Hozzávalók egy 24 cm-es tortához:
Piskótához:
•8 tojás
•16 evőkanál cukor
•8 evőkanál liszt
Krémhez:
•5 egész tojás
•30 dkg cukor
•30 dkg vaj
•3 tasak vaníliás cukor
•35 gr étkezési keményítő
•5 dkg holland kakaó
Cukormázhoz: 150 g kristálycukor.
Mielőtt hozzáfogok, szilikonos sütőpapírra 6 egyenlő 24 cm-es köröket rajzolok.
A piskótához a tojás sárgáját kihabosítjuk a fele cukorral.
A tojás fehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük.
A két tojáshabot óvatosan összekeverjük, majd beleforgatjuk a lisztet.
A
sütőpapírra rajzolt körök másik oldalán, egyenlően elosztom a masszát,
szépen elsimítom, és 180 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt szép
világosra sütöm, persze ez függ a sütőtől is.
Amint kisült a piskóta, vékony késsel alávágunk, hogy könnyen le tudjuk venni a papírról.
A kisült lapokat egy 24 cm-es torta formával kivágom, ha esetleg sülés közben eldeformálódtak, hogy szép egyenlőek legyenek
A
krémhez, a tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral jól kikeverjük,
hozzátesszük a keményítőt és vízgőz fölött állandó keverés mellett,
besűrítjük.
A vajat kihabosítjuk, hozzátesszük az átszitált kakaóport, azzal is habosítjuk egy keveset.
Ha
kihűlt a tojásos massza, ráhabosítunk a vajra és folyamatos keverés
mellett, hozzácsurgatjuk a tojásos masszát, míg egynemű krémet kapunk.
Öt lapot betöltünk a krémmel és körbekenjük, meghagyunk egy keveset a krémből a díszítéshez.
Én a tortaoldalát körberaktam darabolt dióval, nem fontos, egyszerűen elhúzzuk habkártyával.
A hatodik lapot bevonjuk olvasztott cukorral.
A cukormázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a
kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul, csak világosbarna
legyen, ne sötét.
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra,
elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor
kissé kihűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
A meghagyott krémből rózsákat nyomunk a torta tetejére, arra rakjuk rá a szeleteket és díszítjük.
Aki
nem tud több lapot sütni egyszerre, ajánlom, hogy ne egyszerre keverje
ki a piskótát, inkább részletekben, hogy ne essen össze.