2014. december 31., szerda

Boldog Új Évet!





Hej, ha varázspálcát foghatnék kezembe,
A világon minden ember boldog lenne.
Nem is ismernének szomjúságot, éhet,
S vidámmá válhatna az emberi élet.
Minden ember arcán csak mosoly ragyogna,
S kinek kedve támad, vidáman dalolna.
Nem ismerné senki a szomorúságot
Egy nagy zsákba kötném a nyomorúságot,
És eldugnám a mély tenger fenekére.
Bőség és a jó kedv jöjjön a helyére!
Higgyük, megváltozhat a világ, s az élet!

Mindehhez kívánok boldogabb, újévet!

2014. december 30., kedd

Raffaelló golyó



Hozzávalók:

30 dkg kókuszreszelék+ a beleforgatáshoz
30 dkg kristálycukor
30 dkg tejpor
25 dkg vaj (lehet margarin is)
2 dl víz
2 tasak vaníliás cukor
Mandula, mogyoró, esetleg meggy szemek.

A vízből, cukorból és vaníliás cukorból szirupot főzök, úgy forrón beleteszem a darabkákra vágott vajat, és addig keverem, amíg elolvad.
A kókuszt és a tejport egy tálban összevegyítem, és óvatosan hozzákeverem a vajas cukorsziruphoz. Hagyom hűlni, amíg lehet formázni. Ha kihűlt egy kanállal egyforma adagokat veszek, tenyeremben kissé ellapítom, közepébe mandulát, mogyorót, kinek mi tetszik, és gombócokat formázok, majd kókuszreszelékbe forgatom.
                                                                                              

2014. december 25., csütörtök

Cappuccinos szelet


Hozzávalók:

  4-4 tojásból készült sárga és egy kakaós piskótalap

Krém hozzávalói:

2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
25 dkg vaj
25 dkg porcukor
10 dkg étcsokoládé
2 tasak rumos cappuccino por (A recept 4 kanál mogyoróst ír, nekem most ilyen volt)

Tetejére 15 dkg olvasztott csokoládé.

A piskóta lapokat 40 x 28 cm, tepsiben megsütjük, hagyjuk kihűlni.
A vaníliás pudingot a tejben megfőzzük és kihűtjük. A vajat a porcukorral habosra keverjük, és a kihűlt pudinggal összekeverjük.
A krém felét rákenjük a barna piskótára. Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és rásimítjuk a vaníliás krémre, hidegre tesszük, amíg a csokoládé megdermed.
A krém másik felébe belekeverünk két tasak cappuccinos port, és rákenjük a megdermedt csokoládéra, erre ráhelyezzük a sárga piskóta lapot és bevonjuk olvasztott csokoládéval.

Recept Innen egy kis változtatással.

2014. december 19., péntek

Hajtovány, kalács formájában



Hozzávalók a tésztához:

60 dkg liszt
3 dl tej
2 egész tojás + 1 a lekenéshez
6 dkg vaj vagy margarin
2,5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
6 g

Töltelékhez: ami van a hűtőben, én most kimondottan a sonka és szalámi darabkákat akartam felhasználni, húsdarálón ledaráltam és keményebb sajtot daráltam hozzá, összevegyítettem és mehet a tésztára.

A szobahőmérsékleten tartott lisztet tálba szitálom, közepébe kis mélyedést készítek, belemorzsolom az élesztőt, a cukrot elkeverem kevés ( kb,1 dl ) langyos tejben és ráöntöm az élesztőre. Összekeverem, hogy egy kis liszt is kerüljön hozzá és hagyom felfutni.
Miután megemelkedett a többi hozzávalóval jól kidagasztom. Letakarva szobahőmérsékleten duplájára kelesztem.
Miután megkelt, lisztezett deszkára teszem, kinyújtom hosszú téglalap alakúra, megkenem olvasztott vajjal vagy margarinnal, rákenem a tölteléket és felcsavarom.

Kivagdalom trapéz alakúra, ízlés szerint tepsibe rakom, lekenem felvert tojással, hagyom legalább húsz percig kelni, 180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára megsütöm.


Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók