2025. december 7., vasárnap

Mascarpones piskótarolád

 


Hozzávalók:

20 g kakaó

30 ml víz


Tésztához:

5 tojás sárgája

30 g cukor

1 vaníliás cukor

50 ml olaj

70 ml tej

Csipet só

90 g liszt

 

5 tojásfehérje

90 g cukor

 

Krém:

250 g mascarpone

200 ml tejszínhab

70 g porcukor

 

Elkészítés:

Először a kakaót a vízzel elkeverjük, félretesszük.

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük az olajat, tejet, vaníliás cukrot, csipet sót végül a tojások sárgáját és alaposan kikeverjük.

A tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak és óvatosan hozzákeverjük a tojássárgás masszához.

A tésztából egy tálba kiveszünk körülbelül 130 g –t, amihez hozzákeverjük a vízzel elkevert kakaót.

A sárga tésztát egy 30x40 cm, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, szépen elsimítjuk.

A kakaós tésztát habzsákba szedjük, és szép egyenlően rányomjuk a sárga tésztára, egy spatula segítségével elegyengetjük, majd egy evőkanál nyelével keresztbe- hosszába a tészta aljáig csíkokat húzunk.

180 fokra előmelegített sütőbben 20 perc alatt megsütjük. Levesszük a sütőpapírt és segítségével tekerjük fel és hagyjuk kihűlni.

A mascarponet kikeverjük a porcukorral, hozzákeverjük a felvert tejszínhabot.

A tésztát kicsavarjuk, rátesszük a krémet és felcsavarjuk.

Olvasztott csokival becsíkozzuk és eperrel vagy más gyümölcsökkel díszítjük.

 

2025. december 5., péntek

Ferdinánd tekercs

 




Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt

2,5 dl tej

2 dkg élesztő

3 evőkanál cukor

3 tojássárgája

5 dkg vaj

4 g só

 

Töltelékhez:

15 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 vaníliás cukor

 

Mázhoz:

1 dl tejszín

5 dkg cukor

1 vaníliás cukor

 

          Szükséges még kevés vaj és cukor a lábas kikenéséhez.

 

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és felöntjük langyos tejjel, amiben elkevertünk egy teáskanál cukrot. Letakarva meleg helyen megkelesztjük. Miután az élesztő felfutott, hozzátesszük a többi hozzávalót és alaposan kidagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel a vajat a cukrokkal habosra keverjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkára borítjuk, finoman átgyúrjuk majd kisujjnyi vastag téglalapra (35x45 cm) nyújtjuk. Megkenjük a cukrokkal elkevert vajjal és feltekerjük.

Az így kapott rudat 5-6 cm-es darabokra vágjuk és állítva 26 cm lábasba helyezzük, amit előtte vastagon kivajaztunk és cukorral az egész lábast jól megszórtunk. (Zománcos lábas az igazi) Arra ügyeljünk, hogy a tekercsek ne érjenek össze, mert még keleszteni kell.

Letakarva 20 percet pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütési módban 20-25 percig sütjük, amíg enyhe színt kap, majd a sütőből kivéve meglocsoljuk a tejszín, porcukor és vanília keverékével és további tíz percre visszatesszük a sütőbe és szép pirosra sütjük.

A sütőből kivéve azonnal tálra borítjuk, a lábast még melegen beáztatni, mert a cukor megköt benne.

 

2025. november 26., szerda

Kevert almás sütemény

 


Hozzávalók a tésztához:

5 db tojás

200 g cukor

2 vaníliás cukor

Csipet só

300 g liszt

1 sütőpor

180 ml olaj

180 ml tej


Almás töltelékhez:

2 kg alma

100 g cukor

½ evőkanál fahéj

1 citrom leve


Elkészítés:

Az almával kezdjük, hogy legyen ideje kihűlni, amíg a tésztával dolgozunk.

A megmosott almákat meghámozzuk, magházát kiszedjük és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

Egy lábasban dinsztelni tesszük, hozzáadjuk a citrom levét, és addig pároljuk amíg elfövi a levét, hozzáadjuk a fahéjat, cukrot az almától függően (ha édes az alma, akkor kevesebb vagy nem kell cukor hozzá) Összekeverjük és szűrőbe tesszük, hogy ha maradt egy kevés lé lecsepegjen.

A tésztához a szoba hőmérsékletű tojásokat tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot, vaníliás cukrokat és fehéredésig, tejföl sűrűségűre keverjük. Ekkor tovább keverjük vékony sugárban hozzáadva az olajat majd a tejet.

A liszthez hozzákeverjük a sütőport és finom mozdulatokkal hozzákeverjük a masszához.

Két részre osztjuk, az egyik részt sütőpapírral bélelt 25x40 tepsibe tesszük, szépen elsimítjuk és tíz percre 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük.

Tíz perc eltelte után kivesszük a sütőből, és szép egyenlően rárakjuk a kihűlt almát, majd ráöntjük, a tészta másik felét elsimítjuk, visszatesszük a sütőbe, és 25 percig sütjük, vagy amíg szép aranybarna lesz a teteje.

Hagyjuk teljesen kihűlni majd tetszés szerint szeleteljük, porcukorral beszitálva tálaljuk.

 

2025. november 21., péntek

Csokis kevert sütemény

 


Hozzávalók a tésztához:

2 tojás

100 g cukor

1 vaníliás cukor

70 ml tej

140 g liszt

60 ml olaj

7 g sütőpor


Mázhoz:

100 g étcsokoládé

1 teáskanál kakaópor

50 g cukor

1 teáskanál instant Inka kávé

30 g vaj

1 evőkanál keményítő

200 ml tej


Díszítéshez: Csoki forgács


Elkészítés:

A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, vékony sugárban hozzákeverjük az olajat, majd fokozatosan a tejet.

Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és óvatosan összeforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt 18x27 cm formába öntjük, szépen elsimítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütjük.

Máz elkészítése:

Egy lábasban a kakaóport és a kávét tejjel elkeverjük, hozzáadjuk a vajat és a csokoládét majd összeolvasztjuk.

A kihűlt tésztát villával megszurkáljuk, és ráöntjük a máz felét.

A megmaradt mázhoz hozzáadjuk a keményítőt és pudingos állagúra főzzük, majd ráöntjük a süteményre, szép egyenlően elsimítjuk, kihűtjük.

Miután teljesen kihűlt megszórjuk csoki forgáccsal.

 

2025. november 20., csütörtök

Csíkos kalács

 


 

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

2,5-3 dl tej

20 g élesztő

5 g só

1 egész tojás 1 sárgája

4 evőkanál cukor

5 evőkanál olvasztott vaj

1 citrom reszelt héja

1 vaníliás cukor

3 evőkanál kakaó

1 felvert tojás a lekenéshez

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk egy kiskanál cukrot, összekeverjük és letakarva hagyjuk, amíg az élesztő felfut.

Hozzátesszük a többi hozzávalót a vaj és kakaó kivételével, majd alaposan kidagasztjuk, végül hozzátesszük a vajat és azzal is jól megdagasztjuk, amíg szép sima és hólyagos lesz a tészta. Ekkor három részre osztjuk.

Az egyik részt simán meghagyjuk, a másik részhez hozzágyúrunk egy evőkanál tejjel elkevert kakaót és a harmadik részhez két evőkanál tejjel elkevert kakaót.

Mindhárom részt letakarva pihentetjük, amíg kétszeresére nő.

Amikor megkeltek, enyhén lisztezett munkalapon egyesével egyforma méretűre tepsi hosszúságúra kinyújtjuk, majd egymásra helyezzük és úgy is nyújtunk rajta, hogy jól összetapadjanak, majd lazán feltekerjük. Zsiradékkal kikent 33x12 cm kalácssütő formába helyezzük és hagyjuk kelni a tepsiben, amíg láthatóan megemelkedik. Felvert tojással lekenjük majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt szép arany barnára megsütjük.

 


2025. november 17., hétfő

Diós- kávékrémes sütemény



Hozzávalók a diós laphoz:

6 tojásfehérje

Csipet só

200 g cukor

200 g darabosra vágott dió

5 halmozott evőkanál liszt


Krémhez:

6 tojássárgája

230 g cukor

1 vaníliás pudingpor

1 evőkanál kakaó

2 evőkanál Nescafé (Brasero)

3 dl tej

250 g vaj


Tetejére:

100 g cukor

50 g darabosra vágott dió

Elkészítés:

A tésztához, a diót darabokra vágjuk és gyengén megpirítjuk.
A tojásfehérjéket egy csipet sóval, cukorral felverjük kemény habnak, óvatosan hozzákeverjük a lisztet, a pirított diót, és sütőpapírral bélelt 34x21 cm tepsibe simítjuk.180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Hűlni tesszük.

Amíg hűl a tészta, elkészítjük a krémet.

A krémhez a tojás sárgákat, cukrot, pudingot elkeverjük, hozzátesszük a kakaót és a kávét. Hideg tejjel elkeverjük és alacsony hőfokon folyamatosan keverjük, amíg a krém megvastagodik. Levesszük a tűzről, fedjük le fóliával és hűtsük ki.
A vajat keverjük habosra, majd kanalanként keverjük hozzá a kihűlt krémet.

A kristálycukrot egy serpenyőbe tesszük és addig karamellízáljuk amíg szép aranyszínű, és méz sűrűségű lesz, akkor hozzáadjuk a durvára darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó deszkára  celofán vagy sütőpapírt teszünk, kicsit megolajozzuk, és arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük.

A tésztalapra rárakjuk a kihűlt krémet, szépen elsimítjuk és rászórjuk a karamelles diót.

Jól lehűtve, tetszés szerinti darabokra szeleteljük.



Szülinapra

 



Sima piskóta, csoki krémmel töltve

2025. november 14., péntek

Háromszögű kókuszos

 


Hozzávalók:

Egy 200 ml-mérőpohár

Piskóta lap:

4 egész tojás

1 pohár cukor

1 vaníliás cukor

1 pohár tej

Fél pohár olaj

2,5 pohár liszt

1 sütőpor


Csokoládészósz:

2 pohár tej

1 pohár cukor

2 halmozott evőkanál kakaópor

60 g csokoládé

Kókuszreszelék


Elkészítés:

A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral fehéredésig kavarjuk, hozzáadjuk az olajat, tejet, lisztet és a sütőport. Óvatosan összekeverjük, majd sütőpapírral bélelt 30x22 cm formába öntjük. 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

Amíg sül a süteményünk elkészítjük, a csokoládészószt.

 A két pohár tejhez hozzáadjuk a cukrot, kakaót, és habverővel jól elkeverjük, majd mérsékelt tűzön összefőzzük, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a csokoládét és addig keverjük, amíg a csoki megolvad, hagyjuk kihűlni

A süteményt négyzetekre vágjuk, majd mindeniket kettőbe, háromszög alakúra.

A háromszögekre vágott sütemény széleit, először a csoki szószba mártogatjuk, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.


2025. február 28., péntek

Meggyes kevert sütemény

 


Hozzávalók:

6 tojás

30 dkg cukor

2 vaníliás cukor

10 evőkanál olaj

3 dl tej

50 dkg liszt

1 sütőpor

Gyümölcsök, bármilyen lehet.

Porcukor a tetejére.


Elkészítés:

A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk.

A tojásfehérjét felverjük kemény habnak, amíg jó kemény és fényes lesz fokozatosan hozzáadva a cukrot és vaníliás cukrot.

Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan elkeverve.

Fokozatosan vékony sugárban hozzákeverjük az olajat és a tejet.

A liszthez hozzákeverjük, a sütőport majd fokozatosan hozzáadjuk a tojásos keverékhez.

Sütőpapírral bélelt 33*25 cm. tepsibe öntsük, szép egyenletesen elsimítjuk.

Rárakjuk a gyümölcsöket (én most 50 dkg fagyasztott meggyet használtam) és a tepsit a már előmelegített sütőbe tesszük, 40 percig sütjük, vagy tűpróbát veszünk.

Kivesszük a tepsit a sütőből, és hűlni tesszük, majd megszórjuk porcukorral és tetszés szerint szeleteljük.

 Megjegyzés: Hogy ne legyen ilyen magas a tészta növeljük a tepsi méretét.



2025. február 27., csütörtök

Csöröge fánk

 


 Hozzávalók:

45 dkg liszt

10 g sütőpor

5 g só

2 tojás

30 g cukor

250 g tejföl

2 evőkanál rum

20 g vaj

Olaj a sütéshez

Porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a sütőport, a sót és összekeverjük.

Egy másik tálba feltörjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrot és jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és összekeverjük, amíg egyneművé válik. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet és a rumot, majd egy spatulával összedolgozzuk. Kitesszük egy enyhén lisztezett munkalapra és összegyúrjuk, hozzágyúrjuk a szoba-hőmérsékletű vajat, ha szükség még tehetünk hozzá lisztet. Addig gyúrjuk, amíg már nem ragad a kézhez, sem a munkalaphoz, golyót formálunk belőle és egy liszttel megszórt tálba tesszük. Letakarva 15-20 percig pihentetjük, majd liszttel megszórt munkalapra tesszük, és téglalap alakúra kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságúra.

A tésztából derelyevágóval csíkokat vágunk, majd átlósan rombusz alakúra vágjuk, amelynek a közepébe rést vágunk, és a vágáson keresztül a tészta egyik sarkát átfordítjuk.


Bő forró olajban kisütjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.

A leeső széleket összegyúrtam, fél cm vastagságúra kinyújtottam, virág formával kiszúrtam, egyik tészta közepét megvizeztem ráillesztettem egy másik tésztát, enyhén megnyomtam és forró olajban kisütöttem, megszórtam porcukorral majd a közepébe lekvárt tettem.


2025. február 17., hétfő

Málnás-mascarpones piskóta tekercs

 



Hozzávalók a piskótához:

5 tojás

5 evőkanál cukor

5 evőkanál liszt

1 evőkanál kakaó

Málna lekvár


Krém:

250 g mascarpone

200 ml cukrászhab

1 vaníliás cukor

2 evőkanál porcukor

Málna szemek

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzákeverjük a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan kikeverve, majd az átszitált lisztet. Finom mozdulatokkal, óvatosan összeforgatjuk, majd egy tálba egy evőkanál kakaót kevés vízzel elkeverünk, a tésztából kiveszünk három evőkanállal, és elkeverjük a kakaóval. Habzsákba szedjük majd 24*28 cm, sütőpapírral bélelt tepsibe csíkokat vagy különböző mintákat nyomunk és 3-4 percre, a forró sütőbe tesszük. Kivesszük a sütőből, rárakjuk a megmaradt tésztát, szépen elsimítjuk és 15 perc alatt megsütjük.

A piskótát a sütőből kivéve, a sütőpapírt lehúzzuk, majd a sütőpapír segítségével vagy egy konyharuhával felcsavarjuk, így hűtjük ki.

A krémhez a mascarponét a cukorral, vaníliával kikeverjük majd a felvert tejszínnel összeforgatjuk.

A kihűlt piskótát kicsavarjuk, megkenjük málnalekvárral, (más lekvárt is lehet használni) rárakjuk a krémet, amiből kivettünk egy keveset a díszítéshez, és felcsavarjuk. Tetejére a kivett krémből rózsákat nyomunk, málnaszemekkel díszítjük, porcukorral enyhén beszitáljuk, 1-2 órára hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.



2025. február 13., csütörtök

Csoki és narancskrémes szívek





Hozzávalók a piskótához:

4 tojás

8 evőkanál cukor

6 halmozott evőkanál liszt

2 evőkanál kakaó


Csokis krém:

1 csokis pudingpor

3 dl tej

4 evőkanál cukor

20 dkg vaj


Narancsos krém:

1 vaníliás pudingpor

3 dl narancslé (3 nagyobb narancs kicsavarva és a húsa is hozzátéve)

3 evőkanál cukor

Tetejére: 150 g csoki

Továbbá kókuszreszelék és csoki dara


Elkészítése:

Az egész tojásokat a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzátesszük a kakaóporral elvegyített és átszitált lisztet, óvatosan összeforgatjuk majd sütőpapírral bélelt 24*28 cm-es tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.

A csokis krémhez a pudingport a cukorral és a tejjel elkeverjük, tűzre téve állandó keverés mellett besűrítjük. Kihűlve a vajjal habosra keverjük.

A narancsos krémhez a narancsokat kicsavarjuk, a léhez hozzátesszük a húsát is majd a pudingporral, és a cukorral állandó keverés mellett besűrítjük, hűlni tesszük.

A kihűlt piskótából szív alakú formákat szaggatunk, majd mindeniket kettészeljük. Egymás mellé rakjuk és a krémet habzsákba töltve, minden másodiknak a szélére csíkot nyomunk, majd a közepét narancskrémmel betöltjük. 



Ráillesztjük a másik kivágott piskótát. Legalább fél órára hidegre tesszük, majd a csokis krémmel az oldalát bekenjük.

A csokit 3 evőkanál olajjal felolvasztjuk, és mindenik tetejét bevonjuk, hűlni tesszük, amíg a csoki megköt a tetején, majd az oldalukat csoki vagy kókuszreszelékbe forgatjuk.

Tetejét ízlés szerint díszíthetjük de el is maradhat.

 

2025. január 23., csütörtök

Sajtos-köményes tallér (Pászka)





Hozzávalók:

1 kg liszt

25 dkg vaj vagy margarin

20 dkg sajt

2 kisebb tojás

1 evőkanál só

1 csomag sütőpor

1 evőkanál kömény

Szódavíz


Elkészítés:

A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, hozzátesszük a vajat és jól eldörzsöljük, amíg a liszt felveszi a vajat. Belerakjuk a többi hozzávalót és annyi szódavizet (kb. fél liter), hogy jó puha tészta legyen. Jól átgyúrjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon 3 mm vastagra kinyújtjuk. 5 cm pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Előmelegített ostyasütőben készre sütjük.




1,50 kg lesz ebből az adagból.