Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű lábashoz:
8 evőkanál cukor
8 db közepes méretű alma
100 g vagdalt dió
3 evőkanál cukor
50 g vaj
Piskótához:
8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
Sziruphoz:
4 evőkanál cukor
2 dl víz
½ dl rum
A nyolc evőkanál cukrot a lábasban szép világosbarnára karamellizálunk,
levesszük a tűzről és finom mozdulatokkal az edényben körbeforgatjuk, hogy
mindenhol érje a cukor az oldalakat is.
Az almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük és a karamellás
cukorra egyenlően elosztjuk.
A vajat elosztjuk egyformán jusson minden alma közepébe,
majd a diót elkeverjük a cukorral és megtöltjük az almákat, kicsit megnyomjuk a
tölteléket, hogy a tészta ne tudjon belefolyni.
180 fokra előmelegítjük a sütőt és 20 percig sütjük, amíg
sül elkészítjük a piskótatésztát.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, 2-3 részletben hozzáadjuk
a cukrot és a habot tovább verjük, amíg kemény lesz. Ekkor egyenként belekeverjük
a tojás sárgákat és kanalanként a lisztet, vigyázva, hogy a hab ne törjön
össze, (a tölteléktől megmaradt diót is belekevertem), majd rátöltjük a forró
almákra, egyenlően elsimítjuk és visszatesszük a sütőbe, 180 fokon 40 percig
sütjük. Tűpróbát veszünk, nekem elég volt ez az idő, de függ a sütőtől.
Kivesszük a sütőből, hagyjuk legalább 10 percig állni, majd széleit
kicsit meglazítva, ráteszünk egy tálat, ráfordítjuk és hagyjuk a tálon, amíg
magától kijön. Miután langyosra hűlt, meglocsoljuk a kihűlt sziruppal, a cukrot
a vízzel összefőzzük, hozzáöntjük a rumot. Kihűlés után bevonhatjuk
tejszínhabbal, csoki mázzal, de el is hagyható.
Ezzel az almatortával a tv paprikán találkoztam, a recepten változtattam mert 11 tojásból készítették a piskótát, az én edényemben nem fért volna el, így lett 8 tojásból. A dió is 150 g volt én csak 100 g/ot tettem amiből maradt is meg, végül hozzákevertem a piskótatésztához, de függ attól is, hogy mennyire szedjük ki a magházakat.