2015. június 25., csütörtök

Bolyhos kenyér/alma-dió töltelékkel



Hozzávalók:

75 dkg finomliszt
2,5 dkg friss élesztő
2 tojás+1 a lekenéshez
7 g
4 evőkanál cukor
3,5 dl tej
7 dkg olvasztott vaj
1 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor

Töltelék:
2-3 alma
100 g darabosra vágott dióbél
Cukor, ízlés szerint
Fahéj


A lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy kevés cukrozott langyos tejjel, és letakarva kelni hagyjuk, amíg az élesztő felfut.
Ha felfutott az élesztő, a vaj kivételével, a többi hozzávalóval jól kidagasztjuk. Mikor összeáll a tésztánk, már a kezünkről és az edény falától is elválik, hozzádolgozzuk a meglangyosított vajat, és tovább dagasztjuk, amíg szép sima és hólyagos lesz.
Letakarva duplájára kelesztjük.

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A megmosott és meghámozott almákat kis darabokra megvágjuk.
A diót is darabosra vágjuk, egy edényben meghintjük fahéjjal és cukorral, ha szükség.(Én nem tettem)


 Mikor a tésztánk felemelkedett, enyhén lisztezett deszkára téve négy részre osztjuk.



Egyenként kinyújtjuk kör alakúra, négy részre vágjuk, mindenik részt három helyen, kb. 1 cm távolságra, bevágunk, ráhelyezünk egy evőkanál tölteléket, és egyik oldalról ráhatjuk majd a másikat.




Tepsibe rakjuk, felvert tojással lekenjük, 180 fokra előmelegített sütőben szép aranysárgára megsütjük.
Még melegen beszitáljuk vaníliás porcukorral.


 Ötlet innen: http://lussisworldofartcraft.blogspot.it/2015/03/sweet-bread-buns-with-apple-filling.html
Recept a saját kelt tésztám alapján készült.

2015. június 21., vasárnap

Lakodalmas sütemények 2






A sütemény nevét írd be a jobboldali keresőbe és kiadja a receptet.

Citromkrémes szelet
Angelika álma
Pergelt cukros diós süti
Lajcsi szelet
Linzer
Diós-rahátos szelet

Lajcsi szelet





Hozzávalók a kakaós lapokhoz:

40 dkg liszt
2 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
2 evőkanál méz
5 dkg vaj
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 egész tojás

A lisztbe keverjük el a szódabikarbónát és a kakaót. A többi hozzávalókat egy tálban, gőz fölött összemelegítjük, a tűzről levéve belekeverjük a lisztet. Enyhén lisztezett nyújtódeszkára tesszük, jól összegyúrjuk majd három részre, osztjuk. Sütőpapíron 26x36 cm-es lapokat nyújtunk és 180 fokra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt, megsütjük.

Krém hozzávalói:
1 tasak vaníliás puding
1 tasak puncs puding (lehet eper, málna fontos, hogy rózsaszínű legyen)
6 dl tej
2 vaníliás cukor
Kevés rum vagy rum aroma
25 dkg vaj
20 dkg porcukor

Máz: 3 tojássárgája
15 dkg porcukor

A pudingokat külön-külön 3 dl tejben megfőzzük, ha kész a vaníliásba a vanília cukrokat a rózsaszínűbe a rumot tesszük, majd hűlni tesszük.
A vajat kikavarjuk a porcukorral, és kettéválasztjuk az egyik részt a vaníliás, a másik részt a puncsos pudinghoz keverjük, majd betöltjük a lapok közé.

A mázhoz a tojás sárgákat vízgőz fölött fehéredésig keverjük és rásimítjuk a tésztára , olvasztott csokival bevonalazzuk de, lehet csoki mázzal bevonni,vagy egyszerűen porcukorral beszitálni.
Legalább egy éjszakát állni hagyjuk, hogy a lapok megpuhuljanak.

2015. június 9., kedd

Barack és szilvalekváros piskótatekercsek

8 tojás
8evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
Barack és szilvalekvár
100 gr ét csoki

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét a cukorral felverjük kemény habnak, egyenként hozzáverjük a tojások sárgáját, mindenikkel alaposan kidolgozva, majd az átszitált lisztet.
A tésztát sütőpapírral bélelt, 26x36 cm-es tepsibe öntjük, 20-30 perc alatt készre sütjük.
A piskótát kicsit hűlni hagyjuk, majd kettészeljük, az egyiket megkenjük baracklekvárral és felcsavarjuk, a másikat szilvalekvárral és ugyanúgy felcsavarjuk.
100 gr csokit vízgőz fölött 2 evőkanál olajjal felolvasztunk, és vékonyan becsurgatjuk a tekercseket, megszórjuk kókuszreszelékkel, hogy mutatósabb legyen, de lehet egyszerűen porcukorral beszitálni.

Tálalás előtt ujjnyi vastagon szeleteljük.


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók