Hozzávalók a tésztához:
90 dkg finomliszt
10 dkg vaj
1 evőkanál ecet
10 g
só
500 ml hideg víz
A vajtéglához:
90 dkg vaj
10 dkg liszt
A vajtéglához a hideg kockára vágott vajat és a lisztet összedolgozzuk,
és folpackba csomagolva téglalappá formáljuk. Gyorsan dolgozzunk vele, hogy a
vaj ne puhuljon meg. (Legjobb konyhagéppel készíteni.)
Így kell, kinézzen összedolgozva. Tegyük hűtőbe 1 órára.
A vizet és az ecetet összekeverjük. A lisztet a vajjal, sóval
és az ecetes vizes keverékkel gyúrjuk sima tésztává, formázzuk cipóvá, a
tetejét vágjuk be keresztbe, csomagoljuk folpackba, és tegyük egy fél órára
hűtőbe.
A pihentetés után, lisztezett deszkán kinyújtjuk csillag alakúra,
és a közepére tesszük a vajtéglát. A tésztasarkokat ráhajtjuk és rányomjuk a
vajtéglára.
A beburkolt tésztát megszórjuk lisztel,téglalap alakúra kinyújtjuk és egy szimpla hajtást,
készítünk.
Az alsó harmadot hajtsuk fel középre, erre a felső harmadot. A tésztát
tegyük fóliába, és kb. 45 percig, pihentessük.
Nagyon fontos, hogy a hajtogatás
során a lisztet, minden oldalról keféljük le.
Pihentetés után megszórjuk,
lisztel, fordítsuk el és nyújtsuk ki téglalap alakúra. Az alsó és a felső
negyedet behajtjuk középre, és az egészet hajtsuk félbe, majd tegyük fóliába és
pihentessük 45 percig.
A tésztát még egyszer átdolgozzuk
az első és a dupla hajtogatás szerint, úgy, hogy minden nyújtás előtt 45 percig
pihenjen a tészta és minden esetben 90 fokkal elfordítjuk az előző lépéshez
képest.
A leveles tésztát a feldolgozás
előtt pihentessük 45 percig.
A leveles tésztát magas
hőmérsékleten (alsó/felső melegítésű sütőben 220 C-fokon) kell sütni, a sütési
idő felénél a hőmérsékletet vegyük vissza, kb. 10%-kal, és süssük készre.
Az alaprecept körülbelül 2 kg tésztát ad. Ha nem
használja fel az egészet, hűtőszekrényben 1-2 napig eláll. Mélyhűtőben 3
hónapig eltartható. Fagyasztás előtt nyújtsuk ki a megfelelő vastagságúra,
csomagoljuk be feltekerve, és úgy tegyük a fagyasztóba.