2015. március 22., vasárnap
2015. március 18., szerda
Sajtos csiga tekercs
Hozzávalók:
400 ml tej
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
1 egész tojás és egy sárgája
3 evőkanál olaj
Töltelék
Tetejét lekenni
1 tojás
Mák
Az élesztőt felfuttassuk a cukorral elkevert langyos tejben.
A lisztet tálba szitáljuk, a felfutott élesztővel és a többi
hozzávalóból alaposan kidagasztott kelt tésztát készítünk.
Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztjük. Miután
megkelt, lisztezett deszkára tesszük, kicsit átgyúrjuk majd két részre,
vesszük. Kinyújtjuk tepsi méret nagyságúra, nekem 40 cm , megkenjük a
szobahőmérsékletű vajjal és meghintjük a reszelt sajt felével.
Nem túl szorosan felcsavarjuk, sütőpapíros tepsibe tesszük.
A mákost, felcsavarás után egy nylon zacskóra tesszük, megkenjük felvert
tojással és megszórjuk mákkal, és jól beleforgatjuk, majd tepsibe tesszük.
Ollóval 1 cm
vastagságú szeleteket vágunk, alul nem vágjuk át teljesen a tésztát. Az első
tekercset középre hajtjuk, aztán egyet balra, egyet jobbra, újra középre,
balra, jobbra és így folytatjuk.
Felvert tojással lekenjük,(a mákost nem kell kenni) hagyjuk
kelni legalább fél órát, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép aranybarnára
sütjük.
2015. március 13., péntek
Havanna szelet
Hozzávalók a barna tésztához:
8 tojás
6 halmozott evőkanál cukor
6 evőkanál víz
6 halmozott evőkanál liszt
15 dkg darált dió
2 evőkanál kakaó
½ csomag (5 g )
sütőpor
Sárga tésztához:
5 tojás
10 evőkanál cukor
10 evőkanál liszt
Krémhez:
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
25 dkg gesztenyemassza
1 tasak vaníliás pudingpor
1 evőkanál liszt
2 kanál rum
Sziruphoz:
½ dl rum
5 evőkanál cukor
Bevonáshoz:
15 dkg étcsokoládé
2 evőkanál olaj
A barna tésztához a tojás sárgákat a cukorral habosra
keverjük, kanalanként hozzáadagolva a vizet, majd a sütőporral elkevert lisztet,
darált diót végül a tojásfehérjék keményre vert habját.
180 fokra előmelegített sütőben, 26x36 cm- tepsiben
megsütjük.
A sárga tésztához, a tojások fehérjét a cukorral felverjük
kemény habnak, sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját, végül hozzákeverjük az
átszitált lisztet. Ugyanakkora formában sütjük, meg mint a barna tésztát.
A krémhez a pudingport és a lisztet a tejben megfőzzük,
hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, két részre osztjuk. Az
egyik részhez, hozzákeverjük a gesztenyemasszát, és két kanál rumot.
A másik részhez a kihűlt vaníliás pudingot.
A tejszínt felverjük kemény habnak, felét a gesztenye
krémhez, másik felét a pudingos krémhez tesszük, és óvatosan összeforgatjuk.
A sziruphoz valókat összekeverjük, amíg a cukor felolvad.
Összeállítás: A barna lapot tálcára helyezzük, meglocsoljuk
a szirup felével, rásimítjuk a pudingos krémet, rátesszük a sárga lapot, azt is
meglocsoljuk a szirup másik felével, erre jön a gesztenyemasszás krém. Hűtőbe
tesszük, amíg a krém jól megdermed és lehűl, erre rásimítjuk a vízgőzön
felolvasztott csokoládét.
10 dkg vajat, 10 dkg porcukorral kihabosítunk, ételfestékkel,
felét zöldre, másik felét rózsaszínre színezzük és minden felvágott süteményre díszítésként,
levelet és virágot nyomunk, de el is maradhat.
Tetszés szerint szeleteljük.