2016. február 26., péntek

Virágkalácsok




 Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 g friss élesztő
5 dl tej
3 evőkanál cukor
1 egész tojás. 1 sárgája
50 g vaj
1 citrom reszelt héja

1 tojás a lekenéshez
1 evőkanál cukor, 1 vaníliás cukor

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, amibe belemorzsoljuk az élesztőt. Felöntjük 1 dl langyos tejjel, amibe elkevertünk 1 kanál cukrot. Hagyjuk felfutni, legalább 10 perc.

Amikor az élesztő felfutott a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk, letakarva kétszeresére kelesztjük.

Kelesztés után a tésztát enyhén lisztezett munkalapra kitesszük, finoman felgyúrjuk és 16 egyenlő részre, vágjuk,
majd  gombócokká formázzuk. Konyharuhával letakarjuk, hogy ne száradjon meg a teteje, amíg dolgozunk vele.



Két gombócot egyenlő kerek lappá nyújtunk, megkenjük olvasztott vajjal, meghintjük vékonyan kristálycukorral, és négybe hajtjuk. (Félbe majd mégegyszer)



 Mindkettőt három részre vágjuk, a képen, látható módon, majd egymásra rakjuk, a nagyobb rész alul, rá a középső majd a kicsi.



Miután egymásra raktuk egy kötőtűvel, vagy hurkapálcikával középen lenyomjuk a tésztát majd két oldalon,
szélein tartva a kezünkkel, hogy ne váljon szét a tészta.





Egy kocka rahátot nyomtam a közepébe de, lehet zselés cukorka, meggy, cseresznye, vagy ami éppen kéznél
van.

Így sorra elkészítjük az egészet, lekenjük felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt szép aranybarnára megsütjük.

Egy vaníliás cukrot egy evőkanál cukorral kevés vízben feloldunk és még forrón lekenjük a kis kalácsokat.




2016. február 24., szerda

Töltött kiflik- tízóraira, uzsonnára




Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
20 g friss élesztő
1 teáskanál porcukor
1 egész tojás 1 sárgája
1 teáskanál só
2,5 dl tej
50 g olvasztott vaj



Tölteléknek: szalámi szeletek, sajt ( lehet virslit is tenni, szendvics sajttal becsomagolva)

A lisztet átszitáltam és közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoltam az élesztőt, megszórtam a porcukorral és felöntöttem 1 dl langyos tejjel. Hagytam, hogy felfusson az élesztő, hozzáadtam az összes hozzávalókat és jó alaposan kidagasztottam. Meleg helyen duplájára kelesztettem.
Miután megkelt a tészta, enyhén lisztezett nyújtódeszkára tettem, kicsit átgyúrtam és nyolc részre osztottam. Kis golyókat formáztam, egyenként kissé ellapítottam és egy nyújtófával háromszög alakúra nyújtottam.


Szélesebb felére rátettem a félbevágott szalámi szeleteket, megraktam reszelt sajttal, felcsavartam, egy kicsit megsodortam és a csücskével az alján tepsibe raktam. Hagytam pihenni 25-30 percet, langyos vízzel megfújtam, megszórtam reszelt sajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöttem.

Nagyon finomak ezek a kiflik, belül lazák, foszlósak, kívül ropogós, gyerekeknek tízóraira, uzsonnára nagyon megfelel, elég nagyok, 24 cm hosszúak.

2016. február 23., kedd

Krantz sütemény


 Hozzávalók a lapokhoz:

10 tojás fehérje
250 g cukor
250 g darált dió
4 halmozott evőkanál liszt

Krém:

10 tojás sárga
150 g cukor
300 g vaj
3 vaníliás cukor

Tetejére
100 g cukor
100 g vaj

A lapokhoz a tojásfehérjét felverjük kemény habnak, fokozatosan adva hozzá a cukrot.
Hozzáadjuk a darált diót és az átszitált lisztet. Összeforgatjuk, és három egyenlő részre osztjuk.
Három egyforma méretű sütőpapírt vágunk, én 26x36 cm-t vágtam, de ha szeretnénk, hogy magasabb legyen a sütemény, akkor vágjuk kisebbre.
Egyformán elosztjuk rajta a tésztát, szépen elsimítjuk, tepsi hátulján, 180 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel 15 perc alatt megsütjük.
Mikor megsültek, óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, és hűlni tesszük.

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral kikeverjük, az edényt vízgőz fölé helyezzük, és addig keverjük, amíg jó krémes, tejföl sűrűségű lesz. Hűlni tesszük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kihabosítjuk és a kihűlt krémmel, összekeverjük.

Összeállítjuk: A krémet három részre osztjuk, megkenjük a lapokat, a felsőt is.

100 g kristálycukrot egy serpenyőben, állandó keverés mellett szép világos színűre meg karamellizálunk, vigyázva, hogy ne legyen barna, mert akkor keserű lesz.
Amikor a cukor megkaramellizálódott, hozzáadjuk a darabosra vágott dióbelet, összeforgatjuk, és azonnal kitesszük egy előre elkészített lapítóra, amire vékonyan beolajozott celofánpapírt tettünk. Hagyjuk kihűlni, 5-10 perc, majd éles késsel felaprítjuk és rászórjuk a tészta tetejére.
Kihűtve szeleteljük.


Ennek a süteménynek a receptjére Itt találtam rá, nagyon mutatós szép süteménynek nézett ki, amikor elkészítettem, jöttem rá, hogy nagyon hasonló a Pergelt cukros-diós sütire , alig van némi eltérés, az íze ugyanolyan finom.

2016. február 19., péntek

Citromos minikuglófok




Hozzávalók:

4 tojás
4 halmozott evőkanál cukor
80 g vaj
1 citrom
120 g liszt
½ Teáskanál sütőpor

Porcukor a beszóráshoz

Lekvár vagy mogyorókrém a töltéshez, csoki darabkák a díszítéshez.

A vajat langyosra felolvasztjuk.
A tojás sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és levét (70 ml) majd folyamatosan hozzákeverjük a vajat, és végül a sütőporral elkevert lisztet.

A tojásfehérjét egy csipet sóval felverjük kemény habnak és hozzáforgatjuk az előző masszához.

A tésztát zsiradékkal kikent, lisztezett mini kuglófformákba rakjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.


Miután kihűltek, megszórjuk porcukorral, hogy kapósabb legyen, a közepüket megtölthetjük lekvárral vagy mogyorókrémmel és megszórjuk csoki darabkákkal.


2016. február 11., csütörtök

Dióval töltött dekorativ kalács



Hozzávalók:

60 dkg finomliszt
1 egész tojás és 2 sárgája
3 dl tej
2,5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
1 citrom lereszelt héja
6 dkg vaj
Kevés só (6g)

Töltelék: 20 dkg darált mák, baracklekvár

1 tojás a lekenéshez
Olvasztott vaj vagy olaj a lapok megkenéséhez
Cukor, 1 vaníliás cukor

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe, kis mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, felöntjük egy dl tejjel, amiben elolvasztottunk egy evőkanál cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, majd a vajon kívül a többi hozzávalóval kidagasztjuk a tésztát. Mikor szép sima, hozzáadjuk a langyosra felmelegített vajat, összedolgozzuk, tetejét vékonyan lelisztezzük és letakarva meleg helyen kétszeresére, kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A diót ledaráljuk és annyi baracklekvárt adunk hozzá, hogy jó kenhető masszát kapjunk.

Amikor megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk, kiveszünk a tésztából egy darabocskát, kinyújtjuk kerek formára, kivágunk egy 28 cm átmérőjű kerek lapot, megkenjük a töltelékkel, úgyhogy a szélei üresen hagyunk 2 cm-t, majd ezt szépen ráhajtjuk a töltelékre.
Kinyújtunk egy újabb darabot a tésztából, tésztarácsozóval bevágjuk, majd a diós tésztára helyezzük.



A többi tésztából egyenként nyújtunk négy 24 cm-es kerek lapot, egyenként megkenjük, olvasztott vajjal vagy olajjal, megszórjuk cukorral, és egymásra helyezzük. Nyolc egyforma részre vágjuk.

A kis tészták szélesebb részét összehajtjuk és összecsípjük a tésztát a képen, látható módon.


 Majd megfordítjuk és a lapokat, egyenként felvesszük, majd egy ecset nyelével jól rányomunk, és óvatosan kihúzzuk az ecsetet.


Miután mind elkészültek, egyenletesen elhelyezzük a diós tésztán, lekenjük felvert tojással.




180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütjük. 




Egy kanál cukrot és egy vaníliás cukrot feloldunk kevés vízzel és még forrón bekenjük a kalácsot, hogy szép fényt kapjon.
  

2016. február 9., kedd

Jégvarázs /Frozen/ torta Vivien szülinapjára



Az idén sem marad ki a Frozen torta, Elza és Oláf meghódították a kislányok szívét, annyira, hogy nemcsak a szülinapi torta, hanem az öltözék, még az ágyruhákon is ott szerepel a Jégvarázs őrület. Nem is csodálom, hisz számomra is nagyon kedves ez a mese, és tetszik bármire is legyen nyomtatva.
Ez a torta is egy kislánynak készült, belül csokis, az a kedvenc.

2016. február 7., vasárnap

Karamelles-diós szelet





Hozzávalók:

 Kakaós piskóta

4 tojás
8 evőkanál cukor
4 evőkanál víz
7 evőkanál finomliszt
1 evőkanál sötét színű kakaó

Fehér tészta

5 tojásfehérje
20 dkg cukor
10 dkg darabosra vágott dió
5 evőkanál finomliszt

Krém

5 tojás sárgája
25 dkg cukor
1 csokis pudingpor
5 dl tej
25 dkg vaj

Tetejére:

100 g dió
100 g cukor
Fehér csoki darabkák

A piskótához a tojás sárgákat a cukorral kanalanként adagolva a vizet, kikeverjük, hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaót, majd a tojások felvert habját. Sütőpapírral bélelt 26x36 cm, tepsiben 180 fokon megsütjük. Hűlni tesszük.

A fehér tésztához a tojásfehérjéket a cukorral felverjük kemény habnak, hozzátesszük a darabosra vagdalt dióbelet, majd az átszitált lisztet, óvatosan összeforgatjuk, és ugyanakkora tepsiben sütjük meg, 180 fokon, mint a kakaós piskótát.

A krémhez a tojás sárgákat a cukorral, pudingporral lassan adagolva a tejet elkeverjük, állandó keverés mellett sűrű krémmé főzzük majd hűlni, tesszük.
A vajat jól kikeverjük, végül a kihűlt pudingos krémhez keverjük.

A barna piskótát megkenjük a krém felével, ráhelyezzük a fehér tésztát, rásimítjuk a megmaradt krémet, és hűtőbe tesszük.
A cukrot egy serpenyőben meg karamellizáljuk, amikor szép aranyszínű hozzáadjuk a dúrvára darabolt diót, lazán összekeverjük, majd kitesszük egy megolajozott celofán papírra. Hagyjuk kihűlni, keményebb nylon zacskóban, lapítón apróra összetörjük, ráhintjük a tésztára, sodrófával finoman végig megyünk rajta, megszórjuk fehér csoki darabkákkal, ez el is maradhat.
Nagyon ki kell hűteni, hogy szépen tudjuk szeletelni.


2016. február 3., szerda

Kakaóval mintázott, meggytöltelékes palacsinta



Hozzávalók:

1 tojás
4 evőkanál liszt
1 dl tej
Csipet só
1 kiskanál cukor
0,5 dl olaj
1 citrom lereszelt héja
Szódavíz vagy ásványvíz, ha nincs, késhegynyi szódabikarbóna.
1 evőkanál kakaópor
2 dl tejszín a tálaláshoz

Töltelékhez:
1 üveg 7 dl-es meggykompót
4-5 evőkanál cukor
1 pudingpor

A vízen kívül a hozzávalókat, simára kidolgozzuk, majd apránként annyi vizet öntünk hozzá, hogy híg, tejszín sűrűségű tészta legyen.
A tésztából egy keveset kiveszünk és eldolgozzuk benne a kakaót, habzsákba vagy nylon zacskóba szedjük és egyik sarkára kis lukat, vágunk.

Első sütésnél a palacsintasütőt beolajozzuk, tovább nem kell, mert a tésztában benne van az olaj. A palacsintasütőbe kis pöttyöket, csíkokat, vagy ha kedveskedni szeretnénk pl. az unokáknak, nevüket írjuk bele, tükörírással a kakaós tésztából, kicsit tűzre tesszük épp csak, hogy megszilárduljon a tészta és ráöntünk a fehér tésztából, a palacsintasütőt körbeforgatjuk, úgyhogy a tészta bevonja a sütő alját.
Addig sütjük a palacsintát, amíg a teteje megszikkad, a széle körben megpirul és elválik a sütőtől. Akkor egy széles késsel alányúlunk, hirtelen mozdulattal megfordítjuk és megsütjük a másik oldalát is.

Mikor mind kisültek a palacsinták, elkészítjük a tölteléket.
A kompótból pár szemet kiveszünk a díszítéshez, a levében a cukorral, megfőzzük a pudingport, még forrón belekeverjük a félbevágott meggyszemeket, hagyjuk langyosra hűlni, majd betöltjük a palacsintákat, felverjük a tejszínt, és tálaljuk.



A lányoknak pöttyöset, a fiúknak csíkosat tálaltam.
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók