Katt. a képre, ha nagyobban szeretnéd látni!
2015. augusztus 22., szombat
2015. augusztus 9., vasárnap
Ordás háromszögek
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 -3 dl
tej
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
Só (5 g )
3 evőkanál cukor
Reszelt citromhéj
Töltelékhez:
50 dkg orda
10 dkg mazsola
Cukor, ízlés szerint
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor
1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a beszitáláshoz
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést
készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük,
és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat,
és jól kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat.
Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket:
A mazsolát kevés rumban beáztatjuk. Az ordát villával
áttörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, vaníliás cukrokat és ízlés szerint
cukrozzuk, majd jól kikeverjük és hozzádolgozzuk a mazsolát.
Amikor a tészta a duplájára emelkedett, enyhén lisztezett
deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és kinyújtjuk téglalap alakúra, az egyik felét
tésztarácsozóval bevágjuk, a másik felét háromszög alakú darabkákra vágjuk,
majd mindenikre ráhalmozunk egy evőkanál tölteléket. Végül a megmaradt
tölteléket egyenlően elosszuk, szépen elsimítjuk, szélétől egy cm-re nem
teszünk, itt megkenjük tojásfehérjével. A berácsozott felét szépen elnyitogatjuk
és rátesszük az elsimított töltelékre, majd az első tészta mentén, körbevágjuk.
A megmaradt leeső széleket összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk és a háromszögek széléhez,
alakítjuk.
Hagyjuk a tepsiben kelni, lekenjük felvert tojással és 180
fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük, körülbelül 25 perc de
sütőtől is függ.
Még forrón beszitáljuk vaníliás porcukorral.