2013. november 23., szombat
2013. november 16., szombat
2013. november 10., vasárnap
Bukaresti tészta
Hozzávalók:
Piskótához:
•8 tojás
•40 dkg cukor
•40 dkg liszt
•8 evőkanál víz
•2 evőkanál kakaópor
•1 sütőpor.
Krémhez:
•6 dl tej
•1 vaníliás pudingpor
•1 csokis pudingpor
•30 dkg vaj
•25 dkg cukor
•5-6 csepp zöld színű mandula aroma
•Vagy zöld színű ételfesték
Sziruphoz:
•6 evőkanál cukor
•Fisztik aroma vagy rum
•4 dl víz
Tetejére:
•3 tojásfehérje
•20 dkg porcukor
•3 evőkanál kakaó
Elkészítés:
A tojás sárgákat a cukor felével fehéredésig keverjük, kanalaként hozzáadagolva a vizet.
A tojások fehérjét a maradék cukorral felverjük kemény habnak, a tojás sárgához hozzákeverjük az átszitált lisztet, kakaóport sütőport, majd óvatosan összeforgatjuk a keményre vert habbal.
Előmelegített sütőben, 26 x 36 cm tepsiben 180 fokon megsütöm.
Kihűlés után három lapra szeljük.
A krémhez külön megfőzzük 3 dl tejben a csokis pudingot, a többi tejben a vaníliásat, melyet a végén mandulaaromával ízesítünk, színezünk.
Amíg hűlnek a pudingok, a vajat kikeverjük a porcukorral, megfelezzük, felébe a csoki puding, a másik felébe a zöld színű.
Elkészítjük a szirupot: a vízben elkeverjük a cukrot, fisztik aromával vagy rummal ízesítjük.
Egyik piskóta lapot tálcára helyezzük, megöntözzük a szirup harmadával, rákenjük a csokis krémet, ráemeljük a másik lapot, meglocsoljuk sziruppal, rá a másik krém, a legfelső lapnak is meglocsoljuk a vágott felületét, majd rátesszük a süteményre.
A tetejére a tojásfehérjét felverjük a porcukorral kemény habnak, hozzákeverjük a kakaót, és szépen behúzzuk vele a süteményt, tetszés szerint díszítjük.
Az utóbbi időben főzött fondant-al vonom be, sokkal finomabb, érdemes időt szánni rá.
Fondant főzése
50 dkg cukor
2 dl víz
1 kiskanál ecet
50 dkg cukor
2 dl víz
1 kiskanál ecet
A cukrot a vízzel lassú tűzön felfőzzük. Ha felforrt a lángot mérsékeljük és gyöngyözve forraljuk tovább. Ha kis hab keletkezik rajta, szedjük le egy vízbe mártott kanállal, majd mossuk körbe egy vizes ecsettel. Tegyük bele az ecetet, ez azért szükséges, hogy nem engedi visszakristályosodni a főzetet. Cukor-hőmérővel ellenőrizzük, addig főzzük amíg eléri a 115 fokot. Mivel nekem nincsen cukorhőmérőm, úgy oldottam meg, hogy tíz perc lassú főzés után, kivettem egy keveset egy kanállal, hagytam kicsit hűlni, aztán két ujjam között megpróbáltam szálat húzni, ha sikerült akkor elég sűrűségű a fondant, ha nem tovább főzöm amíg szálat tudok húzni.
Amikor kész van, ízesíthetjük, csokival, jelen esetben 150 g csokit kevertem bele, de lehet instant kávéval stb. attól függ milyen színű fondant-ot szeretnénk készíteni.
Az egészet áttöltjük egy előzőleg fagyasztóba tartott tálba, ( ez azért. hogy hamarabb lehűl ) és folyamatosan keverjük amíg langyosra hűl a máz. Ekkor már önthetjük az előre elkészített sütemények tetejére. Ha munka közben megvastagszik, vízgőz fölött visszamelegíthetjük.