2016. július 24., vasárnap

Sajtos kocka




50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
1 csapott evőkanál só
3 dkg friss élesztő
2 tojás sárgája
20 dkg reszelt sajt
2- 3 evőkanál tejföl

Az élesztőt kevés cukros tejben egy kanál lisztel, összekeverve felfuttatjuk, és a többi hozzávalóval jól kidolgozzuk.
Letakarva megkelesztjük, lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, felvert tojással lekenjük, majd egyenlő kis kockákra vágjuk. A tészta egyik felét mákkal a másik felét szezámmaggal szórjuk meg. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, hagyjuk a tepsiben még kelni, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép aranysárgára megsütjük.


Kókuszos piskótatekercs


Hozzávalók a kakaós piskótához:

6 tojás
12 evőkanál cukor
6 evőkanál víz
10 evőkanál liszt
2 evőkanál kakaó

Krémhez:

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
20 dkg kókuszreszelék

Továbbá: rum, 15 dkg étcsokoládé, 3 evőkanál étolaj

A piskótához a tojás sárgákat a cukorral, vízzel fehéredésig keverjük, hozzákeverjük a lisztet és a tojások keményre felvert habját, összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt 26x36 cm-es tepsiben 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Még forrón cérnával kettészeljük, és alufólia segítségével feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

A krémhez a vajat a porcukorral kihabosítjuk, és hozzákeverjük a kókuszreszeléket.

A kihűlt piskótát kitekerjük, enyhén meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, rásimítjuk a krém felét és feltekerjük, ugyanígy járunk el a másik piskótalappal is, hideg helyre tesszük, mikor jól áthűlt, bevonjuk csoki mázzal.
A csokit vízgőz fölött az olajjal összeolvasztjuk, és a tekercseket bevonjuk vele. Nekem egy kevés csoki megmaradt, ezért miután megkötött a máz, a megmaradt csokival bevonalaztam.




2016. július 17., vasárnap

Kavart diós, mézes krémes




Hozzávalók:

Diós piskótához:

6 tojás
15 dkg cukor
10 evőkanál víz
10 dkg darált dió
15 dkg liszt
½ Csomag sütőpor

Mézes lapokhoz:

30 dkg liszt
1 halmozott evőkanál kakaó
4 dkg vaj
1 evőkanál méz
10 dkg cukor
2 tojás
1 teáskanál szódapor

Krémhez:
4 csomag tejszín ízű pudingpor
1,1 l tej
25 dkg porcukor
30 dkg vaj
2 vaníliás cukor

A krémhez a pudingot a tejben megfőzzük, kihűtve hozzáadjuk a porcukorral vaníliás cukorral habosra kevert vajat.

A diós piskótához a tojásfehérjéből habot verünk, miközben váltakozva kanalanként adagoljuk a cukrot és a vizet. Amikor már kemény a hab, egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, beleforgatjuk a diót és végül a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapírral bélelt 26x36 cm-es tepsiben, 180 fokra, előmelegített sütőben, megsütjük.

A mézes tészta lapokhoz a liszt kivételével a hozzávalókat, vízgőz fölött összemelegítjük, hozzátesszük a lisztet, összegyúrjuk, ha szükség még gyúrhatunk lisztet hozzá, két részre vágjuk, sütőpapíron kinyújtjuk, akkora méretűre, mint a piskótalap.
Előmelegített sütőben 10 perc alatt megsütjük.

Összeállítjuk: alulra teszünk egy mézes lapot, rá a krém felét, szépen elsimítjuk, rá a diós piskótát, erre a krém másik felét, beborítjuk a másik mézes lappal és bevonjuk csoki mázzal.

Csoki máz: 15 dkg ét csoki, 3 evőkanál étolaj.

Vízgőz fölött felolvasztjuk, és a süteményre simítjuk, fehér csokival díszítjük.
Másnap szeleteljük, hogy a lapok megpuhuljanak.

Ez egy nagy adag, kiadós sütemény,  két tányérral kiraktam és még maradt.


2016. július 14., csütörtök

Sajtos- virslis kelt kiflik



Hozzávalók a tésztához:

50 dkg liszt
2,5 dl tej
2 dkg élesztő
1 mokkáskanál cukor
1 egész tojás és egy sárgája
5 dkg vaj
5 g só

Töltelékhez:

Szendvics sajt, virsli vagy grill kolbász.

Tetejére 1 felvert tojás, reszelt sajt

Elkészítés: 1 dl langyos tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáteszünk egy kanál lisztet, összekeverjük és hagyjuk felfutni.
A lisztet tálba szitáljuk, az olvasztott vajon kívül belerakjuk a hozzávalókat, a meglangyosított tejet, végül a felfutott élesztőt. Alaposan kidagasztjuk, végül beledagasztjuk a vajat és letakarva duplájára kelesztjük.
Mikor jól megkelt, nyújtódeszkára tesszük, felgyúrjuk és tetszés szerinti darabokra vágjuk. Ki mekkora kifliket szeret. Minden darabot gombóccá formázunk, és kör alakúra kinyújtjuk, majd nyolc egyenlő részre vágjuk.

A töltelékhez a sajttal körbetekerjük, a kolbászokat rárakjuk a tészta szélesebb felére és felcsavarjuk.
Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, megszórjuk reszelt sajttal, hagyjuk a tepsiben kelni, amíg láthatóan megemelkednek, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.




2016. július 13., szerda

Fonott zsemle





Tésztája az Egyszerű kelt tészta alapján készült, annyi külömbséggel, hogy most kihagytam a citromhéjat és a vaníliáscukrot. Azokat csak az édes változatban használom.

A tésztából 100 g-os darabkákat vágok, kisodrom 65 cm. hosszúságúra, és tovább a videón mutatom a készítését, könyebben meg lehet érteni.

A megmaradt tésztából csokis kiflik készültek.




2016. július 10., vasárnap

2016. július 8., péntek

Rendkivüli cseresznyés pite



Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
20 dkg vaj
2,5 dl joghurt
4 evőkanál cukor
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
Csipet só (5g)
1 sütőpor

Töltelékhez:
500 g kimagozott cseresznye vagy meggy
Cukor, fahéj

A lisztet tálba szitáljuk, hozzátesszük a sót, sütőport, cukrot, vaníliás cukrot és elkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, tojást, eldolgozzuk, majd hozzáöntjük a joghurtot, citromhéjat és összegyúrjuk, ha lágynak tűnik, gyúrjunk még hozzá lisztet.
Kinyújtjuk kb. 3 mm vastagságúra, 55 cm hosszú és 7-8 cm széles csíkokra vágjuk.
A csíkok közepére rakjuk a kimagozott cseresznyét, megszórjuk fahéjjal és ízlés szerint cukorral.



Széleit összecsípjük, és kerek formába spirál alakúra rakjuk.


180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt szép aranyszínűre megsütjük. Vaníliás porcukorral beszitáljuk.


Nekem megmaradt egy kevés tésztám, kinyújtottam, az egyik felét berácsoztam, félbevágott barackokat raktam rá, megkentem tojásfehérjével és ráhajtottam a rácsos részét. Felét kerek formával kivágtam a másik felét pizzavágóval kockákra vágtam.




 180 fokos sütőben, 20 perc alatt megsütöttem.




2016. július 5., kedd

Cseresznyés kevert sütemény




Hozzávalók:

20 dkg vaj
20 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
6 tojás
25 dkg liszt
1 citrom reszelt héja
1 sütőpor
fél dl tej

80 dkg cseresznye

A vajat a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadva a tojások sárgáját, közben mindenikkel símára keverve. Hozzátesszük a sütőporral elkevert lisztet, citromhéjat összeforgatjuk és kb. fél dl tejjel higítjuk.
Végül a tojásfehérje keményre felvert habját keverjük hozzá óvatosan, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt 22x30 cm-es tepsibe öntjük, tetejére rakjuk a kimagozott cseresznyét, 180 fokra előmelegített sütőben 35 perc alatt megsütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni.
Vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.




Dobos torta


Recept és leírás a készítéséről Itt

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók