Narancsos piskóta 1 db 23
cm átmérőjű
piskótához
100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100
g(kb. 5 db) tojás sárgája
100 g darált
narancshéj (2 nagyobb narancs, lereszelt héja)
Mentalevél (én nem tettem)
A vajat a porcukorral
és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat.
Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük
szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190 C- fokos
sütőben 15 perc alatt süssük készre.
Csíkos piskóta
100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g tojásfehérje
(3-4 db)
Kb. 5
g kakaópor
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a
fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük
hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy evőkanálnyit, vegyünk ki, és
keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk
meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen
vastagabb 3-4 mm-nél. 230 C- fokon süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.
Besamell
200 ml tej
25 g kukoricakeményítő
100 g cukor
15 g vaj
A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot
összeforraljuk, és a keményítős résszel besűrítjük.
Áfonyaszósz
400 g áfonya
100 g cukor
Fél citrom leve
Én két evőkanál áfonyalekvárral helyettesítettem.
Az áfonyát és a cukrot össze turmixszoljuk, majd miután
felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon
hűtjük.
Torta betöltése
Kb. 300
g besamell
alap
375 g joghurt
400 g felvert
tejszínhab
3 citrom leve (én egy nagyobb citrom levét tettem bele)
5 levél zselatinlap (1 tasak zselatinport oldottam fel)
A csíkos piskótát méretre vágjuk és a tortagyűrű oldalához,
helyezzük, a narancsos piskóta széléből kicsit lefaragunk, és a tortakarika
aljára helyezzük. A zselatint előkészítjük. A besamellt csomómentesre keverjük,
belekeverjük a joghurtot és a citromlevet, majd a tejszínhabbal fellazítjuk.
Belekeverjük a zselatin háromnegyed részét a többit, félretesszük. A bekevert
krémnek kivesszük az egyharmadát és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az
áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két evőkanálnyit a díszítéshez), valamint a
félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a
maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés
szerint díszítjük.
Mivel most téli időszakban készítettem, nem voltak friss
gyümölcsök, ezért csokival díszítettem.
Nekem nem volt idő egy éjszakára hűtőbe tenni, látszik is a
szeletelésen, nem olyan szép sima, mint a Vilmosé, tehát érdemes kivárni a
megadott időt.
Mielőtt bárki is hozzáfogna az elkészítéséhez, érdemes megnézni az eredeti receptet,
Farkas Vilmos blogján, sokkal jobban néz ki mint ahogy én készítettem és videó is van az elkészítéséről.