2014. október 27., hétfő
Mogyorókrémes kiflik,kalács formájában
2014. október 18., szombat
2014. október 16., csütörtök
Diplomata torta
Hozzávalók a piskótához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, sorra
hozzákeverjük a tojások sárgáját, hólyagosodásig keverjük, majd óvatosan
hozzáadagoljuk az átszitált lisztet.
28 cm-es kerek formában megsütjük.
Krém hozzávalói:
5 tojássárgája
½ l tej
4 evőkanál keményítő
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
½ l tejszín
2 tasak zselatin
1 ananász kompót, szőlő, kivi (lehet más gyümölcs is, kinek
milyen tetszik)
A zselatint a tasakon levő utasítás szerint az ananász lében
beáztatjuk
A tojások sárgáját a cukrokkal kikeverjük, hozzáadagoljuk a
keményítőt, majd elkeverjük a tejjel és állandó keverés mellett, megfőzzük,
hozzákeverjük a langyosra felmelegített zselatint, hűlni tesszük.
A tejszínt felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a kihűtött
tojáskrémet, egy keveset kiveszünk belőle, a bevonáshoz, a többihez
hozzávegyítjük a darabokra megvágott gyümölcsöket.
A kihűlt piskótát kettészeljük, meglocsoljuk rummal
ízesített sziruppal, rárakjuk a krémet, beborítjuk a másik meglocsolt piskótalappal,
kissé megnyomkodjuk, szélein a krémet, szépen elsimítjuk majd legalább 2 órára hűtőbe,
tesszük, legjobb, ha egy éjszakára.
Kihűlés után bevonjuk, és ízlés szerint díszítjük, lehet gyümölccsel
is kirakni a tetejét, kinek hogy tetszik.
2014. október 14., kedd
Mákos kalács,kicsit másként
Tésztája az Egyszerű kelt tészta recept alapján készült,cukrozott darált mákkal töltve,amit előzőleg forró tejjel kikevertem,fahéjjal és reszelt citromhájjal ízesítve.
Sütés előtt felvert tojással lekentem, 180 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.
Még forrón cukros vízzel lekentem.
2014. október 10., péntek
Ordás sütemény
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojássárgája
15 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
3 evőkanál kakaó
1 sütőpor
Töltelékhez:
80 dkg orda
30 dkg cukor
2 evőkanál méz
3 tojássárgája
2 tasak vaníliás cukor
5 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
Mazsola, ízlés szerint (én 10 dkg-ot tettem)
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, annyi tejjel, hogy jól
gyúrható masszát kapjunk, majd letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a
tölteléket.
A töltelékhez az ordát simára kavarjuk a cukrokkal, mézzel,
tojássárgájával, majd beleforgatjuk a mazsolát, citromhéjat, és a kemény habbá
vert tojásfehérjét.
A tésztát jól átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, egyik
felét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt 26 x 36 cm-es tepsibe, simítjuk, meghintjük
búzadarával, egyenlően elosztjuk rajta a tölteléket, szépen elsimítjuk.
Kinyújtjuk a tészta másik felét, és a töltelékre helyezzük, villával megszurkáljuk,
180 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.
Kihűlés után beszitáljuk vaníliás porcukorral, vághatjuk kocka
vagy hosszúkás szeletekre.