2016. május 25., szerda

Dekorativ kalács





Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 egész tojás 1 sárgája
5 dkg olvasztott vaj
1 citrom lereszelt héja
3 evőkanál cukor
5 g só

A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dllangyos cukros tejjel, kis lisztet keverünk hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval sima, rugalmas tésztát dagasztunk.
Letakarva kétszeresére kelesztjük. Mikor megkelt enyhén lisztezett deszkán finoman felgyúrjuk, négy egyenlő részre osztjuk, gombócokká formázzuk és tányér nagyságú körökre, nyújtjuk, olvasztott vajjal vagy olajjal megkenünk minden lapot, megszórjuk kristálycukorral, egymásra rakjuk és tovább a videón, látható módon járunk el.

Felvert tojással lekenjük és 180 fokos sütőben szép arany barnára, megsütjük.
Forrón vaníliás cukros vízzel lekenjük, hogy szép fénye legyen.



2016. május 21., szombat

Diótorta esküvőre



Diós piskóta receptje Itt

Diókrém hozzávalói:

Ehhez a tortához 2 adag krémet készítettem, ami épp elég volt a lapok betöltéséhez és a torták bevonásához.

9 dl tej
18 dkg liszt
50 dkg porcukor
50 dkg darált- pörkölt dió
50 dkg vaj
4 tasak vaníliás porcukor
1 dl rum

A lisztet a tejjel csomómentesre elkeverjük, sűrűre főzzük, hűlni tesszük.
A vajat a porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, darált diót, és a főzött krémmel, kikeverjük, végül hozzákeverjük a rumot.

A piskóta lapokat meglocsoljuk rumos sziruppal, betöltjük a krémmel és bevonjuk.
Jól lehűtjük, legjobb ha este elkészítjük és reggel vonjuk be fondanttal és díszítjük.

 Fondant receptje Itt


Diós - kávés szelet




Hozzávalók:
6 tojás
150 g porcukor
1 vaníliás cukor
140 g darált dió
35-40 dkg liszt (függ a tojások nagyságától) 
1 tasak sütőpor

Krém:

250 g vaj
250 g porcukor
100 g darált dió
2 tojássárgája
4 evőkanál erős kávé vagy 1 tasak nesz kávé

A tojások fehérjét a cukrokkal felverjük kemény habnak, sorra hozzáadjuk a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan kikeverve, hozzákeverjük a darált diót és végül a sütőporral elkevert lisztet.
Vajjal kikent, lisztezett formába 33x23 cm, öntjük, és 180 fokon 35- 40 perc alatt megsütjük. Tűpróba.

A krémhez a tojás sárgákat 2-3 kanál porcukorral vízgőz fölött kikeverjük, mikor jól megvastagszik, hozzátesszük a 4 evőkanál kávét, elkeverjük, és a szobahőmérsékleten tartott, darabkákra vágott vajat, lassanként adva hozzá a megmaradt cukrot, az egészet jól kikeverjük és a piskóta tetejére, simítjuk.
Kicsit lehűtjük, végül bevonjuk csoki mázzal.

15 dkg ét csokit 3 evőkanál olajjal vízgőz fölött megolvasztunk és rásimítjuk a sütemény tetejére. Díszítésként én darált dióval megcsíkoztam.

Recept  Innen egy kis változtatással.

Megjegyzés: Az eredeti recepttől nem tértem el a begépelésnél, viszont én kevesebb lisztet tettem a piskótához, mert sokalltam, nem tudom pontosan mennyit tettem, mert kanalanként raktam, annyit amíg jó krémes volt, mint a hagyományos piskótáknál.

2016. május 13., péntek

Pünkösdi, mákos kalácskoszorú




Tésztája ugyanaz mint a Virágkosár kalácsé

Töltelék:

20 dkg darált mák
1,5 dl tej
15 dkg cukor
2 evőkanál baracklekvár
1 citrom lereszelt héja
fahéj

A hozzávalókat egy tálban összekeverjük, fahéj ízlés szerint. A tejet forrón ráöntjük és összekeverjük.
Hagyjuk kihűlni, ha kihűlés után hígabb a töltelék, kevés reszelt kekszet vagy zsemlemorzsát teszünk hozzá, hogy jó kenhető legyen.
Kinyújtjuk a tészta egyharmadát, megkenjük a töltelékkel és felcsavarjuk.
A megmaradt résszel ízlés szerint diszítjük.


2016. május 8., vasárnap

Virág briós



Hozzávalók:

350 g liszt
80 g vaj
2 tojás sárgája
1,5 dl langyos tej
3 evőkanál cukor
1 vaníliás cukor
10 g élesztő
35 g só

Öntsük a tejet egy kis tálba, adjunk hozzá 1 teáskanál cukrot, tegyük hozzá az élesztőt, keverjük össze, és hagyjuk felfutni.
A lisztet szitáljuk egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, keverjük össze.
Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, tojás sárgákat, vaníliás cukrot, gyúrjuk össze, tegyük hozzá a szobahőmérsékletű vajat és alaposan dolgozzuk ki. Letakarva hagyjuk kelni, amíg a tészta duplájára emelkedik.

Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, kinyújtjuk, és 5 cm-es köröket vágunk. A körökből hármat egymásra teszünk a képen látható módon és felcsavarjuk, majd középen éles késsel kettévágjuk, így kapunk két virágot.




Addig ismételjük, amíg elfogy a tészta.
Sütőpapírral bélelt formákba rakjuk, amire nem volt formám, muffin formákba raktam hármat,
lekenjük cukros tejjel és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Vaníliás porcukorral beszitáljuk.



Recept Innen

2016. május 3., kedd

Virágkosár kalács




Sütés előtt

Hozzávalók a tésztához:

60 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 egész tojás, 1 tojás sárgája
6 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
3 evőkanál cukor
6 g só

Töltelék:
1 meggybefőtt
1 vaníliás pudingpor
3 evőkanál cukor

A töltelékhez a meggybefőtt levében a cukorral megfőzzük a pudingport, hozzákeverjük a meggyszemeket és hűlni tesszük.

A tésztához a lisztet mélyebb tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük 1 dl cukros langyos tejjel, kis lisztet keverünk hozzá és hagyjuk felfutni.
Mikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval sima,rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva kétszeresére kelesztjük.
Mikor megkelt, enyhén lisztezett deszkán finoman felgyúrjuk, és a videón látható módon töltjük és formázzuk.
Felvert tojással lekenjük, hagyjuk kelni a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. Még forrón vaníliás cukros vízzel lekenjük.



Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók