2015. április 22., szerda

Ünige süteménye



Hozzávalók a mákos tésztához:

5 tojás
200 g cukor
50 g mák
140 g liszt
2 teáskanál olaj
1 teáskanál sütőpor
2 evőkanál víz
Kakaó

Krémhez:

2 vaníliás pudingpor
½ l tej
25 dkg porcukor
25 dkg vaj

Zselé a tetejére

1 meggybefőtt
2 meggyes tortazselé
4 kanál porcukor
2 dl víz

Továbbá: 2 dl tejszín

Elkészítés: A tésztához a tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgákat a cukorral, olajjal és vízzel kikeverjük, hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a darálatlan mákot, majd a tojáshabbal óvatosan összeforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük (26x36 cm), beszitáljuk kakaóporral és előmelegített sütőben 180 fokon, megsütjük.(kb.30 perc)

A krémhez, a tejben a cukorral együtt megfőzzük a pudingporokat, és forrón hozzákeverjük a vajat, langyosra hűtjük.
A kihűlt mákos tészta köré állítható formát helyezünk, és még langyosan rásimítjuk a pudingos krémet. Erre egyenlően elosztjuk a meggyszemeket, pár szemet félretéve a díszítéshez.

Elkészítjük a zselét: A meggylevet, ami 3 dl, hozzáadunk két dl vizet és a tasakon levő leírás szerint, elkészítjük, majd a meggyszemekre öntjük. Hideg helyen hagyjuk megdermedni, majd kis kerek linzerszaggatóval kivágjuk.

2 dl tejszínhabot kevés cukorral felverünk, habzsákba rakjuk és minden tésztára egy rózsát nyomunk, arra egy meggy szemet és ízlés szerint díszítjük.


2015. április 21., kedd

Medvehagymás, szalámis kalács




Hozzávalók:

80 dkg liszt
2 tojás
2 dl joghurt
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál (8g) só
2-3 evőkanál olaj
                    
Továbbá:
400 g szalámi (6,5 cm átmérőjű, nagyon vékonyra szeletelve )
3-4 evőkanál reszelt sajt
Fél kaliforniai paprika
Egy csokor medvehagyma


A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval, az olajon kívül jól kidagasztjuk. Végül hozzátesszük az olajat és simára dagasztjuk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk. Kivágunk a tésztából kb. 30 dkg-ot, amit kinyújtunk 29 x 17 cm ovális alakúra, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, (legjobb, ha a kinyújtott tésztát ráhelyezzük a sütőpapírra, és ott vágjuk ki ovális alakúra,így megmarad pontosan, nem ugrik össze a tészta)
Megszórjuk az apróra megvágott medvehagymával, paprikával és a reszelt sajttal.


A tésztából újra kivágunk kb. 300 g-ot, kinyújtjuk 3-4 mm vastagságúra és egy 7,5 cm kerek formával kiszaggatjuk.


Három tésztakarikára rátesszünk három karika szalámit és a képen, látható módon felcsavarjuk majd az ovális tészta közepére, helyezzük.



 Ezután a képen, látható módon készítünk 16 darabot és a középre rakott tésztákat, körberakjuk.



 A következő képen, látható módon újra készítünk 16 db-ot és azzal is, körberakjuk.



 A megmaradt tésztaszéleket kisodorjuk és a tészta köré, helyezzük. Felvert tojással lekenjük, megszórjuk szezám maggal 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára megsütjük.(Nekem 30 perc de függ a sütőtől)



2015. április 6., hétfő

Pergelt cukros-mákos süti



Recept ugyanaz mint a Pergelt cukros-diós süti-nél , annyi különbséggel,hogy a dió helyett mákot használtam.
Tetejére 10 dkg vajat,10 dkg porcukorral kihabosítottam, ételfestékkel zöld és rózsaszínnel megszíneztem és habzsák segítségével minden szelet tetejére nyomtam két levelet és egy rózsát.

2015. április 5., vasárnap

Kellemes Húsvéti ünnepeket


Jó reggelt azoknak, akik itt lakoznak,
Verset mondanék, ha meghallgatnának.
Jézus feltámadott, nagy örvendezéssel
Áldják hát az Istent hangos énekléssel.
Áldom én is ezért, mert ma húsvét napja
Virradt mireánk, áldott szent órája.
Most jöttünk Krisztus kicsiny mezejéből
Az illatozó rózsák virágos kertjéből.
Azt kívánom most, még sokáig éljenek,
Sok boldog húsvétot vígan megérjenek.
Kárt, bút, bánatot sose szenvedjenek,
Mind földön,
Mind mennyben boldogok legyenek!