2014. február 8., szombat

Hattyúk



Hozzávalók a tésztához:
10 dkg vaj vagy 8 dkg zsír
15 evőkanál víz
15 dkg jó minőségű liszt
5 db közepes nagyságú tojás.

Tölteléke : vaníliás krém,tejszínhab.

A tészta főzve készül.
A vizet a vajjal felforraljuk,azonnal belekeverünk 15 dkg lisztet,és addig főzzük,míg az edény falától elválik.Levesszük a tűzről,2-3 percig állni hagyjuk,majd egyenként beledolgozzuk a tojásokat,mindenikkel alaposan ki kavarva.
Kivajazott lisztezett tepsiben kisebb evőkanálnyi halmokat rakunk egymástól távol.A tepsit jól kiforrósított sütőbe tesszük,a lángot tíz perc múlva mérsékeljük.A sütő ajtaját 20 percig nem nyitjuk ki,különben a fánkok összeesnek.A szép sárgára sült fánkokat hagyjuk kihűlni.
A tésztából torta díszítő segítségével tepsibe kettősöket nyomunk ,ahány fánkot sütöttünk annyi kettőst,ezekből vágjuk ki a hattyúk nyakát és farkát.

Vaníliás krém : 1/2 l tejből félreteszünk egy borospohárnyit,a többit felforraljuk egy rúd vaníliával vagy 2 tasak vaníliás cukorral.Amíg felforr,4 tojássárgáját kikavarunk 4 kanál cukorral,hozzádolgozunk 2 púpozott evőkanál lisztet,lassan feltöltjük a hideg tejjel.A felforralt tejbe belekeverjük a tojásos keveréket,állandóan keverve sűrűre főzzük.A krémet levesszük a lángról,és azon forrón belevegyítjük a cukor nélkül kemény habbá vert 4 tojásfehérjét.Miután a krém kihűlt,megtöltjük a hattyúkat.

A fánkok tetejét éles késsel levágjuk,és azokat is ketté vágjuk,ezekből lesznek a szárnyak.
A kettősök végét is levágjuk,a rövidebb részt tesszük a faroknak,a másikat pedig a nyakának.

A krémet betöltjük a fánkokba,felverünk 2 dl hulala tejszínt kemény habnak és rányomjuk a pudingos krémre,rátesszük a szárnyakat,nyakat és a farokrészt. Porcukorral beszitáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Print Friendly and PDF

Rendszeres olvasók