2013. szeptember 20., péntek
Ordával töltött rák kalácsok
Hozzávalók:
•½ kg liszt
•Két és fél dl tej
•4 evőkanál cukor
•2 dkg élesztő
•1 citrom reszelt héja
•5 dkg olvasztott vaj
•1 egész tojás+1 sárga
•4 g só
Töltelékhez:
•50 dkg orda
•10 dkg mazsola
•2 tojás
•2 vaníliás cukor
•Cukor, ízlés szerint
A töltelékhez az ordát villával összetörjük, hozzátesszük a tojás sárgákat, cukrot, vaníliás cukrot, kézi mixerrel összedolgozzuk, hozzáadjuk a két kanál cukorral keményre felvert tojáshabot, végül belekeverjük a mazsolát.
A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, kevés cukros tejet öntünk rá. Mikor felnőtt az élesztő a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk.
Meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt, deszkára tesszük, kinyújtjuk, kivágjuk téglalap alakúra, a tészta egyik szélére rárakjuk a tölteléket, a másik szélét körülbelül 1,5 cm-re egymástól bevágjuk, a két végénél nagyobbat hagyunk, itt alakítjuk ki a rákok farok és fejrészét, majd a töltelékkel kezdjük felcsavarni.
Kevés tésztát kisodrunk, abból vágjuk ki az ollót és lábakat. Bors szemeket szúrunk a szem helyére. Felvert tojással lekenjük, kevés pihentetés után 180 fokon szép arany barnára sütjük.
2013. szeptember 18., szerda
2013. szeptember 13., péntek
2013. szeptember 7., szombat
Angelika álma
Hozzávalók a lapokhoz:
•2 evőkanál méz
•2 evőkanál kakaópor
•2 db tojás
•1 kávéskanál szódabikarbóna
•20 dkg porcukor
•5 dkg vaj
•40 dkg finomliszt
A krémhez
•1 l tej
•3 csomag vanília ízű pudingpor
•25 dkg porcukor
•25 dkg vaj
A tetejére
•15 dkg tortabevonó csoki
•2 evőkanál étolaj
•5 dkg vaj
Elkészítjük a krémet, hogy hűljön ki, amíg a tésztalapokat megsütjük.
A pudingot a tejjel megfőzzük, hűlni tesszük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd a kihűlt pudingot is hozzáadjuk, és ezzel megtöltjük a lapokat.
A tésztához valókat a liszt kivételével egy tálba tesszük és kézi habverővel gőz felett simára, keverjük, majd hozzádolgozzuk a lisztet, kitesszük deszkára, ha ragad, még lisztet dolgozunk hozzá. A tésztát 10 percig pihentetjük, majd 4 részre osztjuk, sütőpapíron vékony lapokat nyújtunk belőle, amiket a tepsi hátán előmelegített sütőben 180°-n 8-10 perc alatt megsütünk
A kihűlt krémet három részre osztjuk és betöltjük a lapokat.A süteményt egy éjszakára pihenni tesszük,hogy a lapok szépen megpuhuljanak,másnap vonjuk be.
A tetejére gőz felett az olajjal és a vajjal felmelegítjük a csokit majd a süteményre, simítjuk. Miután megkötött a bevonat, díszítjük.