2015. január 26., hétfő

Áfonyás, joghurt torta




Narancsos piskóta 1 db 23 cm átmérőjű piskótához

100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g(kb. 5 db) tojás sárgája
100 g darált narancshéj (2 nagyobb narancs, lereszelt héja)
Mentalevél (én nem tettem)

 A vajat a porcukorral és a narancshéjjal habosra keverjük, egyenként hozzákeverjük a tojás sárgákat. Végül óvatosan hozzákeverjük a lisztet és a felaprított mentalevelet. Kenjük szét az előkészített tortakarika aljában egyenletesen. Előmelegített 190 C- fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre.

Csíkos piskóta

100 g vaj
100 g porcukor
100 g liszt
100 g tojásfehérje (3-4 db)
Kb. 5 g kakaópor
A vajat a porcukorral keverjük habosra, majd keverjük bele a fehérjét, ezzel ikrássá és folyékonnyá válik, de ez nem baj. Óvatosan keverjük hozzá a lisztet. A bekevert anyagból kb. egy evőkanálnyit, vegyünk ki, és keverjük bele a kakaóport. A kakaós piskótát tegyük sütőpapírra és mintázzuk meg fésűkártyával, majd kenjük rá a fehér piskótát. Az egész ne legyen vastagabb 3-4 mm-nél. 230 C- fokon süssük meg 4 perc alatt, ne pirítsuk.

Besamell

200 ml tej
25 g kukoricakeményítő
100 g cukor
15 g vaj

A keményítőt egy kevés tejjel feloldjuk. A többi alapanyagot összeforraljuk, és a keményítős résszel besűrítjük.

Áfonyaszósz  

400 g áfonya
100 g cukor
Fél citrom leve

Én két evőkanál áfonyalekvárral helyettesítettem.

Az áfonyát és a cukrot össze turmixszoljuk, majd miután felforraltuk, még öt percig sűrítjük, és belekeverjük a citromlevet. Jégágyon hűtjük.


Torta betöltése

Kb. 300 g besamell alap
375 g joghurt
400 g felvert tejszínhab
3 citrom leve (én egy nagyobb citrom levét tettem bele)
5 levél zselatinlap (1 tasak zselatinport oldottam fel)

A csíkos piskótát méretre vágjuk és a tortagyűrű oldalához, helyezzük, a narancsos piskóta széléből kicsit lefaragunk, és a tortakarika aljára helyezzük. A zselatint előkészítjük. A besamellt csomómentesre keverjük, belekeverjük a joghurtot és a citromlevet, majd a tejszínhabbal fellazítjuk. Belekeverjük a zselatin háromnegyed részét a többit, félretesszük. A bekevert krémnek kivesszük az egyharmadát és hozzákeverjük az áfonyaszószt (az áfonyaszószból is tegyünk félre egy-két evőkanálnyit a díszítéshez), valamint a félretett zselatint. A két krémmel márványosan betöltjük a tortát. A tetejét a maradék áfonyaszósszal díszítjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, majd ízlés szerint díszítjük.
Mivel most téli időszakban készítettem, nem voltak friss gyümölcsök, ezért csokival díszítettem.

Nekem nem volt idő egy éjszakára hűtőbe tenni, látszik is a szeletelésen, nem olyan szép sima, mint a Vilmosé, tehát érdemes kivárni a megadott időt.


  Mielőtt bárki is hozzáfogna az elkészítéséhez, érdemes megnézni az eredeti receptet, Farkas Vilmos blogján, sokkal jobban néz ki mint ahogy én készítettem és videó is van az elkészítéséről.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép lett,na és az íze!Áfonyás,hú de megkóstolnám,de félek lemaradtam róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz Lia, sajnos lemaradtál, tudom,hogy a kedvenced az áfonyás, nagyon finom volt a narancsos piskóta az áfonyás krémmel, érdemes kipróbálni:)))

      Törlés
  2. Ez valami mennyei lett :) megennék egy (két) szeletkét belőle :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Millye!

      Tényleg mennyei volt, Neked is azt kell mondjam mint Liának,sajnos már múlt idő,gyorsan elfogyott.

      Törlés

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók