2012. november 30., péntek
2012. november 29., csütörtök
2012. november 23., péntek
Mákos margaréta
Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 egész tojás+1 sárgája
5 g só
2 vaníliás cukor
Töltelék:
Töltelék:
20 dkg darált mák
15 dkg cukor
4-5 db reszelt keksz
1 citrom lereszelt héja
fahéj
1 dl tej
A töltelékhez a tejet a cukorral felfőzzük és forrón a darált mákra öntjük. Hozzátesszük a citromhéjat, ízlés szerint fahéjat és a reszelt kekszet. Összekeverjük és hűlni tesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukros, langyos tejjel és letakarva hagyjuk felfutni.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével a többi hozzávalóval, jól kidagasztjuk. Mikor összeállt a tésztánk, a kezünkről és az edény oldalától is elválik, hozzátesszük a langyos vajat, azzal is jól kidagasztjuk amíg hólyagos lesz. Duplájára kelesztjük.
Mikor
duplájára kelt a tészta,lisztezett deszkán,átgyúrjuk, tíz részre vágjuk, kisebb gombócokká alakítjuk, a gombócokat kis körökre kinyújtjuk, egyenlően elosztjuk
rajtuk a hideg tölteléket,alul összecsípjük a széleket, újra gombóccá
formáljuk,majd kissé ellapítjuk éles késsel szirmokat vágunk rá. A
szirmokat kihajtogatjuk,hogy a töltelék felül kerüljön.A közepét
megszórjuk szezám maggal, tehetünk rá egy kis rahátot, hogy mutatósabb legyen,
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk,felvert tojással lekenjük,180 fokon aranybarnára sütjük,20-25 perc.
A tésztából két adagot dagasztottam,a másik feléből rahátos rózsákat készítettem.
2012. november 2., péntek
Madártej szelet
Hozzávalók a
tésztához:
- 8 db tojásfehérje
- 8 halmozott evőkanál cukor
- 8 halmozott evőkanál liszt
- ½ csomag sütőpor.
Krém
- 8 tojássárgája
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg porcukor
- 25 dkg vaj
- 2 vaníliás cukor
Tetejére: 5 dl tejszín
A tojásfehérjét felverjük
kemény habnak, kanalanként hozzákeverjük a porcukrot, hozzátesszük a sütőporral
elkevert lisztet.
Előmelegített sütőben 180
fokon, 26x36 cm tepsiben megsütjük.
A krémhez a tojás sárgákkal
elkeverjük a pudingport, hozzáadjuk a tejet, folyamatos keverés mellett
megfőzzük, kihűtjük.
A vajat a porcukorral vaníliacukorral kihabosítjuk, kanalanként hozzákeverjük a kihűlt pudingot.
A kihűlt tésztára, szép
egyenlően rásimítjuk a krémet.
5 dl tejszínt felverünk kemény habnak, rákenjük a krém
tetejére.
50 g csokit egy kanál olajjal felolvasztunk és
rácsorgatjuk a hab tetejére.
Mákos szelet
Hozzávalók a mézeslapokhoz :
30 dkg liszt
5 dkg margarin
10 dkg porcukor
1 evőkanál méz
1 tojássárgája
1 mokkás kanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál tej.
Mákos piskótához :
6 tojás
35 dkg cukor
25 dkg liszt
20 dkg mák(egész)
1/2 sütőpor
6 evőkanál víz.
Krémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
7 dl tej
3 tojássárgája
2 vaníliás cukor
20 dkg porcukor
20 dkg margarin.
Tetejére csokimáz, 5 dkg apróra vágott dióbél.
A mézes lapok hozzávalóit összedolgozzuk annyi tejjel, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
Kettéosztjuk, fél cm vékonyra kinyújtjuk, és két egyforma lapot sütünk.
A mákos piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját simára keverjük a cukorral, 6 evőkanál vízzel, liszttel,mákkal, sütőporral,majd beleforgatjuk a fehérje habot.Tepsibe simítjuk és megsütjük.
Tepsiméret 26x36 cm.
A krémhez a pudingport, tejet, tojássárgáját és vaníliás cukrot sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni, majd hozzáadjuk a porcukorral kikevert margarint és simára keverjük.
A mézes lapra rásimítjuk a krém felét és ráhelyezzük a mákos piskótát.A krém másik felét rákenjük,majd rátesszük a másik mézes lapot.
Bevonjuk csokimázzal és megszórjuk apróra vágott dióval.
Másnap szeleteljük.
Megjegyzés: A mákos piskóta a 6 tojásból jó magas lesz, így az összeállított sütemény nagyon magas, aki nem szereti, hogy ilyen magas legyen, csak 4 tojásból süsse a mákos piskótát, átszámítva a hozzávalókat.