukros vízzel lekenjük.

Egy kis segítség a készítéséról.




Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók