2014. október 27., hétfő

Mogyorókrémes kiflik,kalács formájában


  Tésztája az Egyszerű kelt tészta ,mogyorókrémmel töltve, pizzavágóval kifli alakúra kivágni, rárakni egy kiskanál mogyorókrémet és felcsavarni.Vajjal kikent formába rakni,felvert tojással lekenni és fél órás pihentetés után,180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütni.



2014. október 16., csütörtök

Diplomata torta




Hozzávalók a piskótához:
8 tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt

A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, sorra hozzákeverjük a tojások sárgáját, hólyagosodásig keverjük, majd óvatosan hozzáadagoljuk az átszitált lisztet.
28 cm-es kerek formában megsütjük.

Krém hozzávalói:

5 tojássárgája
½ l tej
4 evőkanál keményítő
20 dkg cukor
2 vaníliás cukor
½ l tejszín
2 tasak zselatin

1 ananász kompót, szőlő, kivi (lehet más gyümölcs is, kinek milyen tetszik)

A zselatint a tasakon levő utasítás szerint az ananász lében beáztatjuk
A tojások sárgáját a cukrokkal kikeverjük, hozzáadagoljuk a keményítőt, majd elkeverjük a tejjel és állandó keverés mellett, megfőzzük, hozzákeverjük a langyosra felmelegített zselatint, hűlni tesszük.
A tejszínt felverjük kemény habnak, hozzákeverjük a kihűtött tojáskrémet, egy keveset kiveszünk belőle, a bevonáshoz, a többihez hozzávegyítjük a darabokra megvágott gyümölcsöket.

A kihűlt piskótát kettészeljük, meglocsoljuk rummal ízesített sziruppal, rárakjuk a krémet, beborítjuk a másik meglocsolt piskótalappal, kissé megnyomkodjuk, szélein a krémet, szépen elsimítjuk majd legalább 2 órára hűtőbe, tesszük, legjobb, ha egy éjszakára.

Kihűlés után bevonjuk, és ízlés szerint díszítjük, lehet gyümölccsel is kirakni a tetejét, kinek hogy tetszik.


2014. október 14., kedd

Mákos kalács,kicsit másként


Tésztája az Egyszerű kelt tészta recept alapján készült,cukrozott darált mákkal töltve,amit előzőleg forró tejjel kikevertem,fahéjjal és reszelt citromhájjal ízesítve.



 Sütés előtt felvert tojással lekentem, 180 fokos előmelegített sütőben szép aranybarnára sütöttem.
Még forrón cukros vízzel lekentem.


2014. október 10., péntek

Ordás sütemény




Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 tojássárgája
15 dkg porcukor
25 dkg vaj vagy margarin
2 dl tej (vagy amennyi szükséges)
3 evőkanál kakaó
1 sütőpor

Töltelékhez:
80 dkg orda
30 dkg cukor
2 evőkanál méz
3 tojássárgája
2 tasak vaníliás cukor
5 tojásfehérje
1 citrom reszelt héja
Mazsola, ízlés szerint (én 10 dkg-ot tettem)

A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, annyi tejjel, hogy jól gyúrható masszát kapjunk, majd letakarva pihentetjük, amíg elkészítjük a tölteléket.

A töltelékhez az ordát simára kavarjuk a cukrokkal, mézzel, tojássárgájával, majd beleforgatjuk a mazsolát, citromhéjat, és a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A tésztát jól átgyúrjuk, két egyenlő részre osztjuk, egyik felét kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt 26x36 cm-es tepsibe, simítjuk, meghintjük búzadarával, egyenlően elosztjuk rajta a tölteléket, szépen elsimítjuk. Kinyújtjuk a tészta másik felét, és a töltelékre helyezzük, villával megszurkáljuk, 18 fokos sütőben 30-40 perc alatt megsütjük.

Kihűlés után beszitáljuk vaníliás porcukorral, vághatjuk kocka vagy hosszúkás szeletekre.
Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók