2015. január 28., szerda

Zebra koszorú


Hozzávalók:

5 tojás
30 dkg porcukor
1 tasak vaníliás cukor
1,25  dl langyos víz
2,5 dl olaj
37 dkg liszt
1 sütőpor
2 evőkanál kakaópor
1 citrom lereszelt héja

A tojások sárgáját a cukor 2/3-val és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, kanalanként hozzáadjuk felváltva a vizet és az olajat, majd a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjéket a maradék cukorral felverjük és óvatosan a sárga tésztához, forgatjuk. A tésztát elfelezzük és az egyik, felébe belekeverjük az átszitált kakaót.
A koszorúformát kivajazzuk, meglisztezzük és a kétféle tésztát, belerakjuk. Én úgy oldottam meg, hogy két darab 1 l-es műanyag flakon alját levágtam és a dugót rajta hagyva beleállítottam egy pohárba és beleöntöttem a tésztát, az egyikbe a kakaóst a másikba a símát. A dugót levéve, egy csíkot húztam a forma aljára, majd a következő tésztából és így egymásra, felváltva a tésztákat. Nem kell elsimítani, magától szét fog terülni.
180 fokra előmelegített sütőben, 40 perc alatt megsütjük. Miután kihűlt bevonjuk csoki mázzal és megszórjuk egy citrom lereszelt héjával.

2015. január 26., hétfő

Áfonyás, joghurt torta




Narancsos piskóta 1 db 23 cm átmérőjű piskótához

100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g(kb. 5 db) tojás sárgája
100 g darált narancshéj (2 nagyobb narancs, lereszelt héja)
Mentalevél (én nem tettem)

 A vajat a porcukorral és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190 C- fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre.

Csíkos piskóta

100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g tojásfehérje (3-4 db)
Kb. 5 g kakaópor
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy evőkanálnyit, vegyünk ki, és keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen vastagabb 3-4 mm-nél. 230 C- fokon süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.

Besamell

200 ml tej
25 g kukoricakeményítő
100 g cukor
15 g vaj

A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot összeforraljuk, és a keményítős résszel besűrítjük.

Áfonyaszósz  

400 g áfonya
100 g cukor
Fél citrom leve

Én két evőkanál áfonyalekvárral helyettesítettem.

Az áfonyát és a cukrot össze turmixszoljuk, majd miután felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon hűtjük.


Torta betöltése

Kb. 300 g besamell alap
375 g joghurt
400 g felvert tejszínhab
3 citrom leve (én egy nagyobb citrom levét tettem bele)
5 levél zselatinlap (1 tasak zselatinport oldottam fel)

A csíkos piskótát méretre vágjuk és a tortagyűrű oldalához, helyezzük, a narancsos piskóta széléből kicsit lefaragunk, és a tortakarika aljára helyezzük. A zselatint előkészítjük. A besamellt csomómentesre keverjük, belekeverjük a joghurtot és a citromlevet, majd a tejszínhabbal fellazítjuk. Belekeverjük a zselatin háromnegyed részét a többit, félretesszük. A bekevert krémnek kivesszük az egyharmadát és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két evőkanálnyit a díszítéshez), valamint a félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint díszítjük.
Mivel most téli időszakban készítettem, nem voltak friss gyümölcsök, ezért csokival díszítettem.

Nekem nem volt idő egy éjszakára hűtőbe tenni, látszik is a szeletelésen, nem olyan szép sima, mint a Vilmosé, tehát érdemes kivárni a megadott időt.


  Mielőtt bárki is hozzáfogna az elkészítéséhez, érdemes megnézni az eredeti receptet, Farkas Vilmos blogján, sokkal jobban néz ki mint ahogy én készítettem és videó is van az elkészítéséről.

2015. január 21., szerda

Meggyes-kókuszos rácsos




Hozzávalók a tésztához:

1 kg finomliszt
50 g friss élesztő
4 tojássárgája
15 dkg vaj
10 dkg cukor
5 dl tej
Só, ízlés szerint,(10 g)
1 citrom reszelt héja

Hozzávalók a töltelékekhez:

Meggyes töltelék:
1 meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
6 evőkanál cukor

Kókuszos töltelékhez:

2 tojásfehérje
20 dkg porcukor
25 dkg kókuszreszelék

1 tojás a lekenéshez, porcukor a megszóráshoz.

A tésztához a lisztet mély tálba tesszük, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, mikor jó sima, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a töltelékeket.
A befőttből meghagyunk néhány meggyszemet a kókuszos tetejére.
A meggyes töltelékhez: a meggybefőttről leöntjük a levet, elkeverjük a puding és a cukorral és megfőzzük, miután a tűzről levesszük, hozzákeverjük a meggyszemeket majd hűlni, tesszük.

A kókuszos krémhez a tojásfehérjéket a porcukorral felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a kókuszreszeléket.

A megkelt tésztát kitesszük a munkalapra, enyhén átgyúrjuk, és két részre vesszük.
Az egyik részt kinyújtjuk téglalap alakúra, az egyik felére egy-egy kanál meggyes tölteléket teszünk, a másik felét tésztarácsozóval berácsozzuk és ráhajtjuk a meggyes töltelékre. 


Mindenik tészta szélénél a kezünkkel megnyomkodjuk majd derelye vágó segítségével kockákra, felvágjuk. Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, hagyjuk legalább fél órát a tepsiben kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük.


A kókuszossal is ugyanígy járunk el, a kókusz töltelékből, kis halmokat rakunk a tészta egyik felére, ujjunkkal kissé benyomjuk, és egy-egy meggyszemet teszünk mindenik közepére. Tovább ugyanúgy készítjük, mint a meggyesnél.



Újabb próbálkozásom, kerek virágformával formával kivágva, .


2015. január 18., vasárnap

Gesztenyés keksztekercs




Hozzávalók:
50 dkg darált, háztartási keksz
25 dkg vaj
20 dkg cukor
2 kávés kanál kakaópor
1 dl rum
Tejszín, amennyit felvesz, hogy jó puha masszát kapjunk, nekem 1 dl kellett.

Töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 evőkanál rum

100 g tortabevonó
2 evőkanál olaj

A tészta hozzávalóit egy tálban összedolgozom, két részre veszem és alufólián téglalap alakúra, kinyújtom.

A töltelékhez a vajat a porcukorral kihabosítom, kanalanként hozzákeverem a gesztenyemasszát végül a rumot, és két részre osztom, majd egyik részt rásimítom a kinyújtott kekszmasszára. Az alufólia segítségével szépen felcsavarom. A másik résszel is ugyanígy járok el, legalább 2 órára, hidegre teszem majd, bevonom a vízgőzön felolvasztott tortabevonóval, és újra hidegre teszem.

Miután rádermedt a csoki lehet szeletelni. 

Előnye,hogy nem kell sütni és hamar össze lehet állítani.

2015. január 13., kedd

Dán briós,diós-mogyorókrémmel töltve



 Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2.5 dkg friss élesztő
2 tojássárgája
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2,5 dl tej
Csipet só (5g)

Hozzávalók a töltelékhez:

10 dkg darált dió
Mogyorókrém, amennyit felvesz a dióbél, hogy jó kenhető massza legyen.

1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a megszóráshoz

Elkészítés:

Egy tálba beleszitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük kevés langyos cukros tejjel, hagyjuk felfutni, majd a vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedolgozzuk, hozzátesszük a langyosra felmelegített vajat, és jó alaposan kidagasztjuk. Konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléknek valót. A darált dióhoz annyi mogyorókrémet keverünk, hogy jó kenhető masszát kapjunk, lisztezett deszkára kitesszük, hosszú csíkra kisodorjuk, majd 16 egyenlő részre vágjuk.



A megkelt tésztát dolgozófelületre borítjuk, átgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk. Én konyha mérlegen megmértem hogy egyformák legyenek, 65 grammos volt mindenik darab.


 Mindenik darabot kicsit ellapítunk, majd a közepébe tesszünk 1-1 darabot a diós töltelékből. Becsomagoljuk, és gombóccá formáljuk.


 Miután az összes tésztadarabot becsomagoltuk, egyenként ovális alakúra nyújtjuk. Pizza vágóval 5 hosszanti csíkot vágunk, a végeit egybe hagyva.

 A végeit megfogjuk és ellentétes irányba csavarjuk, hogy spirál jellegű rudacskát kapjunk. Csiga alakba felcsavarjuk, és a muffin sütő tepsi mélyedéseiben levő papírkosárkákba tesszük.


 Letakarva hagyjuk kelni, majd felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára sütjük.

Önmagában vagy porcukorral megszórva fogyasztjuk.

Eredeti recept Innen 

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók