2015. augusztus 22., szombat

Esküvői torta,piros rózsákkal




Katt. a képre, ha nagyobban szeretnéd látni!

2015. augusztus 9., vasárnap

Ordás háromszögek




Hozzávalók a tésztához:
50 dkg finomliszt
2 dkg élesztő
2,5 -3 dl tej
2 tojássárgája
5 dkg olvasztott vaj
Só (5 g)
3 evőkanál cukor
Reszelt citromhéj
                      
Töltelékhez:
50 dkg orda
10 dkg mazsola
Cukor, ízlés szerint
2 tojássárgája
2 vaníliás cukor

1 tojás a lekenéshez
Vaníliás porcukor a beszitáláshoz

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt, cukros langyos tejjel felöntjük, és letakarva hagyjuk felfutni.
Az olvasztott vajon kívül hozzárakjuk a többi hozzávalókat, és jól kidagasztjuk. Amikor szép sima a tészta hozzádolgozzuk a vajat.
Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket:
A mazsolát kevés rumban beáztatjuk. Az ordát villával áttörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, vaníliás cukrokat és ízlés szerint cukrozzuk, majd jól kikeverjük és hozzádolgozzuk a mazsolát.

Amikor a tészta a duplájára emelkedett, enyhén lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk, és kinyújtjuk téglalap alakúra, az egyik felét tésztarácsozóval bevágjuk, a másik felét háromszög alakú darabkákra vágjuk, majd mindenikre ráhalmozunk egy evőkanál tölteléket. Végül a megmaradt tölteléket egyenlően elosszuk, szépen elsimítjuk, szélétől egy cm-re nem teszünk, itt megkenjük tojásfehérjével. A berácsozott felét szépen elnyitogatjuk és rátesszük az elsimított töltelékre, majd az első tészta mentén, körbevágjuk. A megmaradt leeső széleket összegyúrjuk, vékonyra kisodorjuk és a háromszögek széléhez, alakítjuk.
Hagyjuk a tepsiben kelni, lekenjük felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük, körülbelül 25 perc de sütőtől is függ.
Még forrón beszitáljuk vaníliás porcukorral.